Neovisni novinarski portal
26.9.2021.
EKOLOGIJA / ekopis / GRAĐANI / PETICIJA
Kanjon Zrmanje stotinjak metara od toskičnih bazena (foto TRIS/G. Šimac)

Peticija za spas Zrmanje:
Očajnički potez građana koji se ne mire s tragičnom neodgovornošću i katastrofalnom nesposobnošću vlasti

Kanjon Zrmanje stotinjak metara od toskičnih bazena (foto TRIS/G. Šimac)

Tražimo hitno pronalaženje trajnih rješenja za sprječavanje daljnjeg zagađenja kanjona Zrmanje – naslovljena je internetska peticija koja je upravo pokrenuta.

Pokrenuli su je očajni savjesni građani koji se ne mire s tragičnom neodgovornošću i  katastrofalnom nesposobnošću lokalnih i državnih vlasti u sprječavanju zagađenja okoliša, u ovom slučaju jedne od rijetkih preostalih divotnih hrvatskih rijeka – Zrmanje, njezinog jedinstvenog slikovitog kanjona, pitoresknog Podvelebitja, relativno očuvanog Novigradskog mora itd…

Zrmanja puna mazuta

Kako smo davno upozoravali i na stranicama ovog portala, rijeka Zrmanja je neposredno i konstantno ugrožena zagađenjima iz bazena lužine i zapuštenih spremnika mazuta, te kojekakvog drugog opasnog i manje opasnog otpada iz okolice Obrovca, posebice iz propalih pogona bivše obrovačke Tvornice glinice. Da nije bilo medija, tamo bi se, očito pogodujući podobnim poduzetnicima, uza sve navedene grozote, nedavno  otvorio i pogon za preradu opasnog otpada i prljavštine iz brodogradilišta  – tzv. grita.

Zrmanja s mazutom (foto HRT)

Uzalud prosvjedi građana obrovačkog kraja, dugogodišnja upozorenja stručnjaka, dramatični apeli stanovništva tog zapuštenog kraja kojima je u borbi za egzistenciju jedino preostao turizam temeljen na prirodnim ljepotama. Mjerodavno ministarstvo koje u nazivu ima i zaštitu okoliša i energetiku okolišom se u ovom slučaju nije bavilo, a inače drčni i jezičavi ministar se o slučaju aktualnog jezivog zagađenja Zrmanje mazutom nije se oglasio niti jednom jedinom riječju. U Japanu ili Švedskoj bi, primjerice, odgovorni za ovakvu katastrofu hitno bili smješteni u odgovarajuću ustanovu zatvorenog tipa, te bi im zauvijek bilo zapriječeno da obavljaju bilo kakvu javnu funkciju.

Crvena pustopoljina ispod bazena s lužinom u neposrednoj blizini Zrmanje (foto TRIS/G. Šimac)

No ne i kod nas. U jeku predsjedničke kampanje licemjerno se bulazni o tzv. domoljublju, i to isti oni koji obnašaju vlast ali već desetljećima nisu sanirali obrovačku ekološku bombu, dok su golemi novac za sanaciju (iz naših džepova) potrošili bez obavljenog posla. U naravi, radi se o najtežim kaznenim djelima koji dugoročno zbog trovanja tla, zraka i pitke vode ugrožavaju ljudsko zdravlje, pa stoga spadaju u teška kaznena djela protiv zdravlja ljudi (Članak 192. Kaznenog zakona) po kojima je za odgovorne predviđeno i 12 godina zatvora. Nadalje, tu su (npr.članak 193.) odredbe zakona iz domene zagađenja okoliša :

Tko protivno propisima otpusti, unese ili ispusti količinu tvari ili ionizirajućeg zračenja u zrak, tlo, podzemlje, vodu ili more kojom se može trajnije ili u znatnoj mjeri ugroziti njihova kakvoća ili se mogu u znatnoj mjeri ili na širem području ugroziti životinje, bilje ili gljive, ili se može ugroziti život ili zdravlje ljudi kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. ko otpusti, unese ili ispusti tvari ili ionizirajuće zračenje u zrak, tlo, podzemlje, vodu ili more i time ugrozi život ili zdravlje ljudi, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do osam godina- veli taj zakon.

Betonski bazen kod Obrovca (foto TRIS/G. Šimac)

Zakon je jasan. No njegova primjena je mutna i muljevita, kao i rijeka Zrmanja ovih dana.

Stoga evo još jedne peticije. Očajničkog poteza savjesnog građanstva. Teško je vjerovati kako će peticija uzbuditi one koji su ogrezli u neodgovornosti i nesenzibilnosti za realan život i probleme građana. Naime, izvjesno je kako aktualni okolišni ministar koji s okolišom nema veze, te njegov šef premijer, te aktualna predsjednica o Zrmanji u jeku tzv. kampanje razmišljaju jednako kao što kokoši razmišljaju o atomskoj fizici.

Bijeli Velebit i crveni sprženi krajolik(foto TRIS/G. Šimac)

U nastavku je tekst peticije, a ovdje poveznica na istu, ako smatrate da ju treba potpisati.

Potpisivanjem ove peticije građani mogu iskazati svoju zabrinutost i nezadovoljstvo do sada provedenim mjerama sanacije na području bivše tvornice glinice u Obrovcu te tražiti od nadležnih institucija hitno pronalaženje rješenja koja će spriječiti daljnja zagađenja u budućnosti i trajno zaštititi i očuvati značajni krajobraz kanjona Zrmanje. Pojava mazuta u rijeci posljedica je nestručne sanacije na prostoru bivše tvornice glinice tijekom kojeg su velike količine mazuta ispuštene u tlo, odakle sada izviru za vrijeme obilnih oborina. Nestručno su sanirani i bazeni s lužinom koji će u slučaju popuštanja uništiti živi svijet u kanjonu Zrmanje zauvijek.  Probleme treba rješavati hitno!

Peticija upućena: Ministarstvo zaštite okoliša i energetike – ministar Tomislav Ćorić

Ovom peticijom traži se od Ministarstva zaštite okoliša i energetike da ozbiljno pristupi problemu učestale pojave mazuta u rijeci Zrmanji i spriječi daljnja zagađenja kanjona i Novigradskog mora. Konkretno, tražimo da se utvrdi točno mjesto izviranja mazuta i hitno pronađu rješenja i poduzmu svi potrebni koraci kako bi se postojeći problem trajno riješio u što kraćem vremenskom roku. Također tražimo da se utvrde propusti u sanaciji bazena s lužinom i da se provođenjem dodatnih mjera spriječi izgledno prodiranje lužine u Zrmanju.

Podsjećamo ministarstvo zaštite okoliša i energetike da je kanjon Zrmanje  od Obrovca do ušća u Novigradsko more zaštićen kao značajni krajobraz u dužini cca 10 km i širinom do ruba kanjonskih strana, dok gornji tok rijeke pripada parku prirode Velebit. Također, cijeli tok rijeke je zaštićen kao područje ekološke mreže Natura 2000 HR2000641 Zrmanja, a sam estuarij je dio područja HR4000030 Novigradsko i Karinsko more. Nedopustivo je da Ministarstvo zaštite okoliša i energetike ne poduzima ništa po ovom pitanju.

Kanjon Zrmanje stotinjak metara od toskičnih bazena (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI