Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
EKOLOGIJA
Foto: The Ocean Cleanup

Ocean Cleanup:
Proradio sustav za čišćenje najveće nakupine plastičnog smeća na svijetu

Foto: The Ocean Cleanup

Nakon godinu dana testiranja i otklanjanja tehničkih poteškoća, sustav za čišćenje mora i oceana od plastičnog otpada kojeg razvija nizozemska neprofitna organizacija Ocean Cleanup počeo je uspješno prikupljati otpad iz tzv. Velike pacifičke nakupine smeća, najveće koncentracije smeća na svijetu koja na površini od gotovo milijun četvornih kilometara pluta u Tihom oceanu između Havaja i Kalifornije.

Tu je važnu vijest prije neki dan u Rotterdamu ponosno obznanio osnivač i prvi čovjek organizacije Ocean Cleanup, mladi nizozemski inovator Boyan Slat, ovdašnjoj medijskoj publici dodatno zanimljiv zbog hrvatskih mu korijena, koji je svojoj viziji uklanjanja smeća iz najveće nakupine na svijetu posvećen već punih sedam godina, negdje od svoje osamnaeste.

Foto: The Ocean Cleanup

Sustav je zasad poznat pod jednostavnim i radnim nazivom System 001, vrijedan je 23 milijuna dolara i radi tako da brod dotegli do nakupine smeća barijeru za hvatanje plastike sastavljenu od plutajućih cijevi ispunjenih zrakom koje formirane u strukturu u obliku potkove nastavljaju slobodno plutati oceanom nošene vjetrovima i strujama te prikupljati plastični otpad u za to predviđene otvore.

Foto: The Ocean Cleanup

Sustav je na lokaciji velike pacifičke nakupine smeća prvi put postavljen lani u rujnu, na oko dvije tisuće nautičkih milja od obale San Francisca, a iz organizacije Ocean Cleanup tada su obznanili da šezdeset takvih naprava mogu u pet godina iz velike pacifičke nakupine ukloniti polovicu smeća. Testiranje sustava u realnim okolnostima obilježili su problemi u dizajnu i izradi zbog kojih su na dnu cijevi prvo nastale pukotine da bi se od sustava i odvojio dio cijevi. Plastika je u tim okolnostima izlazila iz sustava odnosno sustav nije bio učinkovit.

Foto: The Ocean Cleanup

Inženjeri su ovoga proljeća otklonili pogreške, sustav je od tada funkcionalan, a godinu dana od početka testiranja uspješno prikuplja smeće. Boyan Slat ljetos je objavio da se sidro padobrana pokazalo kao dobitni koncept jer je usporilo sustav i omogućilo vjetrovima i valovima da prirodno guraju plastiku u otvor uređaja, a iz Ocean Cleanupa su se pohvalili i da sustav ne samo da uspješno prikuplja vidljive komade plastičnih ostataka nego je uhvatio čak i mikroplastiku.

Foto: The Ocean Cleanup

Premda su oceanolozi sumnjali da će naprava ubiti morski život u blizini,  sudeći prema izvještajima sa terena nema kritičnih interakcija između životinja i uređaja za sakupljanje plastike. U Ocean Cleanupu kažu da su dronovima i podvodnim robotima četrdeset dana pratili ponašanja životinja te da su one plivale ispod ili letjele iznad uređaja i da mu se nikad nisu približili toliko da budu uhvaćene sa plastikom.

Foto: The Ocean Cleanup

Za razvoj sustava Ocean Cleanup je prikupio 35 milijuna dolara, a najveći donatori bili su  američki milijarderi Peter Thiel široj javnosti najpoznatiji kao osnivač PayPala i Marc Benioff, suosnivač Salesforce.coma koji je prošle godine kupio časopis Time. Tehnički izazovi sada su riješeni, a traje proces dizajniranja drugog sustava koji bi autonomno prikupljao otpad, dakle bez pomoći ljudstva.

Foto: The Ocean Cleanup

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI