Neovisni novinarski portal
18.9.2021.
bankomlat
Ilustracija: Bankar kao pljačkaš

Olakšanje žrtvama gramzivih banaka:
Sudovi u Osijeku i Šibeniku ne dopuštaju ovrhe nekretnina do završetka sudskih postupaka ovršenika protiv banaka (slučaj kredita u ‘švicarcima’)

Ilustracija: Bankar kao pljačkaš

Evo vijesti koja donosi svojevrsno olakšanje onima kojima prijeti ovrha nekretnine i krova nad glavom radi nemogućnosti vraćanja nerealnih rata kredita gramzivim bankama (slučaj švicarski franak). Kako javlja vrlo aktivna Udruga Franak, Općinski sudovi u Osijeku i Šibeniku donijeli su rješenja po kojima se moraju odgoditi ovrhe nekretnina sve dok se ne završe sudski postupci koje ovršenici vode protiv banaka zbog ništetnosti CHF ugovora odnosno ugovornih odredaba. U nastavku je priopćenje Udruge Franak…

Općinski sudovi u Osijeku i Šibeniku donijeli su rješenja po kojima se moraju odgoditi ovrhe nekretnina sve dok se ne završe sudski postupci koje ovršenici vode protiv banaka zbog ništetnosti CHF ugovora odnosno ugovornih odredaba.

Odvjetnica Sanja Hajnal uspjela je odgoditi ovrhu nekretnine na osječkom sudu, a odvjetnik Srđan Kalebota uspio je odgoditi ovrhu nekretnine na šibenskom sudu.

To su prve nama poznate odgode ovrha za CHF kredite, jer prijašnje medijske objave o odgodama ovrha odnosile su se na kredite s međunarodnim obilježjem, a ne na domaće kredite hrvatskih banaka.

Ilustracija: Pljačkaš banke kao amater

Osječki sud je utvrdio da nekretnina ne smije biti ovršena na temelju članka 65. stavka 1. Ovršnog zakona, jer bi se ovrhom nekretnine dogodila nenadoknadiva šteta za ovršenika koji istodobno vodi sudski postupak protiv banke zbog utvrđenja ništetnosti ugovora i ostvarenja obeštećenja iz CHF kredita.

Šibenski sud utvrdio je da se ovrha nekretnine mora odgoditi također zbog toga što može nastati nenadoknadiva šteta po ovršenika koji vodi sudski postupak za obeštećenje po ništetnom CHF ugovoru, ali su temelji šibenskoga rješenja i u presudama Suda EU po kojima se mora utvrditi najprije ništetnost ugovora na temelju kojega se vodi ovršni postupak, a to su presude C-415/11, Aziz, C-169/14, Garcia te C-154/15, Naranjo. Dodatno se napominje kako je u ovom predmetu ovrha odgođena u odnosu na agenciju koja je preuzela potraživanje od banke.

U budućim postupcima u kojima ovršenici vode sudski spor protiv ovrhovoditelja radi utvrđenja ništetnosti ugovora svakako je potrebno pozvati se na:

  1. Presude Suda EU C-415/11, C-169/14, C-154/15 i C-407/18

  2. Na članak 65. stavak 1. Ovršnog zakona.

U skladu sa citiranim presudama i odredbama Ovršnog zakona sud je dužan odgoditi ovrhu nekretnine sve dok se pravomoćno ne završi sudski spor za utvrđenje ništetnosti ugovora na temelju kojega se provodi ovrha.

Čestitamo sucima, odvjetnicima i ovršenicima na odgodi ovrha nekretnine!

Pozivamo sve potrošače koji žele informacije i savjet vezano za preplaćene kamate bez obzira na valutu i vrstu kredita, da se jave Udruzi Franak na mail adresu:

pravo.udrugafranak@gmail.com

Također sve potrebne informacije zainteresirani potrošači mogu pročitati na našoj web stranici:

https://udrugafranak.hr/

Ilustracija: Bankar kao pljačkaš

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI