Neovisni novinarski portal
8.12.2021.
POLITIKA
Vreće grita u Obrovcu

(Bes)pravna država:
Još nije uklonjen otpad iz Zatona Obrovačkog, unatoč odavnom naređenju inspekcije

Vreće grita u Obrovcu

-Poštovani, molimo Vas na transparentnost i odgovore na dolje navedeno! Već mjesec dana tražimo odgovore o nepostupanju na dolje navedeno! Podsjećam da je inspekcijski nadzor izvršen 08. siječnja s nalogom za uklanjanje otpada od 30 dana, a danas je 02. travnja i otpad nije pomaknut! – stoji u dopisu koji su mještani obrovačkog kraja nedavno poslali mjerodavnim hrvatskim službama.

Smeća puna vreća (foto TRIS/G. Šimac)

Naime, vreće otpadnog materijala kojega je tvrtka Grit inter nezakonito i bez potrebnih dozvola odnekud dovezla i ostavila ga nezaštićenoga i nezbrinutoga na udaru kiše i  vjetra u krugu nekadašnje tvornice THC u Zatonu Obrovačkom iznad Obrovca i dalje su – nepomaknute, netaknute, na istome mjestu. Unatoč tome što su hrvatske mjerodavne državne službe još početkom godine tom poduzeću naredile da ga uklone, do danas nije učinjeno – ništa. Ništa neobično, reći će neki: u nas još uvijek nisu kažnjeni ni najveći domaći kriminalci, lopuže, veleizdajnici, i korumpirani političari, pa tko onda može očekivati da bi tzv. pravna država profunkcionirala podno Velebita.

Prosvjed u Zatonu Obrovačkom – Bez riječi (foto TRIS/G. Šimac)

Podsjetimo, sve je krenulo kada su mještani obrovačkog kraja gotovo slučajno doznali kako se u pogonu bivše propale tvornice u Zatonu Obrovačkom planira nekakav pogon za preradu vrlo toksičnog otpada koji nastaje u brodogradilištima i drugim industrijskim pogonima te vrsti (vidi Tris). No, mještani nisu šutjeli kao što je to uobičajeno u Hrvatskoj, nego su se okupili i usprotivili  toj zamisli (vidi Tris), upozoravajući kako bi posljedice mogle biti katastrofalne po zdravlje i živote ljudi, po obližnju rijeku Zrmanju i Velebit, te po ukupno gospodarstvo čitavog kraja, a koji se oslanja isključivo na turizam i prirodne ljepote.

Prosvjedni autobus (foto TRIS/G. Šimac)

A evo što su nedavno napisali inspekcijama:

Poštovani,

ispred inicijative građana grada Obrovca, Zatona Obrovačkog, Jasenica, Maslenice, Rovanjske, Bilišana, Zelengrada, Kruševa, Ribnice, Karina Gornjeg, Karina Donjeg, Pridrage, Paljuva, Novigrada, Podgradine, Posedarja, Ždrila, a vezano za odgovor Uprave za inspekcijske poslove,  Sektor inspekcijskog nadzora zaštite okoliša,  Služba inspekcijskog nadzora zaštite okoliša,  Područna jedinica Split, ovjeren od strane više inspektorice zaštite okoliša Rajna Zubčić, dipl.ing.preh.bioteh.:

  1. Naime, ni danas, 20.03.2019. godine, otpad sa lokacije THC d.o.o.,  kč.br. 121/266 k.o. Zaton Obrovački nije uklonjen. Koji je to datum do kojeg se otklanjanje mora izvršiti i gdje će taj otpad biti odložen?!
  2. Da li je u inspekcijskom nadzoru izvršeno uzorkovanje po pravilima struke s obzirom da je otpad odložen u vrećama, cca 2000 vreća x 1,5 tona? Svaka vreća bi trebala imati zaseban uzorak.
  3. Da li će  Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i energetike poduzimati mjere progona pravnih i fizičkih osoba odgovornih za nezakonito preuzimanje, prijevoz i odlaganje otpada?
  4. Da li će  Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i energetike poduzimati mjere progona pravnih i fizičkih osoba odgovornih za proizvodnju predmetnog otpada i nezakonito predavanje?
  5. Koje su sve mjere izrečene Rješenjem  Uprave za inspekcijske poslove,  Sektor inspekcijskog nadzora zaštite okoliša,  Služba inspekcijskog nadzora zaštite okoliša,  Područna jedinica Split vezano za ovaj predmet?

Još jednom Vam prenosim zabrinutost građana ovog kraja za svoje zdravlje!!!

Pozdrav,

Šime Šimurina

Vreća u krugu potencijalnog pogona (foto TRIS/G. Šimac)

Dakle, još u siječnju 2019. godine su Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, odnosno Službi inspekcijskog nadzora zaštite okoliša, prijavili nezakonito odlaganje otpada u krugu Tvornice hidrauličkih cijevi u Zatonu Obrovačkom. Odgovor od Uprave za inspekcijske poslove, Sektora inspekcijskog nadzora zaštite okoliša, Službe  inspekcijskog nadzora zaštite okoliša, Područne jedinica Split, ovjeren  od strane više inspektorice zaštite okoliša Rajne Zubčić, stigao je nakon 2  mjeseca, točnije 15. ožujka 2019. godine. (odgovor inspekcije)

U odgovoru je stajalo  kako je povodom zaprimljene prijave u kojoj se navodi da se u krugu bivše tvornice THC-a u Zatonu Obrovačkom, na istočnoj strani dvorišta tvornice odlaže opasan otpad koji se dovozi preko noći i pokriva krupnim otpadom, 8. siječnja 2019. obavljen inspekcijski  nadzor u Zatonu Obrovačkom, na Bravaru, na lokaciji koja se nalazi neposredno uz kat.č.z. br.121/266 k.o. Zaton.

Dio propale tvornice (foto TRIS/G. Šimac)

– Nadzorom kao i na temelju dostavljenih očitovanja stranaka na zapisnik o provedenom nadzoru od 8. siječnja 2019., Inspekcija zaštite  okoliša je utvrdila da je pravna osoba Grit inter d.o.o. Zagreb u krugu  bivše Tvornice hidrauličnih cilindara u Obrovcu, Bravar bb, koja se nalazi na dijelu kat.č.z. br.121/266 k.o. Zaton sakupio i ostavio, otpadni grit, a  da nije ishodio dozvolu za gospodarenje otpadom za navedenu lokaciju,  što je u suprotnosti s odredbom članka 84. stavka 1. Zakona o održivom  gospodarenju otpadom. isto tako, predmetna lokacija nije predviđena za  ostavljanje i/ili odlaganje otpada, stoji u odgovoru Inspekcije. Sukladno utvrđenom, Inspekcija je donijela Rješenje kojim je trgovačkom društvu Grit inter d.o.o. Zagreb naredila uklanjanje skupljenog  otpadnog grita, koji je uskladišten u krugu bivše tvornice hidrauličnih cilindara u Obrovcu, Bravar bb, koja se nalazi na dijelu kat.č.z. br. 121/266  k. o. Zaton. Rok za izvršenje je 30 dana – stajalo je u odgovoru.

No, ponovimo, nije se desilo ništa.

Što je potrebno u ovoj državi da ‘institucije odrade svoj posao’, a oni koji svojim nezakonitim postupcima ugrožavaju građanstvo budu primjereno kažnjeni i, sukladno zakonu, prisiljeni da poprave štetu koju su nanijeli?

Ovo je bilo retoričko pitanje.

O slučaju Obrovac uskoro opširnije…

Vreće grita u Obrovcu

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI