Neovisni novinarski portal
19.9.2021.
POLITIKA
Karta Međimurja kao 'eksploatacijskog polja' iz odluke Vlade RH

Domoroci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj!:
Izložba o 100-godišnjici odcjepljenja Međimurja od Mađarske, a koje je Vlada RH sad prepustila mađarskoj Ini

Karta Međimurja kao 'eksploatacijskog polja' iz odluke Vlade RH

 –Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj! – nazvana je izložba koje će biti otvorena u četvrtak, 12. rujna 2019., u 12 sati u Hrvatskome državnom arhivu u Zagrebu, Marulićev trg 21.

– Izložba je nastala povodom obilježavanja 100. obljetnice odcjepljenja Međimurja od mađarske države i pripojenja Hrvatskoj, a plod je suradnje Muzeja Međimurja Čakovec, Državnog arhiva za Međimurje i Knjižnice Nikola Zrinski Čakovec – vele u HDA.

Zanimljivo je što se na neki način slavi i svečano obilježava obljetnica, odnosno 100 godina od pripojenja Međimurja Hrvatskoj, s obziom da je to isto Međimuirje i ostatak sjeverozapadne Hrvatske odnedavno odlukom Vlade RH na više desetljeća prepušteno stranim i domaćim kompanijama za istraživanje i eksploataciju nafte i plina. Tako Međimurci na neki način zapravo ponovno nemaju suverenitet u svojemu dvorištu. (Odluka o izdavanju dozvole za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu u istražnom prostoru ugljikovodika »SZH-01« – 176. sjednica Vlade RH, točka 6).

Karta Međimurja kao ‘eksploatacijskog polja’ iz odluke Vlade RH

Toga je već svjestan dio seoskog stanovništva u Zebanecu, Vučkovcu, Vukanovcu itd.

Ironično je i kako je većina ‘ekspoatacijskih polja’  za crpljenje nafte i plina, a koja se zapravo nalaze na plodnoj i obradivoj zemlji, dodijeljena kompaniji Ini koja je, kako znamo, u većinskom vlasništvu Mađara.

Toliko o proslavi 100-godišnjice odcijepljenja Međimurja od Mađarske.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI