Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
(NE)RED / aktivisti / POLITIKA
Foto: FB Grad Zagreb službene stranice, ilustracija

Javna rasprava:
Više od tisuću Zagrepčana i Zagrepčanki u obrani grada od gradonačelnikovog nasrtaja mješovitom namjenom

Foto: FB Grad Zagreb službene stranice, ilustracija

Premda je javnu raspravu o spornim izmjenama zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana gradonačelnik Milan Bandić uglavio usred ljeta dok je u gradu najmanje ljudi i naložio da se komentari mogu slati isključivo papirnato poštom ili donijeti osobno, komentare kojima se protive štetnim izmjenama do sada je poslalo preko 1.100 građana. Jučer je u zagrebačkoj Gradskoj skupštini održano javno izlaganje na temu izmjena GUP-a na kojem su se udruge, građanske inicijative i neovisni stručnjaci usprotivili nasrtaju gradonačelnika na grad.

Predložene izmjene GUP-a koje bi gradonačelnik Bandić ako je ikako moguće proveo daleko od očiju javnosti pune su štetnih odredbi. Jedna od najštetnijih, na koju zainteresirani za budući izgled Zagreba upozoravaju već neko vrijeme jest da se prostoru Velesajma i Hipodroma dodaje mješovita namjena. To bi u prijevodu značilo da bi se na tom prostoru zaštićene spomeničke baštine hrvatske moderne arhitekture i zelenog sportsko-rekreativnog pojasa mogle graditi zgrade, neboderi, trgovine, poslovni, objekti, banke, hoteli, ugostiteljski objekti, javne garaže i slični sadržaji. Iz aviona je jasno da se izmjenama GUP-a priprema teren za tzv. Zagrebački Manhattan, megalomanski projekt na površini od 110 hektara za koji su s investitorima već potpisani preliminarni dokumenti. Sporna odredba jest i da se omogućava prekomjerna gradnja u Donjem gradu, kao i nove javne garaže koje bi u centar grada dovele još automobila.

Zelena akcija, Pravo na grad i neovisni stručnjaci napisali su elaborirane komentare na predložene izmjene GUP-a, a građanske inicijative sa Sigeta, Savice, Trešnjevke, Vrbana i Hipodroma su građanima_kama u svojim kvartovima organizirale fizičko potpisivanje isprintanih komentara. Građani_ke su prepoznali i opasnosti novog GUP-a i uključili se u obranu grada od nehumanog uništavanja. Očekujemo da će do 14. kolovoza, kada završava javna rasprava, nadležnom gradskom uredu pristići još više primjedbi. Da je javna rasprava organizirana nakon ljeta, njihov broj bio bi još veći. Ovo pokazuje da je velikom broju građana_ki iznimno stalo kako će se razvijati Zagreb i da su spremni braniti javni interes od Bandića. Oni su tijekom proteklih godina jasno i glasno pokazali, putem Zborova građana i raznih okupljanja, da zahtijevaju više demokracije pri donošenju prostornih planova svih redova, kao i zaštitu okoliša u kojem žive – poručili su iz rečenih udruga i inicijativa te najavili da će i dalje budno pratiti proces te argumentiranom kritikom, lobiranjem i uličnim akcijama protiviti se štetnim izmjenama GUP-a koje, valja i to napomenuti, nisu u skladu s prostornim planom višeg reda, zbog čega je Gradu Zagrebu prije mjesec dana prigovorilo i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

Foto: Zelena akcija

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI