Neovisni novinarski portal
7.12.2023.
FESTIVALI / glazba je zvonka radost
Seasplash festival seli u Šibenik: Lee Scratch Perry, Scientist, Mad Professor…

Seasplash festival seli u Šibenik:
Lee Scratch Perry, Scientist, Mad Professor…

Seasplash festival, jedan od najdugovječnijih hrvatskih glazbenih festivala, seli 205,9 kilometara zračne linije jugoistočno, odnosno u Šibenik, tj. na poluotok Martinska, na prostor s vjerojatno najljepšim pogledom na grad, šibenski zaljev i okolicu.  Festival se poslednjih desetljeća odvijao na jednako slikovitoj lokaciji štinjanske tvrđave Punta Christo pored Pule, te je nudio četiri dana glazbe na nekoliko pozornica, kao i dnevni glazbeni program na plaži, besplatno kampiranje, radionice, shopove i još mnogo toga. S obzirom da predstavlja cjelokupnu bass glazbu i promovirajući soundsystem kulturu, Seasplash je već više od desetljeća obvezno odredište za sve koji vole reggae, dub, drum’n’bass, dancehall, ska ali i ostale srodne elektronske glazbene izričaje, a čini se kako će s tom praksom nastaviti, ali u Šibeniku.

-Na samom pragu punoljetnosti, vrijeme je da Seasplash festival ode na svoje prvo samostalno putovanje. Prvi put u 17 godina festivala ovoljetno izdanje seli se na jug, u predivnu Dalmaciju, točnije na rt i plažu Martinska. Smještena direktno preko puta grada Šibenika, na jedinstvenom srimskom poluotoku i na samom ulazu u šibensku luku, Martinska će svojim privlačnim izgledom i lokacijom otvoriti novo poglavlje u povijesti festivala. Od 18. do 21. srpnja 2019. opuštanje uz sunce i more te najbolje od domaćeg i međunarodnog reggaea, duba, drum and bassa, junglea, ska i punka čeka vas u Martinskoj! – veli Vedran Meniga iz Udruge Seasplash – organizacije nezavisne kulture.

Vedrana Menigu onima koji prate glazbena zbivanja u Hrvatskoj i šire ne treba predstavljati: njegov doprinos glazbenoj kulturi je golem,  počev od  osamdesetih kada je bio član šibenskog legendarnog punk banda Nula, pa do pokretanja punk festivala Martinska fešta u Šibeniku, do utemeljenja pulskih festivala Outlook i Dimension, pa sve do otvaranja zagrebačkog kluba Pločnik i pokretanja izdavačke kuće PDV. Meniga je Šibenčanin, pa nije čudno da Seasplash stiže u Šibenik, a koji je iz ozračja koncertnog i inog mrtvila postao jedno od najznačajnijih festivalskih odredišta na hrvatskoj obali, najviše zahvaljujući Šibenčanu Mati Škugoru (Terraneo, Žedno Uho…), te dijelom i Menigi, klubu Azimut, Udruzi P.A.R.K. i drugim manje poznatim entuzijastima.

Izgleda da se ta praksa nastavlja, budući kako u Šibenik stižu tri dub reggae legende.

Tri dub reggae legende na pozornici 17. Seasplash festivala!  Lee“Scratch” PerryScientist i Mad Professor – sveto trojstvo još uvijek aktivnih legendi duba i reggaea zajedno će nastupiti na glavnoj pozornici 17. Seasplash festivala! Martinska, kao nova lokacija festivala, tako će za svoju premijeru ugostiti sami vrh svjetske bass glazbe – veli Meniga iz Seasplasha koji svojim djelovanjem i projektima značajno doprinosi razvoju nezavisne glazbene i kulturne scene povezivanjem i umrežavanjem još neafirmiranih, kao i već priznatih umjetnika, profesionalaca i kulturnih aktivista iz cijelog svijeta.

U nastavku pročitajte ponešto o tri glavne zvijezde ovoljetnog Seasplasha, te neke servisne informacije…

Lee “Scratch” Perry

Lee Scratch Perry

Lee “Scratch” Perry, jamajkanska ikona, glazbeni producent i revolucionar s pravom nosi epitet jednog od najdugotrajnijih i najoriginalnijih reggae producenata i izvođača svih vremena. Godine 2003. Perry je osvojio Grammyja za najbolji reggae album, 2004. godine Rolling Stone je dodao Perryja na popis najvećih umjetnika svih vremena, a u svojoj 80. godini života po prvi put će nastupiti na Seasplash festivalu. Bob Marley, The Wailers, The Clash, Bestie Boys, Max Romeo, Adrian Sherwood samo su neka od imena s kojima je surađivao.

Scientist

Scientist

Karijera Lee Scratch Perryja već je započinjala je 1960-tih kada se rodio sljedeći headliner Seasplash festivala. Hopeton Brown, poznatiji kao Scientist do sada je izdao preko 50 izdanjapod svojim imenom, a broj onih na kojima je surađivao kao inženjer zvuka nemoguće je prebrojati. Barrington Levy, Dona Carlos, Eek A Mouse, Juniora Reid, Yellowmaa, Gladiatorse i Israel Vibration samoo su neki od njih. Sve je počelo kasnih 70-ih, kada je Hopeton pod mentorstvom samog oca dub glazbe King Tubbyja, ispekao zanat. Svojim pristupom i idejama toliko je oduševio Tubbyja da ovaj izgovara legendarne riječi “Damn, this little boy must be a scientist!”. Ostalo je povijest, a sada ga imamo prvi put gledati na Seasplash festivalu.

Mad Professor

Mad Professor

Nakon prošlogodišnjeg nastupa za pamćenje, ingeniozni dub producent Mad Professor vraća se na Seasplash festival. Do ranih 90-ih, Mad Professor i njegov Ariwa Studio dosegli su legendaran status, s preko sto izdanih albuma, turnejama po cijelom svijetu i suradnjama s brojnim zvijezdama (Depeche Mode, Jamiroquai, Beastie Boys). Njegovoj popularnosti pomoga je svakako Professorov remiks drugog albuma Massive Attacka Protection: No Protection. U novom tisućljeću, s već preko 200 izdanih albuma, Ariwa gradi i svoj soundsystem, s kojim putuje po svijetu, klubovima i festivalima.


FESTIVALSKE ULAZNICE

-Festivalske ulaznice Super ranograbilice su rasprodane, a u prodaji su trenutno festivalske ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 249 kuna za Hrvatsku i ex-Yu zemlje. Festivalske ulaznice mogu se kupiti putem PDV web stranice ili u Entrio sustavu. Iduća najava izvođača, kao i poskupljenje festivalskih ulaznica u pretprodaji, slijedi krajem veljače -vele u Seasplashu. 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI