Neovisni novinarski portal
8.12.2021.
HRVATSKA / IZDVOJENO / POLITIKA
Zoran Restović, dobitnik nagrade SNV-a “Gojko Nikoliš”: Žalosti me da u državi koja u Ustavu ima antifašizam i dalje ruše antifašističke spomenike, i to u kontinuitetu…

Zoran Restović, dobitnik nagrade SNV-a “Gojko Nikoliš”:
Žalosti me da u državi koja u Ustavu ima antifašizam i dalje ruše antifašističke spomenike, i to u kontinuitetu…

Zoran Restović, šibenski antifašist i jedan od najzaslužnijih što je od prije dvije godine u srcu Dalmacije, u Šibeniku,  otvoren jedinstveni Muzej pobjede i antifašizma, dobitnik je godišnje nagrade Srpskog narodnog vijeća “Gojko Nikoliš”, koja se dodjeljuje za doprinos očuvanju tekovina antifašizma.

Zoran Restović, predsjednik UABA-e (Foto: Tris)

U obrazloženju nagrade spominje se i otvaranje Muzeja pobjede u Šibeniku, ukupno Restovićevo djelovanje na promociji antifašističkih vrijednosti i napose akcija, koju je predvodio, na prekidu ustašofilske promocije knjige Igora Vukića “Radni logor Jasenovac”. Restović se, zajedno sa skupinom od 40-ak šibenskih antifašista, pojavio na promociji Vukićeve knjige u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić i zahtijevao da mu se dopusti pročitati imena Šibenčana ubijenih u koncentracijskom ustaškom logoru u Jasenovcu. Iako mu to nije omogućeno, taj je događaj izazvao iznimnu medijsku pažnju i posve bacio u drugi plan promociju sporne Vukićeve knjige. No, neka od šibenskih imena mučki ubijenih jasenovačkih žrtava objevljena su kasnije u Slobodnoj Dalmaciji.

Restović, kako sam kaže, nikakvu nagradu nije očekivao, jer sve što čini u smislu promoviranja antifašizma čini iz svojih uvjerenja i poštujući činjenicu da je antifašizam i ustavna činjenica u Republici Hrvatskoj.

-Ponosan sam što je SNV moju aktivnost ocijenio vrijednom nagrade “Gojko Nikoliš”- kaže Restović- ali s druge strane me iskreno žalosti da se u državi koja u preambuli Ustava ima antifašizam kao jedan od temelja moderne hrvatske države,  dodjeljuje nagrada za doprinos očuvanju antifašističkih tekovina. Jer, još uvijek u Hrvatskoj imamo škole koje nose ime ustaškog ideologa i  ministra Mile Budaka, imamo porušene antifašističke spomenike,  čak i slučaj da se, najnovije, 3. siječnja u Omišu ruši spomenik civilnim žrtvama rata koje su poklane od talijanske kaznene ekspedicije pojačane četnicima, ili da su 6. siječnja na kninskom području oskrnavljeni spomenici poginulim partizanima i žrtvama fašističkog terora na kojima je osvanulo “ušato U”. To se- ističe Restović- događa u kontinuitetu, i imajući to u vidu, smisao ove nagrade tim je značajniji.

Gojko Nikoliš je rođen na Kordunu u obitelji pravoslavnog svećenika, bio je liječnik, član KPJ, sudionik Španjolskog građanskog rata i NOB- e od prvih dana. Tijekom drugog svjetskog rata bio je referent saniteta Vrhovnog štaba NOVJ, spašavao ranjenike u Igmanskom maršu i bitki na Neretvi. Sudjelovao je kao vijećnik na Prvom i Drugom zasijedanju AVNOJ-a te Trećem zasijedanju ZAVNOH-a. Nakon rata je bio načelnik sanitetske službe u JNA. Nikoliš je bio i diplomat ( ambasador u Indiji), član SANU, ali i protivnik Miloševićevog ratnog režima, zbog čega je otišao u Francusku gdje je i umro 1995.godine.

Na domjenku Srpskog narodnog vijeća ( SNV-a ) u povodu pravoslavnog Božića, dodijeljena je i nagrada za doprinos razvoju srpskih institucija “Nikola Tesla”, a dobili su je Vladimir Fundak ( za rad u SKD Prosvjeta) i Milorad Novaković ( za istaknutu ulogu u osnivanju Srpskog demokratskog foruma). Nagradu za humanizam “Diana Budisavljević” dobila je Leposava Barać ( za uređenje groblja na kojem je pokopano 1700 djece ustaških žrtava), a nagrada “Svetozar Pribićević” za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa pripala je predsjedniku HSS-a Kreši Beljaku.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI