Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
brejkingnjuz / EKOLOGIJA / ekopis
Ilustracija: Ovako nekako uskoro i na Dinari, Velebitu, Biokovu...?

Nafto s Dinare:
Ministarstvo tzv. zaštite okoliša traži snimatelje ‘gravimetrijskih podataka gradiometrom i magnetometrijskih podataka iz zraka za više klijenata nad područjem Dinarida u svrhu istraživanja potencijala ugljikovodika’

Ilustracija: Ovako nekako uskoro i na Dinari, Velebitu, Biokovu...?

Dok se nacija bavi kvarnim ministrima, istovremeno ministarstvo zaduženo za tzv. zaštitu okoliša odnosno energetiku raspisuje Međunarodni poziv za sudjelovanje u snimanju gravimetrijskih podataka gradiometrom i magnetometrijskih podataka iz zraka za više klijenata nad područjem Dinarida u svrhu istraživanja potencijala ugljikovodika područja Dinarida. Oglas je objavljen prije nekoliko dana u Narodnim novinama, a radi snimanja jednog od zadnjih preostalih okolišnih bisera u Europi – Dinarida, koje Vlada RH na pladnju nudi naftnim korporacjama za bušenje i crpljenje nafte i plina.  Prostorni opseg predloženog istraživanja je oko 15.800 km², vele.

O tome smo već pisali niz puta, no hrvatska javnost zasad nije previše zainteresirana što bi se uskoro naftne bušotine mogle pojaviti na Velebitu, Dinari, Mosoru, Biokovu, u Gorskom kotaru itd. Kad postane zainteresirana, možda će biti kasno.

Ne čini se, očito, osobito važnom i bitnom izgledna mogućnost da se agresivnim istraživačkim postupcima koji se primjenjuju u ovakvim ‘istraživanjima’ zagade podzemni i nadzemni vodotokovi, odnosno pitka voda za milijune žitelja priobalja, a time ugrozi život i zdravlje, te usput i jedna od ključnih hrvatskih gospodarskih grana tj. turizam. Ne treba ni govoriti o smrtonosnom udarcu pokušajima razvoja visokovrijednog turizma koji se temelji na prirodnim znamenitostima, niti o ekološkom poljodjelstvu, stočarstvu i sl.

Nakana hrvatske Vlade se tako strelovito i neometano ostvaruje, pa je, nakon opustjele i gotovo napuštene Slavonije, i ostatak kopnene Hrvatske praktički iznajmljen naftnim korporacijama.

-Sukladno članku 125. Zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika (Narodne novine br. 52/18 i 52/19), Ministarstvo zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) poziva sve zainteresirane strane da podnesu ponude za snimanje gravimetrijskih podataka gradiometrom i magnetometrijskih podataka iz zraka sukladno odredbama i uvjetima navedenima u ovoj obavijesti i dokumentaciji za nadmetanje objavljenoj na mrežnim stranicama Ministarstva mzoe.gov.hr i Agencije za ugljikovodike www.azu.hr (u daljnjem tekstu: Agencija). – piše u NN oglasu. 

Karta objavljena uz oglas na kojoj je osjenčen najočuvaniji dio Hrvatske

-Cilj projekta je snimiti, obraditi i interpretirati gravimetrijske podatke snimljene gradiometrom i magnetometrijske podatke snimljene iz zraka preko istražnih prostora: DI-13, DI-14, DI-15 i DI-16 na području hrvatskih Dinarida. Predloženo područje je prikazano u Prilogu 1. Nalazi se na jugu Hrvatske, uz granicu s Bosnom i Hercegovinom, Slovenijom i duž linije jadranske obale – nastavljaju.

Posebno je zanimljiv i uvredljiv način na koji u par rečenica opisuju Dinaride, ističući kako tamo ima, pazi to: ‘ponešto gradova‘.

-Planinski lanac Dinarida dio je alpsko-karpatsko-dinarskog orogena i sastavljen je od tektonskih jedinica koje potječu od kompleksnih područja između jadranske ploče na jugozapadu i Europe na sjeveroistoku. Ovim područjem dominira rijetko naseljena obradiva zemlja, s ponešto gradova. Uzvišenja se općenito prostiru između 50 do 1700 m nadmorske visine. – opisuju Dinaride, divotni planinski lanac i krajobrazni fenomen na europskom kontinentu.

Inače, šizofrena domaća politika istodobno s ubrzanim naporima za predaju Dinarida naftašima pokazuje i navodni interes za proglašenjem planine Dinare u Park priroda Dinara (vidi TRIS). 

Treba im ipak odati određeno priznanje: malo koje je državno vodstvo u ovako kratkom roku uspjelo državu koja se čekala od stoljeća sedmog baciti na koljena i praktički je prepustiti na upravu međunarodnim korporacijama. Takvo što nisu mogli zamisliti ni najparanoičniji teoretičari zavjere. 

Sad još pričekajmo da angažiraju i Thompsona.

Ali ne da ne pjeva, nego da za potrebe popularizacije domoljubnog aspekta i važnosti međunarodnog naftnog biznisa za hrvatsku opstojnost za naivne domoroce prepjeva domoljubni hit Vjetre s Dinare u Nafto s Dinare.

Ili pak Pline s Dinare.  

Ilustracija: Ovako nekako uskoro i na Dinari, Velebitu, Biokovu…?

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI