Neovisni novinarski portal
2.2.2023.
prava autora
Prava i kriva: Radionica u šibenskom HND-u”Kako zaštititi novinarska autorska prava – demistificirajmo Direktivu”

Prava i kriva:
Radionica u šibenskom HND-u”Kako zaštititi novinarska autorska prava – demistificirajmo Direktivu”

Hrvatsko novinarsko društvo – Ogranak Šibensko-kninske županije i Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) poziva novinare, fotoreportere i ostale zainteresirane autore na besplatnu radionicu “Kako zaštititi novinarska autorska prava – demistificirajmo Direktivu”. Radionica će se održati sutra (u subotu, 8. lipnja) od 10 do 15 sati u prostorijama Ogranka HND-a u Šibeniku, Božidara Petranovića 16. Vodit će je Valentina Wiesner, predsjednica Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava.

U prvom dijelu radionice obrađivat će se aktualna zaštita autorskih prava novinara i fotoreportera: kako funkcionira kolektivna zaštita, tko je njome obuhvaćen, kako se izuzeti, a kako ostvariti individualna prava. Prezentirat će se i način prikupljanja i raspodjele naknada od reproduciranja i distribucije autorskih sadržaja, kao i mogućnosti apliciranja na projekte koje financira DZNAP.

-Drugi dio radionice namijenjen je pojašnjavanju novosti koje donosi Direktiva o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu EU. Što za novinarstvo znači ova promjena pravnog okvira koja će se u hrvatski zakon morati implementirati najkasnije za dvije godine? Tko je obuhvaćen Direktivom, a tko je izuzet, kako će se novinarski sadržaji u budućnosti tretirati u internetskom prostoru? Kako će autor moći ostvariti svoja prava na intelektualno vlasništvo koje eksploatiraju velike platforme i može li ih se i kako odreći? Vremenska i sadržajna ograničenja, odnos s izdavačima, citati i meme-ovi… o svemu ćemo pomalo! -ističe Valentina Wiesner.

Program radionice:

10.00 – 12.00
Zaštita autorskih prava novinara i fotoreportera danas

12.00 – 13.00
Ručak*

13.00 – 15.00
Što donosi Direktiva?

(*ručak je osiguran članovima HND-a i DZNAP-a)

Ilustracija: autorska prava (foto TRIS/G. Šimac)

Valentina Wiesner novinarstvom se bavi više od 20 godina, od listopada 1998. godine, kad je počela raditi u Večernjem listu u kojem je zaposlena i danas, prolazeći klasičan put od „Hiawathe“ u gradskoj rubrici do gospodarske novinarke, prvo u rubrici „Biznis“, a potom i u politici i gospodarstvu (unutarnja). Uža su joj specijalnost bankarstvo i financije, osiguranja, fondovi, osobne financije, zaštita potrošača u financijskoj industriji (posebno ovršni postupci), društveno poduzetništvo, cirkularna ekonomija, intelektualno vlasništvo… Diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti 1998. godine i nakon toga upisala poslijediplomski studij Međunarodnih političkih odnosa na matičnom fakultetu. Predsjednica je Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava od 2016. godine, a prethodno je bila članica predsjedništva od 2011. Od 1999. članica je Hrvatskog novinarskog društva, a od 2016. članica Nadzornog odbora HND-a.

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava osnovano je u studenom 2007. radi kolektivne zaštite novinarskih autorskih prava. Ciljevi društva su okupljanje novinara – autora, zaštita novinarskih autorskih prava, ostvarivanje zajedničkih profesionalnih interesa te unapređenje društvenog i materijalnog položaja novinara. Pravo na isplatu glavarine imaju svi autori – novinari koji su do 31. prosinca prethodne godine postali članovi DZNAP-a, dok pravo na naknadu od prodaje autorskih djela najcitiraniji autori ostvaruju i u slučaju da nisu članovi, nego će se tek upisati u članstvo DZNAP-a. Zastara nastupa nakon pet godina.

Hrvatsko novinarsko društvo utemeljeno je 18. prosinca 1910. godine, član je Međunarodne federacije novinara (IFJ) i broji preko dvije tisuće članova. Ciljevi Hrvatskog novinarskog društva su ostvarivanje profesionalnih interesa, etičnosti i slobode javnog izražavanja; promicanje Ustavom zajamčenih prava javnosti da bude izviještena o svim zbivanjima u društvu te prava svake osobe na slobodu izražavanja, mišljenja i dostupnost svim javnim glasilima; čuvanje ugleda i dostojanstva profesije; zaštita novinara od samovolje izdavača i sprečavanje monopola te materijalna i socijalna zaštita novinara.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI