Neovisni novinarski portal
20.10.2021.
EKOLOGIJA / ekopis
Foto: Green Sail

Održivi turizam:
Svjetski prvak i rekorder u ronjenju na dah nautičarima i ostalima ukazao na problem mikroplastike u Jadranu

Foto: Green Sail

Bliži nam se još jedna turistička sezona, a s njom u paketu dolaze nam i nove količine plastičnog  otpada koje će završiti u Jadranu. Skori početak kalendarskog ljeta pravo je vrijeme za još jače ukazivanje na problem dotoka plastičnog otpada u Jadransko more i osvještavanje o tom problemu i onih koji s morem ne žive cijelu godinu.

Za ogroman i sve alarmantniji problem zagađenja Jadrana plastikom, nisu, dakako, krivi samo turisti bez dovoljno pameti  koji će na plaži iza sebe ostaviti ispražnjenu plastičnu bocu ili će je bezumno baciti u more s palube broda, ali s povećanjem broja onih koji uživaju u blagodatima mora, statistički raste i broj neodgovornih budala. Možda im u odgovornijem ponašanju ovoga ljeta pomogne video koji je snimila organizacija Green Sail, a u kojem o problemu mikroplastike u Jadranskom moru govori Goran Čolak, višestruki svjetski prvak i svjetski rekorder u ronjenju na dah, koji se u ronilačkoj karijeri nagledao plastičnog otpada na morskome dnu.

 

Video (kliknite na poveznicu za video na Facebooku) je nastao u produkciji Green Saila, neprofitne organizacije koja promovira održivi turizam i ekološki odgovorne prakse u nautičkom sektoru i radi na prevenciji stvaranja otpada na moru. Imaju program za čartere kojim promoviraju važnost smanjenja uporabe plastičnih proizvoda i recikliranja čarterima i njihovim gostima, a  u kojem sudjeluje šezdeset čartera sa više od 1200 jedrilica. Rade i s marinama koje savjetuju o odgovarajućim praksama upravljanja otpadom, a dosad se u program uključio lanac ACI i nekoliko privatnih marina.

Foto: Green Sail

‘Sve turističke tvrtke, a posebice tvrtke nautičkog okvira imaju zahtjevnu i odgovornu ulogu isticanja osobnog doprinosa svih uključenih dionika u provođenju ekološki odgovornih praksi radi prevencije stvaranja otpada u moru.  Otpad u morima, pa tako i samome Jadranskom moru, nema samo štetne učinke na more i morski okoliš, nego i ozbiljne društvene, zdravstvene i ekonomske posljedice. Premda je otpad u Jadranskom moru raznovrstan te se njegova količina neprestano povećava zahvaljujući razvoju turizma, upravo količina i štetan utjecaj plastičnog otpada postaje sve alarmantniji problem, posebno uzimajući u obzir moguće otrovno djelovanje mikroplastike na ljudsko zdravlje.’ kažu u Green Sailu.

Foto: Green Sail

U nedostatku novijeg relevantnog terenskog istraživanja o utjecaju nautičkog turizma na ekologiju Jadranskog mora, ukazat ćemo ovdje na SWOT analizu domaćeg nautičkog turizma iz studije Strateška usmjerenje nautučkog turizma u Europskoj uniji, desetak godina stare publikacije u izdanju opatijskog Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

Kao jedan od nedostataka nautičkog turizma navodi se u njoj neodgovarajuće zbrinjavanje otpada, dok se kao prijetnje uz ostalo prepoznaju zagađenje okoliša, nedovoljno razvijena svijest o potrebi zaštite okoliša i nekontrolirani razvoj nautičkog turizma.

Nekontrolirani razvoj nautičkog turizma u međuvremenu nam se dogodio, a nekontrolirani rast broja plovila za najam Hrvatskoj donio naizgled laskavu titulu nautičke velesile s najvećom čarter flotom na svijetu. Prema podacima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, lani je u Hrvatskoj bilo registrirano čak 2669 čarter tvrtki od čega su 932 bile aktivne, a njih 213 novoregistrirane, dok je ukupan broj plovila u čarteru iznosio 6804, od čega 4378 aktivnih i 823 novoregistriranih. Za stvaranje slike o razmjerima neodrživog rasta dovoljno je usporedno baciti pogled na podatke za 2008. godinu kada je registriranih čarter kompanija bilo 1115, a broj plovila u čarteru iznosio 3809. Prema podacima u sustavima e-crew i e-visitor, prošle je godine Jadranom krstarilo više od pola milijuna čarter gostiju.

Ne tvrdimo da su svi oni bacali u more plastični otpad, ali ronioci svjedoče da je plastičnog otpada, kojeg ima u skoro svim uvalama, daleko više u podmorju sidrišta glavnih nautičkih luka  i nećemo pogriješiti ako odoka zaključimo da je među pola milijuna prošlogodišnjih čarter-zaljubljenika u more i plovidbu zasigurno bio određeni broj onih koji su mrtvo-hladno bacili barem jednu plastičnu bocu s palube.

Foto: Green Sail

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI