Neovisni novinarski portal
17.5.2021.
UMJETNOSTI
Galera, šibenska stara jezgra

Galera kao šibenski Montparnasse:
Četverodnevno ‘ponovno otkrivanje stare gradske jezgre’ uz likovnost i glazbu

Galera, šibenska stara jezgra

Galera, kako se naziva dio starog Šibenika, bit će galer(ij)a na otvorenom. Od 23. 05., do 26. 05. 2019., s otvorenjem 23. 05. u 19h u Ulici svetog Krševana, u Galeri će se u organizaciji likovne udruge Grupe 9 i gostiju upriličiti  interaktivni projekt, kako kažu, ponovnog otkrivanja stare gradske jezgre.  Šibenski likovni umjetnici će ovaj skriveni kvart “zauzeti” na 4 dana i pretvoriti ga u mjesto susreta, ulicu umjetnika i kreativaca s izložbom na otvorenom, glazbom i tematskim radionicama. Bit će to nešto kao četverodnevni pariški Montparnasse…

Galera, šibenska stara jezgra

-Također ćemo pri kraju akcije posjetiteljima dijeliti cvijeće, lončarice… i ekološki prihvatljive torbe za kupovinu s logom koje će posjetitelji na radionici oslikavanja tekstila moći i sami dodatno oslikati i ponjeti kao suvenir. Ovorenje događanja je 23. 05. U 19h. a biti će popraćeno koncertom violončelističkog trija šibenske glazbene škole pod vodstvom profesorice Vanje Bošnjak. Nastupiti će: Nina Lucija Petrina, Katarina Mileta i Lovre TunakovićŽelimo posebno istaknuti da će 25. 05. U 12u Galeri nastupiti, nagrađivani drniški klarinetista, Roko Radeljak poznat kao autor glazbe za šibensku ‘Ledu’ – kaže Borko Čelar, jedan od inicijatora i organizatora ovog ponovnog otkrivanja stare gradske jezgre. 

Grupa 9

Sudionici likovnog dijela događanja su mahom akademski obrazovani slikari grafičari dizajneri i pedagozi: Jokić Predrag, Silvija Sunara Čevid, Ante Bergam, Vladimir Mihoković Miha, Kristina Mihoković, Ivana Kovačić Skroza, Ana Polić Pavlinović, Zvonimir Vila, Katarina Urem, Duje Kođoman, Borko Čelar, Zdenka Bilušić i Antonija Modrušan.

-Uz likovne uradke u Galeri će biti izloženi predmeti iz kolekcije Zorana Mikuladnre koje je on prikupio, doslovno, iz šibenskih konoba i podruma. Uz likovnu udrugu Grupu 9, kao partner u akciji sudjeluje i udruga Kamenčići – napominje Čelar. 

Boris Čelar (Foto: TRIS)

U nastavku je raspored događanja, s terminima tematskih radionica:

  • Radionica staklo mozaika, 25. 05. i 26. 05. s početkom u 11h, voditeljica akademska slikarica Silvija Sunara Ćevid
  • Radionica oslikavanja tekstila, 25. 05. i 26. 05. s početkom u 11h, voditelj doktor modnog dizajna Duje Kođoman
  • Restauratorica šibenskog muzeja Katarina Urem održati će radionicu, “Dovrši priču” ili kako rekonstruirati dio slike koji nedostaje? Ova restauratorska tema potaknuti će polaznike da analizom dijelova slike pokušaju sami naslikati dio koji nedostaje. Analizom stila i tehnike slikanja pripremljenih slika svaki polaznik će imati priliku dovršiti jednu priču.
  • Slikarska radionica. 24. 05. u 17, 25. 05. i 26. 05. s početkom u 11h Voditeljica akademska slikarica Lana Martinović Čala
  • Akademska Grafičarka I pedagoginja Ana Polić Pavlinović, 25. 05. s početkom u 11h, voditi će kreativnu radionicu s korisnicima udruge Kamenčići.
  • Radionica terapijskog slikanja, 24. 05. u 17, voditelj prof. Jokić Predrag, likovni terapeut.  

Za sudjelovanje na radionicama kao i za informacije, zainteresirani se mogu javiti  na tel: 098 879 803 ili u atelje Lane Martinović Čale, ističe se.

Inače, uz eventualnu širu podršku mjerodavnih i građana, ovaj bi projekt mogao biti i dulji nego četverodnevan, a taj dio Šibenika mogao bi trajno postati onakav kakav će biti od 23. do 26. svibnja ove godine. 

Galera, šibenska stara jezgra

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI