Neovisni novinarski portal
8.12.2021.
EKOLOGIJA / ekopis
Bunari u Lećevici - lokacija koju treba zatrpati smećem? (foto: Općina Lećevica)

‘Državni udar’ na okoliš:
Sud odlučio kako tzv. Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici ne treba studiju utjecaja na okoliš (!?)

Bunari u Lećevici - lokacija koju treba zatrpati smećem? (foto: Općina Lećevica)

Nastavlja se praksa začudnih i potresnih odluka hrvatske državne vlasti, posebice nadležnog ministarstva, nekih sudova, inspekcija itd. koji se tiču zaštite okoliša, manje-više jedinog preostalog resursa u Hrvatskoj. Kako javlja Hina, Upravni sud u Splitu odbio je tužbeni zahtjev Općine Unešića i udruga “Sunce” i “Keks”(Krizni eko kaštelanski stožer) kojim su tražili da se poništi rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike iz lipnja 2017., po kojem za izmijenjeni zahvat izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici nije potrebno provesti Studiju utjecaja na okoliš.

Da, dobro ste pročitali. Sud, a prije toga i Ministarstvo energetike i zaštite okoliša, a još prije razni lokalni županijski ‘uredi’ drže kako za glomazni pogon koji bi se bavio svakovrsnim otpadom iz glavnine Dalmacije nije potrebno stručno i detaljno procijeniti hoće li možda isti imati – utjecaj na okoliš (!?).

Bunari u Lećevici – lokacija koju treba zatrpati smećem? (foto: Općina Lećevica)

Naime, po sudskom rješenju, odlučeno je kako tužbeni zahtjev nije osnovan jer tu studiju ne treba provesti s obzirom na to da je već proveden Elaborat zaštite okoliša koji je temelj za njezinu izradu i na osnovi čega je izdana uporabna dozvola za Lećevicu.

Voda za pola milijuna stanovnika

Željan Jurlin iz Udruge “Keks” izjavio je novinarima nakon završenog postupka kako nije očekivao takvu presudu “iako zna da je na stolu bio veliki ulog, da može zamisliti kojim je pritiscima sutkinja bila izložena i da će joj vrlo skoro nebo biti granica“. Istaknuo je kako je bit cijele priče voda i ugroza rijeke Jadro koja napaja vodom bazen za pola milijuna stanovnika.

“Tijekom postupka smo upozorili na šest velikih proceduralnih pogrešaka, a ono što mi je govorilo da bismo možda mogli dobiti presudu jest to što nisu pozvali ključnog svjedoka koji je išao nama u prilog s obzirom na to da je prije svjedočio o nepravilnom izvođenju trasiranja. Mi smo ga pozvali kao ključnog svjedoka, ali ga sutkinja nije zvala smatrajući to nepotrebnim. Žalit ćemo se na ovu odluku iako nije za očekivati da se to uspješno riješiti”, izjavio je Jurlin.

Arhiva: S prosvjeda u Splitu – ‘Smrdi Banovina, smrdi Karepovac’ – foto TRIS/G. Šimac

Pravnica Udruge “Sunce” Ivana Krstulović Baković najavila je kako će Visokom upravnom sudu podnijeti žalbu jer argumenti koje su isticali tijekom postupka po njima i dalje imaju snagu.

Izvršna direktorica te udruge Gabrijela Medunić Orlić je istaknula kako udruga na problematici gospodarenja otpadom radi više od 20 godina i da ima potporu EU, no nažalost, dodala je, na razini općina, gradova i županija smatraju da se još dovoljno ne razumije što znači kružno gospodarstvo i kako bi se trebalo postupati i gospodariti otpadom.

‘Ispod pet posto recikliranja’

“Tako imamo situaciju da u gradovima i općinama imamo ispod pet posto recikliranja, odvojeno ne prikupljamo otpad i samim time Lećevica kao takva u takvom sustavu je izuzetno riskantan potez jer ćemo stvarati gorivo iz otpada tamo, pa onda dalje nećemo znati gdje ćemo zbrinjavati. S druge strane ćemo imati više otpada nego što je to predviđeno i očekivano, te što nam može ugrožavati okoliš na tom području”, rekla je Medunić Orlić.

Karepovac/Foto TRIS/G. Šimac

Općina Unešić i udruge “Keks” i “Sunce”, zbog izmijenjenog zahvata izgradnje Centra za gospodarenjem otpadom u Lećevici, tražile su tijekom postupka izradu studije utjecaja na okoliš. Upozoravali su kako javnost nije bila na odgovarajući način obaviještena, a ekoaktivisti da plan Centra za gospodarenje otpada u Lećevici krši direktive Europske unije za postupanje s otpadom i zaštitom pitke vode. Zato su ustrajali na detaljnoj studiji utjecaja na okoliš te zagovarali uvođenje sustava razvrstavanja otpada, da se o svemu educiraju građani i stvori tržište na kojem će se plasirati odvojeno prikupljeni otpad nakon čega se može razmišljati o tom centru.

No vlasti koje u ovome projektu zanemarile su sve vapaje i zahtjeve građana i stručnjaka. Iznimno osjetljivi krški kraj bi ovakvim projektom bio ugrožen, a njime i pitka voda za stotine tisuća ljudi, tvrdi se. To su prije desetak godina pokazali i neki nezavisni pokusi kojima se, kako se tvrdilo, probna obojana (neškodljiva) tekućina otpuštena u tlo u Lećevici pojavila u vodotokovima kod Trogira i u rijeci Jadru.

Dakako, u svemu je i ministarstvo koje se nominalno treba baviti zaštitom okoliša, a kojemu je, skandalozne li činjenice, nedavno sud odbacio dvije dozvole koje su ‘nonšalantno’ izdali za ‘zbrinjavanje’ otpada poduzeću Girk Kalun kod Drniša (vidi TRIS). 

Muljaže

S obzirom na dosadašnju praksu i krupne slučajeve kriminalne muljaže sa zbrinjavanjem otpada ‘na najvišoj razini’, bit će da je u pošto-poto guranju ovog projekta ključna pozamašna novčana cifra koja će pokretanjem projekta, kao i obično u nas,  biti razdijeljena raznim podesnim izvođačima i podizvođačima radova, dobavljačima opreme, kozultantima, nadzornicima i kojekome.

Arhiva: Prosvjed u Splitu- foto TRIS/G. Šimac

Zato je Centar za gospodarenjem otpadom u Lećevici  Splitska-dalmatinska županija proglasila ‘strateškim’, jer je od strateške važnosti potrošiti  322 milijuna kuna, koliko bi trebalo koštati sve to prema ugovoru koji su potpisali Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Regionalni centar čistog okoliša. S obzirom da su u među potpisnicima ugovora za ovaj projekt i državne vlasti, a sada i odluka sudbene vlasti, neki ocjenjuju kako se radi o, metaforički rečeno, svojevrsnom državnom udaru na okoliš u Hrvatskoj.

Novi Karepovac

O tome govori njihovo ustrajanje u projektima poput istraživanja i bušenja nafte i plina na Dinaridima, u Slavoniji, Lici, Dalmaciji, na moru i na gotovo čitavoj kopnenoj površini Hrvatske (izuzev gradova i nacionalnih parkova). Tu su i davanja zelenog svjetla na vrlo sumnjive projekte tzv. zbrinjavanja otpada, a od kojih se neke odnose na puko spaljivanje otpada u dosad netaknutim predjelima Hrvatske (Obrovac, Drniš, Podvelebitje…), tu su i najave zbrinjavanja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, gradnje novih hidro i termooelektrana na osjetljivim rijekama, održavanje rada prastarih termoelektrana na ugljen, stihijska sječa stabala i šuma diljem zemlje, odugovlačenje s projektima pročistača otpadnih voda itd.

Illustracija: Smeće se gomila, a otrov ide u vode i tlo (foto TRIS/G. Šimac)

Inače, projekt vlasti zasigurno što prije žele započeti i radi i kataklizmične slike pretrpanog splitskog odlagališta otpad Karepovac, a koji više ne može primati goleme količine smeće koje se stvaraju, dobrim dijelom i zbog stihijskog razvoja masovnog turizma. No mnogi, jer se nisu uvjerili u kompetencije dosadašnjih vlasti, strahuju kako bi i Lećevica mogla postati novi Karepovac. Odnosno još jedna tragična ekološka crna točka u dosad netaknutom dijelu Dalmatinske Zagore. Možda je sve oko potencijalnog CGO Lećevica  tzv. vatrogasna mjera kako bi se izbjeglo da se Split uskoro uguši u vlastitom smeću, smatraju kritičari projekta.

Na to ih jasno upućuje sadašnji nered, rezultat potpunog odsustva sposobnosti, pameti i elementarne brige oko zbrinjavanja otpada u Splitu i Dalmaciji (i šire u Hrvatskoj) posljednjih pedesetak godina.

Karepovac/Foto TRIS/G. Šimac

Tags: , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI