Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
FILM / POVIJEST/SADAŠNJOST
Nova nagrada za Dnevnik Diane Budisavljević: Najbolji debitantski film na FilmFestival Cottbusu u Njemačkoj

Nova nagrada za Dnevnik Diane Budisavljević:
Najbolji debitantski film na FilmFestival Cottbusu u Njemačkoj

Redateljica Dana Budisavljević i film Dnevnik Diane Budisavljević osvojili su, kako stoji u objavi na Facebooku, nagradu za najbolji debitantski film na FilmFestival Cottbusu u Njemačkoj.

Uz vijest o nagradi  navodi se da je ,” redateljica Dana Budisavljević uvjerljivo i emotivno snažno ispričala priču o mračnom poglavlju iz povijesti svoje zemlje Hrvatske, uspješno ujedinivši igrane scene i dokumentarni, arhivski materijal. Suzdržano se koristi filmskim sredstvima uzdajući se u istinitost iskaza svjedoka. Glumačka ekipa omogućuje nam osjetiti vrijeme u kojem se hrabrost i ljudskost nisu podrazumijevali”.

Djeca u ratu – scena iz filma Dnevnik Diane Budisavljević

Filmu je nastao prema istinitoj priči iz Drugog svjetskog rata, koji prati život rođene Austrijanke, udane za zagrebačkog liječnika srpske nacionalnosti, humanitarke Diane Budisavljević, u vrijeme nacističke NDH, i njezin nadljudski angažman u spašavanju više od 10 tisuća srpske djece iz ustaških logora. Za djecu je organizirala prihvatilišta i provela akciju njihovog udomljavanja u katoličkim obiteljima, uglavnom seoskim. Film je trijumfirao i na 66. Pula Film Festivalu gdje je osvojio Veliku Zlatnu arenu, glavnu nagradu žirija za najbolji film , Zlate arene za režiju, glazbu i montažu te nagradu publike i međunarodnog žirija kritičara.

Redateljica Dana Budisavljević radila je na ovom zahtjevnom filmskom projektu punih deset godina, a priča slijedi dnevničke zapise Diane Budisavljević vođene od 1941. do 1945. godine.

Diana Budisavljević bila je drugačija heroina. Nije bacala bombe, nosila pištolj, niti bila ilegalka, već gospođa iz visoke klase koja je sasvim drugim sredstvima krenula u riskantnu akciju. Upornošću, nepristajanjem na ‘ne’, zapravo je bila rodonačelnica onoga što danas zovemo građanski aktivizam. Ovo je bio najzahtjevniji autorski proces u kojem sam sudjelovala. Morala sam savladati nova znanja i vještine kako bih se mogla nositi s tako velikim projektom. Zato je sve trajalo skoro deset godina, ali rezultat je konačno tu. Kada ulazite u toliko kontroverznu i osjetljivu temu, morate se uvjeriti da se sve tako dogodilo i morate pronaći filmski jezik koji može prenijeti tako veliku priču- izjavila je Dana Budisavljević na prvom javnom predstavljanju filma, početkom srpnja ove godine.

Dana Budisavljević (foto: Factum)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI