Neovisni novinarski portal
12.5.2021.
IZDVOJENO
Šetnja na 140 metara iznad Krke: Predstavljen projekt visećeg mosta koji će opet povezati srednjovjekovne utvrde Nečven i Trošenj

Šetnja na 140 metara iznad Krke:
Predstavljen projekt visećeg mosta koji će opet povezati srednjovjekovne utvrde Nečven i Trošenj

Obale rijeke Krke za nekoliko godina trebao bi povezati viseći pješački most i to na istom onom mjestu na kojem je prije gotovo četiri stoljeća u Kandijskom ratu srušen most koji je povezivao srednjovjekovne utvrde Nečven i Trošenj.

Novi je to ambiciozni, i u Hrvatskoj jedinstveni, projekt Nacionalnog parka “Krka”, kojeg su danas predstavili ravnatelj Parka, Krešimir Šakić i projektant konstrukcija visećeg mosta i direktor projektnog ureda Blok, Hrvoje Vukić.

Predstavljanje projekta visećeg pješačkog mosta Nečven – Trošenj u Gradskoj knjižnici /Foto:Tris

Izgradnja visećeg mosta nad kanjonom Krke bit će kruna projekata izgradnje posjetiteljske infrastrukture na kojima NP Krka već godinama radi, kazao je ravnatelj Parka Krešimir Šakić:
-To je sve dio našeg nastojanja da pomognemo održivi razvoj okolnih područja srednjeg i gornjeg toka rijeke Krke. Upravo će ovaj most će pedstavljati točku preokreta koja će prvenstveno u općinama Promina i Kistanje, ali i Erveniku, Drnišu te Kninu, zadati novi tempo razvoja. To je onaj element koji će povećati atraktivnost tog prostora ali na način koji nikako neće ugroziti ono što nam je najvažnija zadaća, a to je zaštita prirode. Ova posjetiteljska atrakcija je koncipirana na način da goste zadržava i usmjerava na rubne dijelove Parka ali ih istovremeno ne približava samom kanjonu koji ćemo na takav način ostaviti zaštićenim.

Krešimir Šakić, ravnatelj JU Nacionalni park Krka/Foto.Tris

No do same realizacije projekta još je dug put, jer Šakić očekuje kako će minimalno godinu i pol trebati za izradu sve potrebne dokumentacije: idejnog projekta, izdavanje lokacijske dozvole…
Most preko kanjona Krke koji će spajati utvrde Nečven i Trošenj, prema idejnom projektu bit će dug 462,5 m pa će po dužini slobodnog raspona nosivih užadi biti drugi u Europi, a po ukupnoj dužini treći u svijetu pješački viseći most. Most je koncipiran tako da objedini funkcije pješačke staze i vidikovca i ponudi neposredan doživljaj krajolika i nedirnute prirode. Zbog boljeg uklapanja u krajobraz, kao optimalno rješenje nametnula se relativno lagana konstrukcija visećeg pješačkog mosta. Projektanti iz društva BLOK u idejnom rješenju predvidjeli su postavljanje dvaju portala i pješačkog hodnika zavješenog na nosive čelične lančanice. Predviđena širina pješačkog hodnika je 160 cm, što odgovara punoj širini pješačke staze s dva pješačka traka.

Hodna površina mosta trebala bi biti providna/Izvor BLOK d.o.o.

– Obilaskom lokacije i postavljanjem osnovnih tehničkih uvjeta došli do osnovnog raspona od 462,5 metara, no obzirom na razradu projekta to se može mijenjati. Visina mosta iznad rijeke je 140 metara. Ovakav tip visećeg mosta tibetanskog stila odabran je jer se htjelo što manje vizualno utjecati na sam prostor i prirodne ljepote. Nosiva konstrukcija su čelične užadi koje su položene na portale koji se nalaze na obje strane. Hodna površina je u idejnoj fazi zamišljena kao drvena, međutim vrlo vjerojatno vjerojatno će se mijenjati u providnu metalnu konstrukciju. Sada smo u fazi izrade idejnog projekta i dobivanja lokacijske dozvole, kazao je Hrvoje Vukić iz projektnog ureda Blok, dodajući kako je riječ o prvom takvom projektu u Hrvatskoj. Pri izradi idejnog rješenja mosta vodilo se računa o svim aspektima zaštite okoliša što uključuje postavljanje ekološki prihvatljive rasvjete, a bit će postavljeni i distraktori za ptice, pojasnio je Vukić.

Šetnja nad kanjonom Krke/Izvor: BLOK d.o.o.

Na tragu povijesnih činjenica o postojanju mosta na istom mjestu, na kojem su dvije suparničke hrvatske plemićke obitelji, Nelipići u Nečvenu i Šubići u Trošenju, nadzirale strateški važan prijelaz preko rijeke, novi će most, kako mostovima i dolikuje, povezati dvije utvrde i posjetiteljima predstaviti vrijedno kulturnopovijesno naslijeđe na rijeci Krki iz razdoblja hrvatskoga srednjovjekovlja. Prednost je višestruka jer će se povezati i veliki edukativni centar Eko kampus “Krka” u Puljanima s Centrom za interpretaciju prirode “Krka – vrelo života” u Kistanjama, na kojima su u tijeku građevinski radovi u sklopu projekta Nepoznata Krka.

Nakon četiri stoljeća povezuju se srednjovjekovne utvrde Trošenj i Nečven/Izvor BLOK d.o.o.

Viseći pješački most nad Krkom neće biti samo atrakcija, on će izravno povezati općinu Promina, na lijevoj, s općinom Kistanje, na desnoj obali rijeke, te tako pridonijeti njihovom gospodarskom razvoju.

Tihomir Budanko. načelnik Općine Promina/Foto:Tris

-Prije nekoliko godina nismo imali nijedan turistički ležaj, a nakon širenja sadržaja NP na gornji tok Krke, gdje Općina Promina zauzima jednu četvrtinu prostora Parka, mi smo smo u jednom novom pozitivnom uzletu. U nekoliko godina stvorilo se nekoliko stotina ležajeva. U privatnom smještaju planirano je novih 500 do 700 ležajeva, a u tri turističke zone koje su definirane prostornim planom planirano je još 500 ležajeva, istaknuo je načelnik Općine Promina Tihomir Budanko.
Isto potvrđuje i zamjenik načelnika Općine Kistanje, Borislav Šarić koji smatra kako je razvoj turizma i održive poljoprivrede jedino što će osigurati opstanak tih područja.
-Projekti koji imaju za cilj razvoj javne turističke infrastrukture na području gornjeg toka Krke u Nacionalnom parku osnovni su uvjet snažnijeg razvoja turizma na našem području. Projekti koji se trenutačno provode s obje strane rijeke Krke-Centar za interpretaciju prirode “Krka – vrelo života” u Kistanjama i Eko kampusa “Krka” u Puljanima, činit će okosnicu razvoja na ovim prostorima. Viseći pješački most Nečven – Trošenj povezat će dvije općine u cjelovitu turističku destinaciju, koja će svojim sadržajem i turističkom ponudom omogućiti povećanje broja posjetitelja i priliku brojnim poljoprivrednim gospodarstvima i poduzetnicima za zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta. Samo uz veći rast turizma uz rijeku Krku možemo očekivati nove investicije i zapošljavanje, a time i i rast standarda stanovnika, kazao je Šarić.

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI