Neovisni novinarski portal
18.10.2021.
MORE
Foto: LAGUR Galeb, ilustrativna fotografija

Novi projekt:
Obrazovanje učenika i nastavnika za održivi razvoj ribarstva i gastronomije

Foto: LAGUR Galeb, ilustrativna fotografija

Nemali doprinos razvoju održivog ribarstva i riblje gastronomije tribunjska je Lokalna akcijska grupa u ribarstvu Galeb već dala projektima ‘Dan s ribarom na moru’ i ‘Preporučili ribari’. Sada imaju novi projekt – SEA – Stainability – obrazovanje za održivi razvoj gastronomije i ribarstva, u okviru kojega će o toj tematici ponešto naučiti učenici i nastavnici osnovnih i srednjih škola u Šibensko-kninskoj županiji.

U Jadranu su uočeni značajni problemi vezani za stanje ribljih resursa te sa zagađenjem mora i morskog okoliša Znanstvenici Zajedničkog istraživačkog centra, interne znanstvene službe Europske komisije otkrili su da je u posljednjih pedeset godina Mediteran izgubio 41 posto od ukupnog broja morskih sisavaca i 34 posto ukupne ribe, a najveća smanjenja od čak 50 posto zabilježena su u zapadnom Sredozemlju i Jadranskom moru. Osim prekomjernog izlova, Jadran je također izložen raznim oblicima onečišćenja. Otpad u moru je prepoznat kao jedan od glavnih prijetnji morskim ekosustavima. Da se pak radi o neuravnoteženom i neodrživom razvoju govore trendovi rasta turističkog sektora i porasta potražnje i pritiska na resurse s jedne strane te ugroženi riblji fondovi i morsko zagađenje s druge strane.

Sve su to izazovi za održivi razvoj ribarstva i gastronomije rješavanju kojih će u okviru svog novoga projekta doprinos dati tribunjska Lokalna akcijska grupa u ribarstvu Galeb sa svojim projektnim partnerima – murterskom Udrugom Argonauta, šibenskom Turističko-ugostiteljskom školom i splitskim Institutom za oceanografiju i ribarstvo.  Projekt uključuje provedbu studijskih posjeta i radionica za učenike Turističko-ugostiteljske škole Šibenik, izradu programa obrazovanja o održivom razvoju, izradu obrazovnih materijala o održivom ribarstvu , otpadu iz mora i ribljoj gastronomiji, javna predavanja, izvedbu edukativnog igrokaza te stručno usavršavanje nastavnika osnovnih i srednjih škola.

Trajati će do travnja 2020. godine, vrijednost mu je nešto manja od 760 tisuća kuna, a sufinancira ga Ured za udruge Vlade RH kroz Švicarsko-Hrvatski program suradnje.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI