Neovisni novinarski portal
17.5.2021.
crkveni kutak / POLITIKA
Antifašisti Italije, Austrije, Hrvatske i Slovenije traže zabranu komemoracije u Bleiburgu

Antifašisti Italije, Austrije, Hrvatske i Slovenije traže zabranu komemoracije u Bleiburgu

Može li pametniji, civiliziraniji i svjesniji dio Europe dovesti pameti i filoustaše u Hrvatskoj? Mogu bar pokušati. Najprije je Austrija komemoraciju u Bleiburgu “stavila u okvire” discipliniranjem ustaškog derneka u vlastitom dvorištu, a sada i antifašističke organizacije Austrije, Italije, Slovenije i Hrvatske, rame uz rame, prosvjeduju u Bleiburgu i traže zabranu događaja koji de facto komemorira fašističku NDH više negoli žrtve koje su na tom području, na kraju rata, pale. Hrvatskim je antifašistima lakše i komotnije prosvjedovati vani negoli kod kuće, i u toj činjenici sažet je dobar dio istine o današnjoj Hrvatskoj…

Na antifašističkom okupljanju u Bleiburgu, tjedan dana uoči uobičajene komemoracije iza koje stoji tzv. Počasni bleiburški vod, a uistinu hrvatska HDZ-ova vlast, organizatori su, piše dnevnik.hr, otvoreno zatražili da se zabrani “profašističko i proustaško okupljanje u Bleiburgu 18. svibnja”.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, Franjo Habulin, izjavio je kako se komemoracija žrtvama Bleiburga zapravo prodaje za nešto što ona nije, te da mu je žao što u toj prijevari sudjeluje i Katolička crkva i hrvatska država, a pogotovo što je pokrovitelj tog “Bleiburškog bala vampira” Hrvatski sabor.

-Okupljanje na Bleiburškom polju nije ništa drugo nego naricanje za propalom ustaškom para-državom, za pokretom i idejom koji su teško kompromitirali hrvatsko ime, a za sobom ostavili krvavi trag. Ustaše su toliko bili dosljedni u provođenju fašizma, da su i njihovi okupatorski pokrovitelji bili zgroženi što i kako rade- kazao je Habulin, podsjećajući sudionike skupa da su ustaše provodile fašističku i nacističku politiku koja se temeljila na rasnim zakonima. Sama činjenica pripadnosti određenoj rasi, naciji ili vjeri ( nearijevskoj ), bila je dovoljna, rekao je, da čovjek bude osuđen na smrt.

Hrvatska zapravo može biti zahvalna Koruškoj Crkvi, odnosno Biskupiji iz Gurka, koja je ove godine uskratila Hrvatskoj crkvi dozvolu za održavanje mise u Bleiburgu, kako je to činila zadniih desetak godina. No, austrijska država nije posve slijedila Crkvu, podsjetili su antifašisti, pa komemoracija Počasnog bleiburškog voda , ali bez zastava i bilo kakvih obilježja, nije zabranjena.

Premijer Plenković, međutim, smatra da se ovogodišnja komemoracija treba održati, unatoč ograničenjima austrijske vlasti i tamošnje Crkve, s dostojanstvom prema žrtvama poraća na Bleiburgu, ali u skladu s austrijskim zakonima.

Kako će to izgledati vidjet ćemo za tjedan dana…

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI