Neovisni novinarski portal
7.5.2021.
cvijeće
Najcvjetniji šibenski događaj – Posadi cvijet, probudi svije(s)t!: Ajmo sadit Šibenčani…

Najcvjetniji šibenski događaj – Posadi cvijet, probudi svije(s)t!:
Ajmo sadit Šibenčani…

Treću godinu za redom, najcvjetnije i najzelenije događanje u Šibeniku  nazvano „Posadi cvijet, probudi svije(s)t!“ će se održati u petak i subotu, 17. i 18. svibnja 2019. godine u šibenskoj staroj gradskoj jezgri, na Gorici, na skalama Ulice don Krste Stošića, u galeriji sv. Krševana. Stižu ruže i ružice, neveni, đirani, tulipani, petinije, pelargonije, surfinije, ivančice, dragoljubi, prkosi, begonije…

Organizatori cvjetnog projekta su Udruga Terra, Turistička agencija „Šibenik Plus“ i Turistička zajednica grada Šibenika, a naglasak je ove godine na podizanju razine svijesti cijele zajednice o važnosti zelenih površina, okupljanje istomišljenika i volontera koji su se proteklih godina okupili oko cvijeća i bili aktivni u projektu.

Ovaj dio o podizanju svijesti je posebno bitan, budući da je ista, na žalost, u nas pretežito vrlo niska, čak i među onima čija je službena dužnost održavanje gradskih zelenih i potencijalnih cvjetnih površina. Tako se po nekim četvrtima umjesto cvijeća još uvijek nalazi više smeća, a zelene površine se pod egidom uređenja obično pretvaraju u površine ispunjene mljevenim kamenom tj. škaljom.

No zato su tu ovakve cvjetne manifestacije…

-Preko 90% svjetske populacije pogođeno je posljedicama zagađenog, toksičnog zraka koji ostavlja duboke posljedice na zdravlje ljudi, naročito djece. Kako kaže dr. Maria Niera, direktorica za javno zdravstvo i okoliš Svjetske zdravstvene organizacije, ‘Zagađenje utječe na sve nas, ali djeca su najugroženija. Moramo se zapitati što radimo našoj djeci, a odgovor je bojim se, šokantno jasan: zagađujemo njihovu budućnost, a to je vrlo zabrinjavajuće za sve nas.“. Niti jedna osoba, grupa, grad, zemlja ili regija ne mogu sami riješiti problem. Potrebne su nam snažne obveze i akcije svih nas. Na koristan i jednostavan način, možemo pridonijeti – kaže Tina Vickov iz agencije Šibekik Plus, jedna od organizatora manifestacije.

Važnost sadnje novih zelenih površina, cvijeća, ukrasnog bilja, grmlja, stabala .. nije bitno samo radi poboljšanju kvalitete zraka, ističu, već će se time  smanjiti rizik od respiratornih oboljenja, učiti djecu (i odrasle) empatiji i suosjećanju putem brige o biljkama,  poboljšati opću dobrobit i produktivnost, te povećati razinu svijesti lokalne zajednice o važnosti zaštite okoliše i smanjenja zagađenja.

-Zato smo za temu ovogodišnjeg događanja odabrali urbano vrtlarstvo. Urbano vrtlarenje nije samo trenutni trend, već stvarna mogućnost transformacije Šibenika u moderan i osviješten europski grad uređenih zelenih površina. Zapuštene i neuređene zelene površine u kvartovima i stara gradska jezgra, idealne su lokacije za urbano vrtlarenje. One su naša prilika.

Djecu šibenskih vrtića i škola u staroj gradskoj jezgri i njenoj blizini okupit ćemo ove godine u petak, 17.svibnja od 9.30 i i zajedno ćemo proći radionicu sadnje cvijeća i brige o cvijeću uz „Zelenu brigadu“, naše aktivne volontere. Dobrodošli su svi koji nam se žele pridružiti u petak ujutro od 9.30 u sadnji na Gorici, na skalama (ulica don Krste Stošića) pored Galerije sv.Krševana – ističe Tina Vickov.

Istoga dana navečer, 17.05.2019., u petak u 18.00 sati u Galeriji sv. Krševana priređuje se predavanje: „Urbano vrtlarenje“, a kojega će održati  dipl. ing. agr., te Potencijali zelene infrastrukture u mediteranskom gradu“, a predavačica je Roberta Škugor, mag. ing. arch.

Središnje cvjetno zbivanje je 18.05.2019., u subotu, od 9.30 do 13.30, na Gorici. Radi se o Sajmu cvijeća i umjetnosti koja je inspirirana cvijećem .

-Uz glazbu, slikarske radionice za djecu i odrasle i ponudu izlagača, imate priliku kupiti cvijeće i lončanice po sajamskim cijenama, odmah ga posaditi uz pomoć naših volontera i odnijeti kući. Kako bismo smanjili plastiku među cvijećem, ove godine imamo posebnu akciju tijekom sajma “Izbaci uljeza”. Za tri plastične lončanice koje donesete od kuće, poklanjamo jednu od terakote. Ajmo sadit Šibenčani! – vedro poziva Tino Vickov.

Pa ajmo, Šibenčani, a valjda će do subote završiti i zima.

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI