Neovisni novinarski portal
13.6.2021.
PETICIJA
Naslovna fotografija peticije za ostavku Tajanija - foto printscreen

Brzorastuća peticija za ostavku Tajanija:
Prvopotpisnici Picula, Mesić, Kučan i još 19 Slovenki i Slovenaca…

Naslovna fotografija peticije za ostavku Tajanija - foto printscreen

– Zbog odbijanja predsjednika European Parliament Antonio Tajani – European Parliament President da se ispriča za svoje revizionističke izjave o Istri i Dalmaciji, odlučio sam s kolegama socijaldemokratima iz Europskog parlamenta, kao i uglednim osobama iz hrvatskog i slovenskog javnog života pokrenuti peticiju kojom zahtijevamo njegovu ostavku. Ovim Vas putem pozivam da se peticiji pridružite svojim potpisom – javio se i Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu.

Tu su peticiju (poveznica) pokrenuli socijaldemokratski zastupnici u EP, a među prvopotpisnicima iz Hrvatske je tu, osim Picule i Stipe Mesić, te bivši slovenski predsjednik Milan Kučan, te još 19 osoba iz slovenskog javnog života.

U kratko vrijeme od objave, do ovog trenutka (13. veljače 2019. u 8:49 sati) je peticiju potpisalo točno 1020 osoba, a njome pokretači Zahtijevaju trenutačnu ostavku Antonia Tajanija, predsjednika parlamenta EU.

Evo što piše u tekstu peticije, objavljenom na pet jezika: engleskom, hrvatskom, slovenskom, njemačkom i talijanskom:

Naslovna fotografija peticije za ostavku Tajanija – foto printscreen

Mi, građani slobodne i ujedinjene Europske unije, užasnuti smo neprihvatljivim riječima koje je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani izjavio na komemoraciji u nedjelju, 10. veljače 2019. godine u Basovizza, Italija. 
 
Njegova izjava izazvala je oštre reakcije građana iz najmanje dviju susjednih zemalja, Republike Slovenije i Republike Hrvatske, kao iu javnoj sferi šire regije. 
 
Povijesni revizionizam odjekivao je riječima gospodina Tajanija, koji opravdava fašizam, poticao nas, građane pojedinih država članica Europske unije, da zahtijevamo njegovu neopozivu ostavku kao predsjednika Europskog parlamenta jer nije pokazao potrebnu vjerodostojnost za ovaj časni funkcija.
 
Tajani je u svojim izjavama upotrijebio potpuno neprihvatljivu retoriku i jasno prikazao povijesni revizionizam pozdravljajući “talijansku Istru” i “talijansku Dalmaciju”, nesumnjivo izražavajući fašističke, iredentističke tendencije, koje smatramo apsolutno neprikladnima u Europi 21. stoljeća. 
 
Nadalje, potpisnici ove peticije zahtijevaju hitnu reakciju Europske komisije i Europskog vijeća jer smo uvjereni da bi ovu vrstu retorike Europska unija trebala jasno osuditi.

Još jedna eurozastupnica iz Hrvatske, Biljana Borzan, je nedvosmisleno javno zatražila Tajanijevu ostavku.

-Dali smo vremena predsjedniku Europskog parlamenta za povlačenje sramotne izjave o Istri i Dalmaciji i ispriku. Ništa od toga se nije dogodilo. Takva osoba nema što tražiti na čelu Europskog parlamenta i zato treba dati ostavku – objavila je Borzan.

Drugi eurozastupnici iz Hrvatske, primjerice Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Željana Zovko, Ivica Tolić i Marijana Petir okupljenih pod kapom Eurospke pučke stranke, nisu zatražili ostavku, nego od njega traže samo ‘ispriku i povlačenje izjave.’. 

Naslovna fotografija peticije za ostavku Tajanija – foto printscreen

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI