Neovisni novinarski portal
28.2.2024.
KOMENTARI / POLITIKA
Crveno i crno: Kineski smog na HDZ-ovom reveru

Crveno i crno:
Kineski smog na HDZ-ovom reveru

Iako sa svojedobno dijagnosticiranom anemijom, Andrej Plenković se pokazuje kao punokrvni meštar velikih političkih igara. Veliki makijavelist. Egzemplarni karijerist. Egocentrik. Njegov glavni spiritus movens je njegov osobni interes. I za njega će učiniti sve, pa i Kineze uvezati u predizborni kampanju, ako na tome može makar i kratkoročno profitirati. Dovoljno je inteligentan da vrlo dobro znade kako recentna “kineska revolucija” u Hrvatskoj nije ništa više do li propagandno djelovanje na demoralizirane mase kojima se podiže predizborni optimizam i pumpa opsjena o HDZ-ovom budućem gospodarskom uspjehu. O HDZ-u kao stranci koja jedina može spasiti hrvatsku ekonomiju na koljenima, o Kinezima kao spasiteljima, o partiji koja nema alternative.

A kao i sve u ovoj državi, ta je teza duboko lažna, tragično regresivna i nepopravljivo štetna. Jer, riječ je o politici koja Hrvatsku dugoročno ukopava u živo blato, kontinuirane poraze i sustavno nazadovanje . Dobro kaže odvjetnik Anto Nobilo: trebalo bi “potaracati” sve što je dosad napravljeno i državu ponovo stvarati. Kao modernu demokratsku i funkcionalnu zajednicu s vladavinom prava, umjesto ove arhaične, natražnjačke, revizionističke i autoritarne koja je revitalizirala ustaštvo i jednoumlje podigla iznad razine na kojoj je bilo u bivšem sustavu.

Europejstvo “zločinačke organizacije”

A sve je to ostavština HDZ-a. Pokazalo se, uistinu ,stranke opasnih namjera. Koja je, uostalom, završila na sudu kao “zločinačka organizacija”. A samo zato što je u međuvremenu duboko prožela kompletno tkivo države, do danas nema epiloga toga procesa. No, svi znamo što su HDZ-ovi prvotimci radili s ovom državom, kako su je bezočno potkradali, kako su se njome koristili u privatne svrhe doživljavajući je kao privatno vlasništvo kojim imaju pravo disponirati kako žele. Naplaćujući svoje patentirano domoljublje. Sve to gledamo i slušamo već sedam-osam godina prateći sudske postupke protiv Ive Sanadera, bivšeg šefa HDZ-a i bivšeg premijera, koji je korupcijsku mreži istkao do najsitnijih niti.

Danas je šef HDZ-a, navodni, prvoklasni Europejac, čovjek s manirama, obrazovan, uglađen, no možda i arogantniji od Sanadera na vrhuncu karijere. Taj čisti sve pred sobom. Interno i eksterno. Njemu su i Kinezi sredstvo za podizanje rejtinga, prije svega, njegovog osobnog, a potom i njegove Vlade. Mani Hrvatsku…

Visoko kinesko državno-gospodarsko izaslanstvo stiglo je u Hrvatsku i u zemlji je sve stalo, samo su Kinezi jurcali njome praćeni svojim domaćinima i jakim snagama policijskog osiguranja, kakvo pamtimo samo iz vremena kada nas je pohodio Papa. Plenković je bio uvjerljiv domaćin, ali, pratio je goste svuda, osim u Kumrovec. Titovo rodno mjesto. Koje je za HDZ nešto poput tamjana za vraga. A, zanimljivo, poslije ove kineske furtutme mogao bi nam kao “poslovni trofej” ostati tek Titov brend u koji će Kinezi, iz poštovanja spram naše “kulture i povijesti”, kako neki od njih rekoše, najizglednije uložiti svoj novac. Sve drugo o čemu se danima govorilo, uključujući i poslovni forum u Dubrovniku, gdje su bili, uz njih, i predstavnici 16 zemalja istočne i srednje Europe, vjerojatno će ostati samo zapisano u protokolima i memorandumima o razumijevanju i suradnji.

Kinezi nastupaju, a kolone se razvrstavaju

Nizinska pruga Zagreb- Rijeka, riječki kontejnerski terminal, spašavanje posrnulog Uljanika i 3.maja, stadion na Kantridi, bezmalo i hrvatski nacionalni stadion, itd.itd, sve su to dimne bombe i politički dekor kojim se dodatno podiže nacionalna euforija i potencira relevantnost posjeta. Ergo, relevantnost hrvatske irelevantne vlade.

Kina ima svoje interese kod nas, ne u hrvatskom mlijeku i mliječnim proizvodima kojih nemamo ni za vlastite potrebe ( 50 posto količina mlijeka uvozimo). Ali, svakako bi za nju Hrvatska mogla biti koristan ulaz na europsko tržište, što im je vjerojatno primarni cilj, ali i dobar izvor zarade za njihove tvrtke koje bi ovdje radile na izgradnji velikih infrastrukturnih projekata , dok hrvatske tvrtke i građevinari promatraju. Kao u slučaju Pelješkog mosta. Koji se, nota bene, gradi europskim i hrvatskim novcem, a Kinezi zarađuju.
Kinezi su komunistički narod koji dolazi iz sustava jednoumlja. Njihovi su simboli crvena zastava i petokraka, s kojom se Hrvatska na nekoliko dana pragmatično i diplomatski izmirila. Ali dočim su nas uvaženi kineski gosti napustili, crno je opet prekrilo crveno. Kinezi su došli i prošli, sada opet možemo biti ono što zapravo jesmo…

U Jasenovcu su antifašisti, s pripadnicima manjinaca Srba, Židova i Roma, komemorirali sjećanje na žrtve najzloglasnijeg ustaškog konc- logora u kojem je ubijeno na desetine tisuća Židova, Srba, Roma i Hrvata- antifašista, protivnika ustaškog režima. Smaknuti su od vlasti kvislinške NDH koju danas zadrigli desničarski polusvijet slavi i javno rehabilitira uz prešutnu potporu hrvatskog establishmenta. Za njih nije argument činjenica da je poglavnik Ante Pavelić, kojemu se klanjaju na grobu, drže mise, i u njegovo “hrvatstvo” kunu, rasprodao Istru, Dalmaciju i hrvatske otoke, da je trgovao nacionalnim teritorijem. Za njih su , ali i za hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, ubijene ustaše na Bleiburgu bile hrvatski vojnici kojima godinama odaju počast kao ” hrvatskim mučenicima” i herojima. Za njih su osloboditelji, antifašistički borci iz Drugog svjetskog rata i Josip Broz Tito, koji su zaslužni za povratak hrvatskih teritorija u maticu zemlju, zločinci , komunistički zlotvori. I na tim revizionističkim premisama gotovo tri desetljeća odgajaju se generacije mladih, lobotomira se narod i prekraja povijest. Čak i od onih koji su njezini živi svjedoci, koji su se u tom vremenu, pod tom socijalističkom vlašću obrazovali, dobili društvene stanove i sigurne poslove, gradili svoje karijere i punili svoje CV-je.

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković (Foto: tris/H. Pavić)

Titov brend i kineska investicija

I zbog toga, u ovoj državi nema suglasja čak ni oko tragedije Jasenovca, koji se pokušava redefinirati i proglasiti radnim , a ne koncentracijskim logorom. I zbog toga će u nedjelju u Jasenovcu biti još jedna kolona sjećanja. Državna, službena. Ona koju potomci žrtava ne priznaju niti će, sve dok se u Hrvatskoj relativizira ustaštvo i tolerira neofašizam radikalnih skupina i pojedinaca. Sve dok se bez posljedica i sankcija usred, nekoć antifašističkog , Splita slavi NDH pod egidom počasti palim pripadnicima HOS-a. Nastavljača ustaške ideologije. Koji glorificiraju i ustašku državu i njezine zločince po kojima nazivaju svoju postrojbu ( Rafael Boban ). A europejski premijer ima napad nove anemičnosti. Pa šuti, dok mu krv ne dođe do glave…

I u takvom ozračju, u Hrvatsku dolazi visoko kinesko izaslanstvo, razvijaju se crvene zastave i na njima šepure petokrake, a svi radikali mukom zamukoše. Kineska uspješna gospodarstvenica odlazi u Kumrovec, kao i toliki strani dužnosnici prije nje, pokloniti se pred Titovim spomenikom, obići njegovu rodnu kuću, i gle, pokazuje zanimanje za zapuštenu, oronulu Političku školu u kojoj je bivša Partija odgajala svoje kadrove. Jian Yu, poduzetnica koja je u Hrvatsku došla u pratnji kineskog premijera Lia Keqianga, već treći put dolazi u Kumrovec i iskazuje spremnost kupiti ovu derutnu zgradu i pretvoriti je u objekt kulturno-zdravstvenog turizma. Za nju je Kumrovec dojmljivo mjesto, na koje iznimno emotivno reagira, jer “jako poštuje ovdašnju kulturu i povijest”. Za nju je Tito i danas brend i poduzetna , kakva očito jest, rado bi investirala u taj brend, očekujući da će se broj posjetitelja u Kumrovcu ( trenutno, godišnje oko 100 tisuća ljudi) višestruko multiplicirati, pa i udesetorostručiti.

U HDZ-u trljaju zadovoljno ruke. Bilo bi itekako dobro da kineska poduzetnica uloži novac u kumrovečke titoističke nekretnine. Nije bitna ideologija, nije bitno ni novo glorificiranje “zločinca”, važan je samo novac i posredno HDZ-ove “zasluge za narod”.Njihovo konvertitstvo je za gnušanje, njihov nemoral za proučavanje. A njihovi ciljevi , koje uredno provode pod paskom HDZ-ove vlasti, na sramotu ove države i još više njezinih odgovornih nomenklatura. Nevjerojatno je da se predsjednica države među takvima ističe posebnom ležernošću javnog promicanja povijesnih neistina i smišljenih obmana.

Prijetvornost establishmenta

Bez imalo nelagode za posjeta Rumunjskoj je svojedobno, mrtvo hladno izjavila kako i Hrvatska ( kao dio ex Jugoslavije) , poput cijelog “istočnog bloka”, dobro znade kako je to biti iza “željezne zavjese”. Mada je notorno da Jugoslavija ( dakle i Hrvatska) nikada nije bila iza “željezne zavjese” , da nikad nije pripadala ni istočnom ni zapadnom bloku i da je bila predvodnica Pokreta nesvrstanih!

Ali, što bi se i moglo očekivati od osobe koja se okružuje proskribiranim krimosima i poluinteligentima, pače ih smješta i u VIP ložu na vlastitoj predsjedničkoj inauguraciji, ili s njima šuruje, kako to ovih dana otkriva zastupnik Siniša Glavašević. Da bi dezavuirala svoga protukandidata na izborima ( Ivu Josipovića), posegla je za angažmanom deklariranog četnika Šešelja, koji kao gost na jednoj televiziji, očito za njezine urednike i za predsjednicu KGK relevantan, hvali predsjedničkog kandidata i time ga de facto izbacuje iz utrke. Može li biti nedostojnije predsjedničke funkcije?

Ovo nije tekst o uvoznoj “kineskoj investicijskoj terapiji” za bolesno hrvatsko gospodarstvo. O hrvatskoj prijetvornosti je ovdje riječ, o dvoličnosti i odnosu prema našoj povijesti, koju samo u ovakvim prigodama stoički podnosimo. Štoviše, na njoj bi bili spremni i zaraditi, a u svim ostalim prilikama je pljujemo i dezavuiramo. Javno od nje distanciramo. Ili o njoj oportunistički šutimo kako se ne bi zamjerili vlasti. Za koju je hrvatska prošlost stup srama. Što je potpuno iracionalno. Baš kao i hrvatska desnica koja uporno slavi poraze kao pobjede , nastojeći potpuno prebrisati antifašističke stečevine kao najveću hrvatsku kletvu . Pa kakvi smo mi to ljudi?! O.k., ako su oni koji takva stajališta promiču ljudi s nečistom savješću, nacionalisti zadojeni ustaštvom ili njihovi obiteljski indoktrinirani potomci, ali što je s ostalima koji se kriju u mišjoj rupi dok se zločini upornošću agresivnih revizionista propagiraju kao ” nacionalni otpor”?!

“Resetiranje” Hrvatske

Ovu je državu Tuđman utemeljio na politici hrvatske nacionalističke emigracije, za koju je svijet stao onog dana kad su iz Hrvatske otišli. Zato je ova država neprilagođena, anakrona, proustaška i potpuno invalidna. Što veli Nobilo, “duboka država premrežena kadrovima HDZ-a”. Pa i kad SDP dođe na vlast, vlast zapravo ne uspijeva preuzeti, jer je naslijedio ljude koji su postavljeni ranije po principu stranačkih iskaznica i ortačkog kapitalizma. I oni opstruiraju legalno izabranu vlast koja misli da vlada, a zapravo kliže kroz njihov sustav poput pijeska. SDP i HDZ su, tvrdi Nobilo, dva krila SKH. Jedno je komunističko, a drugo nacionalističko. Oni su osnovali HDZ i SDP, a mentalitet je ostao isti. HDZ je danas “kadrovska komisija za cijelu Hrvatsku”, a tome je, kaže Nobilo, služio i Savez komunista. Isti je to model ponašanja. Zato Hrvatsku treba “resetirati”.”

Državom upravlja partija preko svojih kadrova, a državu čine ortaci. A to nije slobodna država- smatra Nobilo.
Zamislite samo da je lijeva, SDP-.ova vlada, u mandatu Zorana Milanovića ( ili Ivice Račana ), ugostila kinesko državno izaslanstvo, pa i s upola manjom pompom i euforijom, što bi se dogodilo. Bili bi stigmatizirani kao jugokomunistička žgadija koja nas vraća u “tamnicu naroda”, kao komunjare i veleizdajnici. Na ulicama bi se na svakih 200 metara postavljale plinske barikade, šatoraši i pridruženi im crnokošuljaši bi uz pokliče Za dom spremni i glorije Anti Paveliću blokirali život države, sve dok se mrska jugokomunistička banda ne svrgne s vlasti. Zvuči vam karikirano? Pa zar sve to nismo već vidjeli u navodno modernoj, demokratskoj Hrvatskoj?

Samo je HDZ-ova vlast domoljubna i hrvatska, pa i kad maše kineskim crvenim zastavama i pozira ispod petokrake. Zamislite koliko mora biti jadna ova Vlada i hrvatsko gospodarstvo kad se pred mrskim komunistima klanja i trpi te odiozne simbole, sve nadajuć’ se da će ta njihova velika žrtva uroditi kakvom financijskom infuzijom. Pa makar i “crvenom”. Ako bude trebalo i svoje će političke kadrove slati na “preodgoj” u kumrovečku političku školu redizajniranu za potrebe kulturno-zdravstvenog turizma, samo da posao krene… Doista jadno.

S facebook stranice CCCC Highway Consultants Co. Ltd.

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI