Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
OTOK
Prijevoznik koji ne prevozi: Tonči Restović (SDP) zatražio oduzimanje koncesije ‘brzobrodske’ linije za Žirje

Prijevoznik koji ne prevozi:
Tonči Restović (SDP) zatražio oduzimanje koncesije ‘brzobrodske’ linije za Žirje

“15.2.2019. 18:29 – Trajekt na liniji Šibenik-Kaprije-Žirje bez pristajanja u luku Žirje.”

To je aktualna večerašnja obavijest sa stranica Hrvatskog autokluba u rubrici pomorski promet.

– Ostali trajekti i svi katamarani plove redovito – ističe se.

No u slučaju katamarana koji spaja Šibenik s otokom Žirje nešto drugo je redovito posljednjih dana: to što ne pristaje na Žirje.

Katamaran Komiza, koji nosi ime jednog od najljepših mjesta na Jadranu, po tko zna koji put je razočarao mještane Žirja koji stalno prigovaraju zbog tog, po njima neodgovarajućeg plovila, a koje često ne može uploviti u Žirje zbog nešto jače bure.

Isti je brod dužine 27,06 m, širine 9,00 m, gaza 1,20 m, kapaciteta 159 putnika i brzine (kada je u kretanju) od 24 čvora prije devet dana udario u žirjansku rivu.

– Putnički brod ‘Komiža’ u vlasništvu je domaće brodarske tvrtke Linijska nacionalna plovidba iz Splita (zakupoprimac i brodar je Catamaran-line d.o.o. iz Splita), koja je temeljem sudjelovanja u natječaju Agencije za obalni linijski pomorski promet sklopila ugovor o održavanju brzobrodske linije 9502 (Žirje – Kaprije – Šibenik) te na istoj od 1. siječnja 2018. godine obavlja uslugu prijevoza putnika putničkim brodom ‘Komiža – priopćili su iz mjerodavnog Ministarstva nakon te nesreće.

Dakako, lokalne vlasti ne reagiraju na pritužbe otočana, budući da bi u tom slučaju morali prozivati višerangirane stranačke dužnosnike stranke kojoj pripadaju.

Ipak, danas su zbog te žirjanske pomorske nevolje reagirali i oporbeni šibenski političari, odnonso Tonči Restović, predsjednik Gradskog odbora SDP-a Šibenik.  Tonči Restović je uputio zahtjev Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture i Agenciji za obalni linijski pomorski promet da oduzme koncesiju prijevozniku koji često ne obavlja ono što mu je dužnost: prijevoz.

 -Poštovani, ponukani događajima zadnjih mjeseci na brzobrodskoj liniji 9502 Šibenik-Kaprije-Žirje na kojoj sve češće ne vozi brod, zahtijevamo od vas preispitivanje i eventualno oduzimanje koncesije tvrtki „Catamaran line“, te dodjelu koncesije privremenom brodaru do provođenja novog natječaja. Naime, iako je tvrtka Catamaran line preuzela koncesiju, ujedno je preuzela i stare brodove, koji očito ne mogu ispuniti uvjete koncesije, a također ne mogu ni garantirati sigurnost putnika. Iz iskustva znamo da drugi brodovi mogu normalno voziti na toj liniji, jer se već događalo da isti ovi brodovi i prije nisu isplovljavali. Kako ovo već predugo traje, molimo Vas da u što kraćem roku reagirate, te omogućite otočanima normalan prijevoz do svojih kuća – piše Tonči Restović. 

Hoće li ovaj zahtjev ‘pristati’ na adresu Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i Agencije za obalni linijski pomorski promet, doznat će se uskoro.

Tonči Restović (Foto: TRIS)

Tags: , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI