Neovisni novinarski portal
5.8.2021.
EKOLOGIJA / ekopis / HRVATSKA
Vlada RH u bijelom (foto Vlada RH)

Lijepa naftna domovino, lijepa naša bušotino:
Vlada RH danas opet prepustila goleme dijelove Hrvatske naftnim kompanijama

Vlada RH u bijelom (foto Vlada RH)

I dok se nacija i dalje zabavlja slučajem u kojem je skupina golobradih maloumnika napala goste kafića jer su gledali nogometnu utakmicu Crvene Zvezde, dotle Vlada RH i dalje nastavlja sa svojom, po mnogima, skandaloznom i dugoročno štetnom politikom za sadašnje i buduće naraštaje građana Hrvatske: predavanjem državnog teritorija u ruke naftnih kompanija. Naime, ispisani su na deseci tekstova u kojima je upozoreno na kontinuiranu i koordiniranu politiku niza hrvatskih Vlada, od tzv. Milanovićeve, pa Oreškovićeve do ove Plenkovićeve, a kojom su namjerili gotovo čitavu kopnenu površinu Hrvatske, uključujući i more i priobalje, hrvatske planine, žitnice, doline, kanjone, šume, Dinaride… predati za potrebe istraživanje i eksploataciju, odnosno bušenje i crpljenje fosilnih goriva.

– Najveća kampanja istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Hrvatskoj u posljednjih 20-ak godina – ponosito su naslovili su svoj sastavak o današnjoj 175. sjednici Vlade RH a koji je objavljen na službenim stranicama vlada.gov.hr. 

Bijeli Banski dvori i crna nafta

Na današnjoj sjednici u svježe bijelo okrečenoj dvorani u Banskim dvorima, za bijelim stolom i s bijelim laptopima, nakupina Vlada RH je nehajno glasala za  šestu točku dnevnog reda koja je posvećena crnoj masnoj nafti, odnosno  ‘odlukama o izdavanju dozvole za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu’,  odnosno prepuštanju na desetke tisuća četvorih kilometara ‘lijepe naše’ naftnim kompanijama.  

-Prihvaćene su odluke o izdavanju dozvole za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu u: istražnom prostoru ugljikovodika „SZH-01“; istražnom prostoru ugljikovodika „DR-03“; istražnom prostoru ugljikovodika „SA-06“; istražnom prostoru ugljikovodika „SA-07“; istražnom prostoru ugljikovodika „SA-11“; istražnom prostoru ugljikovodika „SA-12“. Dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika za šest istražnih prostora na kopnu dobit će Ina i Crodux Derivati Dva, i to svaka za po dva istražna prostora, a za po jedan prostor Vermilion Zagreb Exploration i mađarska tvrtka Aspect Croatia. Vlada je odlukom od 31. listopada prošle godine pokrenula postupak nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu za sedam istražnih prostora, koji se prostiru na dijelu zapadne Slavonije, središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Nadmetanje je zatvoreno krajem lipnja ove godine, a ponude su dostavile četiri tvrtke za ukupno šest istražnih prostora, dok nijedna ponuda nije pristigla za prostor Sjeverozapadna Hrvatska-05. Prema današnjoj odluci Vlade za dva istražna polja – sjeverozapadna Hrvatska-01(SZH-01) i Drava-03 (DR-03) izabrana je ponuda Ine. Na natječaju su bila i četiri istražna prostora Sava, a kao najbolji ponuditelji za te prostore izabrani su Crodux Derivati Dva za prostore SA-11 i SA-12, ponuda kanadske tvrtke Vermilion odnosno tvrtke Vermilion Zagreb Exploaration za prostor SA-07, a mađarske tvrtke Aspect Croatia za prostor SA-06 – pišu u Vladi RH. 

Vlada RH u bijelom (foto Vlada RH)

Dakako, javio se tom prigodom za riječ i ministar energetike i zaštite okoliša T. Čorić, a čije bi ministarstvo, s obzirom čime se pretežito bave, moglo bez problema iz svog naziva izbaciti ‘zaštitu okoliša‘,  posebice s obzirom na Čorićevo otvoreno zalaganje za ekploataciju naše zajedničke državne imovine za potrebe profita naftnih korporacija.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izrazio je veliko zadovoljstvo činjenicom da je ovaj natječaj tako dobro prošao, ustvrdivši kako je riječ o ponudama koje pretpostavljaju 25 bušotina u dvije faze, uz vrlo velike vrijednosti radova, izvještavaju u Vladi RH o Čorićevom ‘velikom zadovoljstvu’.  

‘Zaštita okoliša’

“Ovo je zapravo najveća kampanja koja će biti pokrenuta po pitanju istraživanja i eksploataciju ugljikovodika u Hrvatskoj u posljednjih 20-ak godina, čime smo se kroz ovaj natječaj Agencije za ugljikovodike jasno odredili ka zanavljanju proizvodnje u Hrvatskoj”, naglasio je Ćorić, kako prenosi Vlada RH.

Karta se odnosi na ovu fazu. Na drugim kartama je osjenčena čitava Hrvatska., izuzev nacionalnih parkova.

Što mu to znači ‘zanavljanje proizvodnje u Hrvatskoj’? Tko bi ga znao, no iz iz usta ovakvih vladajućih političara teško da možemo očekivati da je to ‘zanavljanje’ donosi išta dobro hrvatskom narodu, a koji se ionako već masovno iselio s područja sjeverne i zapadne Hrvatske, ostavivši neobrađena polja, sablasno prazna seoska imanja, i bježeći u Irske, Njemačke, Švedske itd.  Ovakvoj Vladi RH čini se, takvo što savršeno odgovara.

Teško da će se itko iz Dublina buniti protiv bušotina na djedovini.

“Ovo su važne odluke i dobro je da je to najveća kampanja ovoga tipa nakon dugo vremena”, poručio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković, kako kažu.

Što reći na ovakvu rečenicu premijera Hrvatske? Ništa. Ostala je upisana u povijesti ovog naroda, makar za to da buduće generacije znaju što su im priredile ‘domoljubne’ vlasti, ali i šutljiva svjetina kojom vladaju s lakoćom, kao sa stadom ovaca.  Kao i obično, teško da će itko u državi značajnije reagirati na zacrtane planove vlasti, a koje su jasno usmjerene ka servisiranju moćnih kompanija. Opasnost od potencijalno uništenja okoliša, pitkih voda, plodnih polja te ugroze života i zdravlja ljudi nije dovoljno bitna tema.  Jedina koji su danas reagirali na nastavak razdiobe Hrvatske je organizacija Zelena akcija. 

Dodvorništvo i sluganstvo

-Vlada Republike Hrvatske je na današnjoj sjednici donijela još jednu katastrofalnu odluku. Naime, izdala je dozvole za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika za šest istražnih prostora na kopnu. Koncesije u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj dobili su Ina, Crodux Derivati Dva (po dva istražna prostora), apo jedan prostor su dobili Vermilion Zagreb Exploration i mađarska tvrtka Aspect Croatia. Tražimo od Vlade RH traži hitno zaustavljanje izdavanja novih koncesija za istraživanje nafte i plina na gotovo 3/4 kopnene površine Republike Hrvatske te hitan zaokret prema energetskoj politici koja doprinosi borbi protiv klimatskih promjena, a ne produbljuje klimatsku krizu – rekla je u svojoj objavi na facebooku Zelena akcija. 

S ovime Vlada RH neće stati u svojoj razdiobi ‘lijepe naše’, a ne treba se nadati kako istu dodvorničku i slugansku politiku podvijenog repa neće nastaviti i neke sljedeće hrvatske vlasti.

Treba im doista opet odati priznanje: ako ništa drugo, vrlo su efikasni u ekspresnom rastvaranju države koja se čekala od stoljeća sedmog. Uspjeli su potjerati stotine tisuća hrvatskih građana u tuđinu, posvađati one koji su ostali, rasprodati gotovo sva strateški važna poduzeća, a sada su se okomili i na posljednje što je ostalo: elementarne i najsirovije podzemne i nadzemne sirovine.

Uspjeli su izmjeniti Hrvatsku u kratkom vremenu.

Sad još neka izmjene i himnu.

Predlažemo: Lijepa naftna domovino ili Lijepa naša bušotino…

Slavonija-Dublin (fotomontaža)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI