Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
HRVATSKA / POLITIKA
Grijesi nečinjenja i tolerancija zla

Grijesi nečinjenja i tolerancija zla

Jednu od čelnica Nove ljevice, vijećnicu zagrebačke Gradske skupštine, Radu Borić, kako je posjedočila u svojoj objavi na Facebooku, s nepoznatog je broja nazvao anonimni muškarac kojega je zanimalo zbog čega je antifašistkinja. Vjerojatno ga i nije zanimalo njezino objašnjenje da se radi o europskoj vrijednosti koju baštini moderna demokratska Europa i svijet, nego je to bio tek povod da joj se legitimira svojim ustaštvom i priprijeti joj da će tek vidjeti što to znači. Sonja Leboš, etnologinja i kulturna antroologinja svjedočila je demonstraciji mržnje uživo. Opskurnoj “predstavi” skupine skinsa u tramvaju…

Rada Borić/Foto:TRIS(J.Krnić)

Rada je o pozivu i poruci samozvanog ustaše obavijestila policiju i DIP, a na FB-u napisala:

-Jučer, 17.4.2019. u 23,05 sata primila sam sa tajnog broja na moj privatni telefonski broj poziv nepoznate muške osobe.
Najprije me pitao jesam li antifašistkinja, a onda i zašto sam antifašistkinja. Odgovorila sam kratko: da, jer je to europska vrijednost, zar ne? Rekao je da je ustaša i da ću vidjeti što to znači… Nije prošlo niti tjedan dana od kada sam zajedno s kandidatima koalicije MOŽEMO! – NOVA LJEVICA – ORAH, drugim kandidatima i predstavnicima lijevih i liberalnih stranaka za izbore za EU-parlament, kao i manjinskim predstavnicima i brojnim građanima, bila u koloni sjećanja, u Jasenovcu 12.4.2019. Poznato je kako su antifašisti prošli u Jasenovcu – mučeni i ubijani od ustaške vojske Nezavisne države hrvatske. Ovakav poziv doživljavam kao prijetnju u osjetljivom, predizbornom trenutku.
Zamislimo koga Nijemca, Francuza, Grka, Talijana, Slovenca … – kandidata za EU parlament – da zaprimi poziv od osobe koja se predstavlja Hitlerovim, nacističkim vojnikom. Izvorište Republike Hrvatske ustavno je definirano „nasuprot proglašenju Nezavisne Državne Hrvatske (1941.) te u odlukama Zemaljskoga antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (1943.)“. Iako je opće poznato poticanje i toleriranje društvene klime (za što je najodgovornija stranka dominantno vladajuća od 1990.) u kojoj je dozvoljivo i prihvatljivo pozivanje na ustaše i predstavljanje ustašama – obaveza je države da sankcionira svako ponašanje koje je izvan okvira Ustava i zakona. Stoga sam o svemu obavijestila MUP i Državno izborno povjerenstvo“, objavila je na Facebooku Rada Borić. Političarka, osvjedočena ljevičarka, kandidatkinja na izborima. A u politici oružja su i prije upotrebe prljava…

Ali priča Sonje Leboš, etnologinje i kulturne antropologinje, također objavljena na Facebooku, još je strašnija i za hrvatsko društvo poraznija. Jer za razliku od Radine epizode u kojoj je glavni lik skriven iza mobitela i nepoznate adrese koja štiti njegov identitet, u Sonjinoj epizodi glavni likovi se javno pokazuju i svoja neonacistička, ksenofobna stajališta prkosno i agresivno demonstriraju u sredstvima javnog gradskog prijevoza. U tramvaju.
-Živim u ovom gradu (Zagrebu), s kraćim ili dužim prekidima, 52 godine. Danas sam prvi put (u životu uopće) u tramvaju vidjela domaće skinse s bijelim žnirancima. Ja sam ušla na Trgu (koji odbijam zvati Jelačićevim, a od Republike ionako nema ni R), a oni su izašli na Frankopanskoj, dakle na sljedećoj stanici. U tih par minuta “uspjeli” su na najodvratniji mogući način iskomentirati dva dečka tamne kože u drugom tramvaju, dići nekoliko puta ruku u naci- pozdrav, spomenuti Gradišku Staru i Jasenovac te vrlo glasno saopćiti putnicima u tramvaju što bi se, po njima, tamo trebalo dogoditi mladićima iz drugog tramvaja.
Još uvijek se tresem, što od bijesa, a što i od straha.
Prvom prilikom kupujem pepper spray. Jer nije da su ti pretili nasilni bubuljičavi dripci neinformirani. Znaju oni jako dobro što se dogodilo i u Jasenovcu i u Gradišci. Uzalud milijuni festivalima “tolerancije” dok takvi teroriziraju grad svojim odurnim ispadima. Postali smo taoci tolerancije zla- piše na FB-u Sonja Leboš.

Da, o toleranciji zla se radi. O šutnji institucija na sijanje mržnje i prijetnje silom svima koji su drugačiji. Svejedno, po boji kože, vjeroispovijedi, naciji, ideološkim , seksualnim i inim opredjeljenjima. Oni mrze sve što je drugačije od njih. I utjeruju strah u kosti fizički slabijima i drugačijima. Institucije ignoriraju njihov teror, šutke prelaze preko njihovog verbalnog nasilja koje je često na rubu fizičkog, i tako zlu daju krila.
A na tim krilima zlo se širi i na sportske terene, koji postaju poprišta mržnje, nacionalizma i netolerancije. Samo jedan od primjera kuda to vodi je slučaj vaterpolista Crvene Zvezde koji su u Splitu skakanjem u more spašavali golu kožu. Dok su okupljeni Splićani šutke promatrali, a samo je jedna žena prestravljenom vaterpolisti iz Beograda pružila ruku.
U tom nedjelovanju, šutnji i okretanju glave na drugu stranu je problem. Institucije ne rade svoj posao, vlast problem relativizira i ignorira, ergo, tolerira, a građani teror šutke podnose i okreću glavu. Time svi postajemo žrtve nasilnika koji nas teroriziraju bez ikakvih sankcija. A društvo tone u glib proizveden grijehom nečinjenja i tolerancijom zla.

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI