Neovisni novinarski portal
5.6.2023.
civilno društvo / EKOLOGIJA
EKO LAB: Pulski srednjoškolci dobili prostor za stvaranje novih proizvoda od plastičnog otpada

EKO LAB:
Pulski srednjoškolci dobili prostor za stvaranje novih proizvoda od plastičnog otpada

Pulski su srednjoškolci dobili prostor za kreativno promišljanje o problemu plastičnog otpada u kojem će pomoću strojeva za recikliranje plastike i tehnologije 3D printa izrađivati prototipove mogućih novih proizvoda. 

EKO LAB sa prostorom u Gimnaziji Pula trebao bi postajati mjesto za osvještavanje konkretnog doprinosa rješavanju problema zagađivanja plastikom, kao i mjesto učenja, razmjene znanja i eksperimentiranja koji bi trebali razvijati kritičko mišljenje, kreativnost i inovativnost učenika i učenica srednjih škola.

Jednogodišnji pionirski projekt osmislila je i provodi ga porečka udruga za poboljšanje kvalitete življenja Zona u partnerstvu sa tri pulske srednje škole – Gimnazijom, Tehničkom školom i Školom primijenjenih umjetnosti i dizajna te Hrvatskim udruženjem interdisciplinarnih umjetnika.

-Upoznat ćemo se s problemom, detektirati koje se mogućnosti za inoviranje skrivaju, raditi timski i interdisciplinarno, osmišljavat ćemo nove proizvode, stvarati i testirati prototipove te cijeli proces predstaviti u sklopu EKO WEEK-a, u rujnu 2020. godine. Ovo je jedan veliki eksperiment za sve, puno ćemo griješiti, ali puno i naučiti – kaže Petra Počanić iz udruge Zona u kojoj su uvjereni da zaštita okoliša treba postati prioritetom na svim razinama i kako je promišljanje i stvaranje održivije i odgovornije budućnosti nužno uključiti mlade ljude.

Mladi će uz vodstvo svojih profesora i mentora te gostujućih stručnjaka, inovatora, umjetnika, dizajnera koji svojim radom doprinose stvaranju bolje budućnosti, promišljati o plastičnom otpadu kao resursu. Strojevima za recikliranje plastike proizvest će filament za 3D printere, a onda i stvoriti prototitpove novih mogućih proizvoda od lokalno prikupljenog plastičnog otpada. Projekt je nadahnut pokretom Precious Plastic koji na istoimenoj internetskoj stranici besplatno dijeli znanja, vještine, alate i tehnike za rješavanje sve većeg problema plastičnog otpada.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI