Neovisni novinarski portal
18.1.2022.
ZELENO
S prijašnjeg sajma

Sajam Luka i igara:
OPG-ovci javljajte se – neka se kineski češnjak vrati kući

S prijašnjeg sajma

Već se neko vrijeme upozorava kako bi kineski češnjak mogao zauvijek s naših tržnica, polja, vrtova, pijaca i trgovina potjerati domaći, ukoliko se nešto ne dogodi, odnosno ponovno počne saditi domaći češnjak, umjesto da se samoubilački uvoze tisuće tona bijeloga luka iz Kine. To nešto se, čini se i dogodilo: domaćeg je češnjaka sve više, a kineski se (polako) povlači.  Za povratak luka je dijelom zaslužna i manifestacija Luka i igara, zabavno-edukativno-prodajna priredba koju priređuje Javna ustanova Park prirode Vransko jezero.

-Pozivamo sve OPG-ove s područja Vranskog jezera i okolice na sudjelovanje na sajmu ”Luka i igara” koje će se ove godine održati 21. i 22. rujna 2019. na vidikovcu Kamenjak u Parku prirode Vransko jezero. Izložite proizvode svojih vrijednih ruku i prijavite se na vrijeme! Sudjelovanje je besplatno. – pozivaju sve poljoprivrednike iz okolice u PP Vransko jezero u svom pozivu.

Domaći češnjak se grčevito bori s kineskim (foto TRIS/G. Šimac)

Zahvaljujući marljivoj i maštovitoj upravi PP Vransko jezero, ovo je već šesta godina zaredom da na svježem zraku, u ambijentu vidikovca Kamenjak, odakle puca pogled na dobar dio hrvatskog arhipelaga, mještani i poljoprivrednici prikažu zaboravljene vještine pletenja luka i kapule (češnjaka i crvenog luka), te predstave svoje autohtone proizvode kakvi se teško mogu naći u shopping-centrima.  Zainteresirani mogu naučiti kako posaditi luk, kako ga isplesti, te kako usput potjerati kineski luk natrag u Kinu.

S prijašnjeg sajma

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero  organizira Sajam lokalnih proizvoda “Luka i igara”, s ciljem unaprjeđenja i boljeg povezivanja s lokalnim poljoprivrednim proizvođačima, promoviranja tradicijske kulturne baštine područja te promocije i plasiranja autohtonih proizvoda domaćim i stranim posjetiteljima,vele.

Neprikosnovena zvijezda sajma Allium sativum, češnjak ili luk, jedna od najljekovitijih biljaka, nekad pa tako i danas, tradicionalno se sprema spleten u vijence, obješen na hladno i suho mjesto i tako sačuvan za ostatak godine i zimu. Tijekom ljetnih mjeseci sela u zaleđu Zadarske županije, Bukovice i Ravnih kotara pretvaraju se u zemlju češnjaka jer stotine brižno ispletenih autohtonih rešti (vijenaca) češnjaka i kapule čekaju posjetitelje i znatiželjne kupce.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI