Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
POLITIKA
Ilustracija; Plakat za nedavni masovni prosvjed protiv LNG terminala

‘Nevjerojatna je razina pritiska i institucionalnog nasilja koju Vlada RH i tvrtka LNG Hrvatska vrše nad lokalnom zajednicom’

Ilustracija; Plakat za nedavni masovni prosvjed protiv LNG terminala

LNG presuda neće zaustaviti kampanju protiv izgradnje terminala. poručuju iz Zelene akcije. Naime, jučer, 25. 2.2019. godine, Upravni sud u Rijeci je odbacio sve tri tužbe koje su Zelena akcija i Zelena Istra, Općina Omišalj te Primorsko-goranska županija podnijele protiv rješenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike o prihvatljivosti zahvata plutajućeg LNG terminala za okoliš. Presuda je donesena odmah nakon jučer održanog drugog ročišta. Sutkinja je kratko navela kako nije utvrdila nezakonitosti u postupku donošenja rješenja o procjeni utjecaja na okoliš. 

-Nažalost nismo iznenađeni presudom. Smatramo kako je Vlada RH, kao i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, donošenjem odluke o državnom sufinanciranju plutajućeg LNG terminala te najavama o skorašnjem početku radova uvelike utjecala na rezultate ovog sudskog spora. Moglo bi se tvrditi kako je to i svojevrsni javni pritisak na sud – izjavila je Marija Mileta, voditeljica kampanje protiv LNG terminala u Zelenoj akciji

Detaljno će obrazloženje tužitelji dobiti naknadno s presudom, na koju postoji mogućnost žalbe Visokom upravnom sudu, kažu.

Omišalj

Nažalost, ovaj primjer pokazuje kako u Hrvatskoj zapravo nema adekvatne pravne zaštite u postupcima zaštite okoliša. Naime, u ovom, kao i drugim okolišnim predmetima pred upravnim sudovima u RH, bila su odbijena predložena vještačenja, kao i svjedočenja, što takoreći znači, da nije bilo uobičajenog dokaznog postupka“, rekla je Željka Leljak Gracin, predsjednica Zelene akcije.

Zanimljivo je kako je, bez obzira na neusklađenost ovog zahvata u okoliš s prostornim planom, sud zauzeo stav kako to nije predmet ovog sudskog postupka već postupka osporavanja lokacijske dozvole, ističu u Zelenoj akciji. 

-To je vrlo neobično jer je usklađenost s prostornim planom preduvjet pokretanja postupka procjene utjecaja zahvata na okoliš“, dodala je Leljak Gracin.

Ova presuda svakako ne označava kraj borbe protiv ovog izuzetno štetnog projekta, napominju.

-Nevjerojatna je razina pritiska i institucionalnog nasilja koju Vlada RH i tvrtka LNG Hrvatska vrše nad lokalnom zajednicom, kao i svih 18.944 građana i građanki koji su dali svoj potpis protiv projekta. Ovakvo se stanje kršenja ljudskih i građanskih prava nikako ne smije normalizirati. Stoga će Zelena akcija nastaviti s kampanjom protiv čitavog LNG projekta kao i davanjem podrške lokalnoj zajednici na Krku –  zaključila je Mileta. 

Ilustracija; Plakat za lanjski masovni prosvjed protiv LNG terminala

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI