Neovisni novinarski portal
25.9.2022.
POLITIKA
Obnova Spomen-parka strijeljanima R. Končaru i drugovima na Šubićevcu: Krenula obnova Parka i-  vandali sa svastikama

Obnova Spomen-parka strijeljanima R. Končaru i drugovima na Šubićevcu:
Krenula obnova Parka i- vandali sa svastikama

Ususret današnjoj šibenskoj prezentaciji projekta obnove Spomen-parka strijeljanih Rade Končara i drugova na Šubićevcu, kontinuirano angažirani pronositelji govora mržnje i ustašluka koji čak i ne razumiju, niti shvaćaju razmjere zločina NDH, potrudili su se išarati spomen-obilježje grafitima koji samo svjedoče o njihovom neznanju i kućnom odgoju.  Iscrtani su “ušato U s križem “, poruka “ovo je za Madrid”  ( vjerojatno se misli na devastaciju Pavelićevog groba u Madridu ), dekorirana prigodno obrnutom svastikom, a na glavnom zidu spomen-obilježja natpis “anarchy”. Očito, imali su vremena, a bogme su si dali i truda.  Da su se bar upola roditelji trudili oko njihova odgoja…

Projekt obnove Spomen-parka strijeljanih Rade Končara i drugova na Šubićevcu, procijenjen na 2,2 milijuna kuna, započeo je s prvim danima ožujka, a trebao bi biti završen do 12. kolovoza 2020. velikim, dvodnevnim “antifa” koncertom čija bi glavna zvijezda trebao biti “glazbeni vizionar i revolucionar” Manu Chao.
Nositelj projekta je šibenska Udruga antifašista, čiji su predstavnici jutros, zajedno s kolegama antifašistima iz Splita i Zadra, obišli spomen-područje na Šubićevcu i uvjerili se da radovi idu planiranom dinamikom ( na žalost, i oni koje nisu očekivali…).  Čelnik šibenskog ZUABA Zoran Restović prezentirao je u samom spomen-parku kako će to 28 godina zapušteno i zanemareno spomen-obilježje izgledati u budućnosti.
Cijeli ovaj tjedan šibensko gradsko komunalno poduzeće Zeleni grad s desetak radnika čisti spomen-područje i obavlja nužne hortikulturne radove kako bi do 22. svibnja Park bio spreman za obilježavanje 77. godišnjice strijeljanja Rade Končara i 25 antifašista.
Za 15-ak dana, najavljuje Restović, spomen-park bi trebao biti zatvoren radi izmjene kamenih ploča na stazama koje vode do glavnog spomenika. Obnovu će sufinancirati Grad Šibenik, s obzirom da je riječ o javnoj gradskoj zelenoj površini, i spomeničkom području, za što su zatražili financijsku pomoć Ministarstva kulture, te antifašisti Hrvatske i susjednih država. Naime, prema informacijama koje nam je iznio Restović, antifašisti BiH spremni su donirati sredstva za novu ogradu spomen-parka, a hrvatski antifašisti donirat će novac za kamene ploče na stazama ( procjenjuje se da će jedna staza stajati između do 100 tisuća kuna).
Grad je na sebe preuzeo obvezu saniranja glavnog kamenog ulaza u Park, s obzirom da je trenutno u tako lošem stanju da predstavlja ozbiljnu prijetnju prolaznicima i vozačima koji uz sam ulaz prometuju svojim vozilima. Staze će biti popločane benkovačkim kamenom, a glavna staza koja vodi do spomenika, bit će od bračkog kamena.

-Ovog trenutka raspolažemo s oko 250 tisuća kuna donacija, a među donatorima su i splitski veterani Domovinskog rata- antifašisti, Srpsko narodno vijeće i brojni pojedinci. SNV namjerava donirati instalaciju koja će simbolički predstavljati zločine koncentracijskog logora u Jasenovcu, a dalmatinske udruge antifašista bi preuzele financiranje “staze otpora” .
Sve instalacije koje će biti postavljene duž dviju staza – “staze otpora” i “staze pobjede”, bit će željezne i na postamentima u obliku monolita i piramida bez vrha. Bit će tu reljefni prikazi bitke na Sutjesci, maketa mosta na Neretvi, reljef zlarinskog logora, dok će jasenovački postav biti smješten u posebnoj kućici, a zbijeg u El Shattu bit će predstavljen maketom , a poznato je da je cijeli logor bio postavljen u obliku zvijezde. Na posebnoj piramidi bit će imena svih onih koji su bili u zbijegu..
Na “stazi otpora”- detaljno opisuje Restović- bit će postavljeno desetak bista narodnih heroja koji će tako pričati priču o dalmatinskom antifašističkom otporu protiv fašizma i nacizma. A “staza pobjede”bit će prezentirana maketom mosta preko Neretve, reljefom bitke na Sutjesci, i reljefnim prikazom završnih akcija za oslobođenje Dalmacije– saznajemo od Restovića, jednog od najzaslužnijih za otvaranje šibenskog Muzeja pobjede 2016..
Ulaz u Spomen-park će biti slobodan, ali dostojanstveno zaštićen od novih devastacija. Održavanje spomen-područja, osim dijela koji se odnosi na hortikulturne radove i čistoću, preuzet će Udruga antifašista koja brine i o održavanju Muzeja.

-Radove smo započeli prema dinamičkom planu i vjerujem da će sve biti završeno do 12. kolovoza 2020, na Dan osnivanja Šibenskog partizanskog odreda. Otvaranje obnovljenog Spomen-parka bit će obilježeno i dvodnevnim “Antifa festivalom” na kojem će, vjerujemo, nastupiti i slavni Manu Chao, a želja nam je da Festival postane tradicionalan. Vjerujem da Spomen –park strijeljanom Radi Končaru i drugovima nije samo pitanje povijesti ovog grada, iako se Grad Šibenik , na moje zadovoljstvo, vrlo ozbiljnim angažmanom uključio u obnovu i uređenje spomen područja i njihov je doprinos zaista iznimno veliki- ističe Restović, napominjući kako ga veseli i veliki odaziv ne samo šibenskih antifašista, u doniranju sredstava za obnovu Spomen-parka na Šubićevcu. Uz sve, šibenska ZUABA planira i crowdfunding kampanju kako projekt ne bi trpio zbog nedostatka sredstava, a u čemu računaju na potporu građana.
Spomen-park na Šubićevcu uređen je nakon Drugog svjetskog rata, a 1961., a  prigodi 20-te obljetnice, 22. svibnja 1962. podignut je spomenik Radi Končaru i 25-orici antifašista, djelo kipara Koste Angelija Radovanija. U pozadini spomenika bilo je postavljeno desetak betonskih stupova za koje su fašisti vezivali svoje žrtve prije strijeljanja.
Na stazi koja vodi do glavnog spomenika, 1978. su postavljena tri spomen-kamena s posvetom palima i imenima više grupa strijeljanih na tom stratištu. Na samom ulazu u Park , 1984. je postavljen i veliki brončani reljef s prikazom skupine od jedanaest ljudskih figura, postrojenih uza zid, dok čekaju na egzekuciju. Pokraj figura je zastava s motivom petokrake zvijezde.
Do kapitulacije Italije u šibenskom zatvoru je bilo utamničeno oko 6300 ljudi iz Dalmacije, od kojih je 200 bilo osuđeno na smrt , a 43-je ih je pogubljeno na Šubićevcu.
Spomen-park Končaru i drugovima na Šubićevcu je od 1990. prepušten sustavnom propadanju. Kroz proteklih gotovo 30 godina, zabilježeno je samo 2009. čišćenje spomen-područja od grafita, 2014. je Antifa Šibenik pokrenula uređenje hortikulture u tom prostoru, a potom je, iste godine, Grad Šibenik obnovio spomen-ploču Radi Končaru pored stupa uz koji je strijeljan.
Najavljeni projekt obnove i uređenja Parka dosad je najambiciozniji i najzahtjevniji pothvat u tom spomen-području prema kojem, kao i onima koji su na tom mjestu pogubljeni, godinama nije bilo primjerenog odnosa gradskih struktura, ali ni minimalnog poštovanja dobrog broja građana. Kako vidimo, taj trend traje…

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI