Neovisni novinarski portal
25.9.2022.
ekopis / PROSVJED
Prosvjedni autobus (foto TRIS/G. Šimac)

Bitka za Zrmanju, Velebit, Obrovac itd.:
‘Nije se nikad ovdje ovoliko naroda skupilo, uzdan se u Boga i našega Luku’

Prosvjedni autobus (foto TRIS/G. Šimac)

-Virujte mi, nisam mlad, kažem vam da se ovdje nikad nije ovoliko naroda skupilo. Bar ja to ne pamtin. Teže je ovaj naš narod skupit nego na lutriji dobiti novaca… – ushićen je bio stariji mještanin rumena lica iz okolice Obrovca mnoštvom okupljenim ispred propale bivše tvornice u Zatonu Obrovačkom danas u podne.

– Svaka čast dico naša. Da san znala donila bi vina i pršuta iskrižala. Baš mi je krivo šta nisan. Dala bi ovima šta su došli s autobusom bar sto kuna.. – oduševljena je bila i jedna gospođa iz susjednog sela.

Uistinu, prosvjed u Zatonu Obrovačkom nazvan ‘U pet do dvanaest za Zrmanju ‘ nadmašio je i najbolja očekivanja inicijatora, kako su nam priznali.

‘Čudo’

Po šarolikosti prosvjedne čeljadi na tren se činilo kako se radi o centru Berlina, a ne apokaliptičnoj pustopopljini uz razvaljenu bivšu tvornicu, na mjestu gdje samo bura rado navraća.

Iz zvučnika svira John Lennon, djeca se igraju s psima, i staro i mlado zajedno… Gotovo tisuću ljudi, vele neki.

Prosvjedni autobus (foto TRIS/G. Šimac)

– Čudo – ukratko, širom otvorenih očiju, zaključuje jedan od organizatora, mladić iz Jasenica.

Mnoštvo ljudi, uglavnom mlađe dobi, djece, ali i starijih žitelja tog kraja, došlo je pokazati kako se ne slaže s potencijalnim zagađenjem tog divotnog kraja podno Velebita i nedaleko od kanjona rijeke Zrmanje. Prosvjednici su baš za to namjenski doputovali iz Zadra, Splita, Šibenika, Knina, Gospića… pristigli su i planinari, bilo je i kemičara, biologa, brojne novinarske ekipe…

Podsjetimo, kako smo već pisali par puta, žitelji obrovačkog kraja su se usprotivili namjeri stanovite tvrtke Grit Inter da tamo prerađuje tzv. grit, otpad preostao iz brodogradilišta i drugih industrijskih pogona, bojeći se kako bi nošen jakom burom mogao ugroziti zdravlje ljudi, zatrovati vodu u nedalekoj Zrmanji, te upropastiti napore za puko preživljavanje u tom gospodarski devastiranom dijelu Hrvatske te bavljenje avanturističkim i seoskim turizmom, te ekološkim poljodjelstvom i stočarstvom.

Transparentno NE (foto TRIS/G. Šimac)

– Mislim da su ljudi pokazali što misle o tome. Moram reži kako je uistinu veliki uspjeh to što je na prosvjed došlo ovoliko ljudi. Nismo tu htjeli prozvati nikoga, niti se baviti politikom… Samo reći što mislimo  – kaže Šime Šimurina, jedan od prosvjednika, koji je među skupinom hrabrih građana koji se proteklih mjeseci nisu bojali javno izraziti  svoje mišljenje o ovom slučaju.

Pucaj Luka

No vjerojatno će se politika morati baviti njima. Naime, u posljednje vrijeme su se istome prevladavajućem stajalištu naroda priklonile i lokalne vlasti. Šta će drugo…

A sada treba vidjeti hoće li mišljenje svih njih zajedno sada uvažiti i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (koje može dopustiti ili ne dopustiti ovaj ‘projekt’), inače državno tijelo koje je od svih nas plaćeno sa zadaćom da štiti okoliš, a ne privatne investicije s potencijalnim razornim učinkom za taj isti okoliš.

Bez riječi (foto TRIS/G. Šimac)

No, sudeći prema razmišljanju naglas obrovačkog veselog umirovljenika s početka teksta, on ‘ne viruje puno nijednin vlastima‘, jer da valjaju vlasti ne bi ni dopustile da ‘vako nešto dođe’.

Umjeto ufanja u ‘instutucije koje treba pustiti da odrade svoj posao’, on kaže da se uzda ‘jedino u Boga i našega Luku’.

‘Luka’ je Luka Modrić, inače porijeklom iz ovoga kraja, pa svi napeto čekaju njegov tvit, post ili tako nešto, a što bi moglo spasiti obrovački kraj od daljnje devastacije.

-Ako Luka kaže da se ne slaže s obradom grita u Zatonu Obrovačkom, onda će i Plenković i onaj Čorić i to stručno ministarstvo reći da to ne može – prevladavajuća je procjena obrovačkog prosvjedničkog  korpusa.

Eto, u Hrvatskoj imamo i višu instancu – nogometnu.

Pucaj Luka, u Obrovcu čekaju izvođenje tvog jedanaesterca.

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI