Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
(NE)ZANIMLJIVOSTI
Foto: arhiva TRIS, utrka karića 2015.

Adventura:
Nije Formula 1 na Konjevratima nego šibensko tzv. Svjetsko prvenstvo u utrci karića

Foto: arhiva TRIS, utrka karića 2015.

Dok gradonačelnik Šibenika Željko Burić eventualno ne održi obećanje i ne nađe način za ostvarenje nedavno najavljene ideje o izgradnji staze za Formulu 1 u zaleđu grada i spektakl radno nazvan Velika nagrada Konjevrata ne bude više predmetom sprdačine nego eventualno postane stvarnost, šibenski ljubitelji adrenalinskih sportova na kotačima imaju Veliku nagradu Šibenika, tzv. Svjetsko prvenstvo u utrci karića.

Broji se sitno do još jednog, četvrtog po redu, adrenalinskog natjecanja u retro vještini upravljanja drvenim home-made vozilima na balinjere, koja su generacijama u odrastanju prije masovne pojave interneta služila za zabavu umjesto raznoraznih današnjih gadgeta. Utrka u kojoj je znao sudjelovati i ljubitelj Formule 1 Željko Burić ove će se godine održati u subotu 28. prosinca i to kao dio Adventure, jedinog plastic-free adventskog sajmovanja i kobasičarenja u ovome dijelu svijeta.

Organizator utrke karića je Udruga za promicanje i zaštitu kulturnog stvaralaštva Disco Gimnazija, koja oživljava i njeguje zaboravljene narodne običaje sa šibenskog asfalta, a pokrovitelji su Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika.

Prijave su u tijeku, a svi zainteresirani i potencijalni nasljednici prošlogodišnjeg pobjednika, Dražena Bobana iz Prugova kod Sinja, još uvijek se stignu prijaviti putem online prijavnice klikom na KARIĆ. Šest je kategorija, a sudjelovati mogu svi, i staro i malo, i djeca i žene i muškarci. Start je, uobičajeno, na 80 metara nadmorske visine, na brdu Vidakuša kod tvrđave Barone, starta se točno u podne i vozi niz Gimnaziju do šibenske Rive.

Utrka karića jedinstvena je manifestacija koja, kako rekoše organizatori, budi uspomene na minula desetljeća i  nudi prostor za stvaranje nekih novih za generacije koje dolaze. Tzv. Svjetsko prvenstvo u utrci karića održava se na nikad dužoj stazi od 1400 metara, a iz udruge Disco Gimnazija pozivaju sve da im se pridruže na stazi i pokraj nje, da navijaju za svoje favorite i proslave još jedan lijepi dan na kraju godine.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI