Neovisni novinarski portal
24.9.2023.
priroda i društvo
Vransko jezero bez plastike: Sajam domaćih proizvoda, luk, igre, nošenje jaja u žlici, radionice…

Vransko jezero bez plastike:
Sajam domaćih proizvoda, luk, igre, nošenje jaja u žlici, radionice…

Na vidikovcu Kamenjaku Parku prirode Vransko jezero 24. i 25. rujna 2022. od 15-21 h održat će se  Sajam lokalnih poljoprivrednih proizvoda “Luka i igara”.

-Cilj Sajma je ostvariti što bolju komunikaciju i povezivanje Parka prirode s lokalnim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, promovirati tradicijsku kulturnu baštinu područja te popularizirati i plasirati lokalne proizvode među domaće i strane posjetitelje. U okviru projekta „Jezero bez plastike“, sufinanciranog sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na Sajmu će se održati 6 edukativnih radionica za posjetitelje i lokalnu zajednicu na temu smanjenja otpada. Uz mnoštvo izlagača i raznolikih domaćih proizvoda ,  pripremili smo i zanimljiv program za oba dana – vele iz Parka prirode Vransko jezero. 

Evo i programa:

Subota, 24.09.

11:00-14:00 Radionica izrade biljnih namaza, sireva, kakaa i prirodnih slatkiša uz zakusku.

15:00            Početak Sajma

15:30-17:00 Radionica izrade prirodnog plastelina i kinetičkog pijeska.

17:00-18:00 Natjecanje u povlačenju konopa. Snage će odmjeriti kršni momci iz dva tima: Udruge konopaša Škabrnja i Udruge Vranski konopaši 

Pjesmom i plesom zabavit će vas mali i veliki članovi KUD-a Sveti Ante iz Draga

Nedjelja, 25.09.

11:00-14:00 Radionica izrade sapuna i deterdženata

15:00            Početak sajma

15:30-17:00 Radionica izrade kozmetike

Od 15:30 sati vrijedni članovi Zavičajnog kluba Janko Mitrović iz Zelengrada spremat će i ispod peke peći prisnac, omiljeni autohtoni specijalitet Ravnih kotara i Bukovice. Ne propustite priliku za degustaciju!

-Pjesmom će vas zabaviti Muška pjevačka skupina Zavičaj,  a svi ljubitelji zavičajnog izričaja uživat će u predstavi i pjesmama Udruge za očuvanje tradicijske kulture i običaja „Lički divani“. U tradicijskim igrama, alki u karijoli i utrci nošenja jaja u žlici, uz puno smijeha zabavit će se svi uzrasti! – najavljuju iz PPVJ.

Edukativne radionice na temu smanjenja otpada će voditi Anamarija Prgomet iz Udruge za promicanje životnog stila bez otpada „Zero waste Croatia“. Broj sudionika na pojedinoj radionici je ograničen pa su prijave obavezne! Prijaviti se možete do petka, 23. rujna 2022. godine do 14h na email: pp.vransko.jezero@gmail.com ili telefon 023/383-181.

(http://www.pp-vransko-jezero.hr/hr/prijava-na-radionice-kako-zivjeti-bez-otpada/)

Ulaz na Sajam je slobodan kao i sudjelovanje ne edukativnim radionicama. Ovogodišnji Sajam odvija se kao manifestacija bez plastike, pod motom Jezero bez plastike.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI