Neovisni novinarski portal
25.9.2021.
(NE)RED / OTOK / prostor
Foto: Turistička zajednica Bol

Općina Bol na Braču planira stati na kraj apartmanizaciji propisivanjem posebnih uvjeta gradnje

Foto: Turistička zajednica Bol

Općina Bol na Braču planira stati na kraj apartmanizaciji i kao prva administrativna jedinica u državi ograničiti mogućnost daljnje izgradnje turističkih apartmana. Još je sve na razini zamisli i ispipavanja terena, no općinski načelnik Tihomir Marinković (SDP), čini se, misli ozbiljno u budućim građevinskim zonama propisati posebne uvjete gradnje.

Kako je načelnik Tihomir Marinković ispričao u razgovoru za Jutarnji list, lokalna samouprava preizgrađene općina Bol u budućim građevinskim zonama planira omogućiti dva tipa gradnje – manje stanove za radnike i luksuzne vile s prizemljem i maksimalno jednom etažom, dok bi se posebnim uvjetima gradnje, koji neće dopuštati veliku gustoću izgrađenosti, graditeljima komercijalnih apartmana taj tip investicije učinio neisplativim.

-Zakon kaže da smijemo pripremati nove građevinske zone kad postojeće iz prostornih planova dođu do razine 80% izgrađenosti. Kako smo vrlo blizu tog postotka, Općina će uskoro morati pronaći nove građevinske zone unutar kojih ćemo dopuštati izgradnju, no kako ne želimo da nam ta područja dožive sudbinu apartmanizacije, Općina ima mogućnost uvjete gradnje prilagoditi pojedinim tipovima gradnje koju smatramo deficitarnom – rekao je Jutarnjem listu Marinković.

Pojasnio je kako pod deficitarnim tipovima gradnje u Općini smatraju stanove za radnike, posebno one turističke koji na području općine Bol ne mogu pronaći odgovarajući smještaj, te luksuzne vile koje će podrazumijevati manju izgrađenost na većim zemljišnim česticama kako bi se spriječila velika gustoća stambenih prostora.

-Nismo tu još definirali brojke, ali ideja je dopustiti gradnju objekata s prizemljem i maksimalno još jednom etažom, a potom striktno propisati i omjer izgrađenosti koji nikako ne smije ići nauštrb hortikulture. Dakle, time bismo dobili manje objekte s velikim zelenim površinama i dodatnim sadržajima namijenjene prvenstveno gostima nešto bolje platežne moći – iznio je Jutarnjem svoje zamisli načelnik Bola na Braču.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI