Neovisni novinarski portal
25.7.2021.
OTOK
Otočni sabor traži najmanji iznos paušalnog poreza za iznajmljivače na otocima

Otočni sabor traži najmanji iznos paušalnog poreza za iznajmljivače na otocima

Predstavnici Otočnog Sabora pozvali jedinice lokalne samouprave da počnu primjenjivati novi Zakon o otocima i to kroz određivanje paušalnog poreza za iznajmljivače.

Novi Zakon o otocima je s prvim danom ove godine stupio na snagu i već se može primjenjivati kroz odluku o visini paušalnog poreza za iznajmljivače, kazali su na konferenciji za novinare predstavnici Otočnog sabora Denis Barić, Goran Grguričin i Anton Dobra.
Odluku o visini paušalnog poreza za iznajmljivače više ne donosi Ministarstvo turizma već jedinice lokalne samouprave. Zakonom je definirano da paušal ne smije biti manji od 150 kuna odnosno veći od 1 500 kuna. Ukoliko jedinica lokalne samouprave ne donese odluku o paušalu do kraja siječnja, on će iznositi 750 kuna po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu, a Otočni sabor traži da se otočkim iznajmljivačima odredi najmanji iznos paušala.
– Očekujemo da će se u donošenju odluke o visini paušala primjenjivati članak 10. i članak 14. iz Zakona o otocima.Tražimo od jedinica lokalne samouprave koje u svom sastavu imaju otoke sa specifičnim položajem i otočno prioritetna područja, da za ta područja donesu odluku o najnižem iznosu paušalnog poreza od 150 kuna. Odnosi se to na otoke i dijelove otoka kojima se sjedište jedinice lokalne samouprave nalazi na kopnu ili na drugom otoku. Očekujemo od gradova i općina da kod donošenja odluke o visini paušala pokažu da vode brigu o otočanima i opstanku turističke gospodarske grane na otocima. Donošenjem ovakve odluke jedinice lokalne samouprave pokazale bi da su prepoznale nedostatke koji proizlaze iz specifičnog položaja svojih otoka i da su prepoznali mogućnost poticaja razvoja turizma na otocima. Tako bi svojim otočanima, malim iznajmljivačima, pomogli i smanjili troškove iako znamo da turizam na tim otocima traje svega 40 dana, kazao je predsjednik Otočnog sabora Denis Barić.
Kako su istaknuli predstavnici Otočnog sabora, kompletna primjena novog Zakona o otocima može se očekivati za maximalno 180 dana, koliko iznosi rok za donošenje pravilnika i odluka koji će osigurati njegovu potpunu provedbu. Upravo je Otočni sabor prilikom donošenja Zakona tražili da se on temelji na pravilnicima koje je lakše mijenjati, istaknuo je dopredsjednik Otočnog sabora Goran Grguričin:
-Pravilnici se mogu mijenjati u roku od 24 sata za razliku od zakona. To nam omogućuje brzu reakciju ukoliko uočimo nedostatke. Otočni sabor aktivno će sudjelovati u pripremi svih podzakonskih akata jer smo od strane ministarstva prihvaćeni kao partner.
U Otočnom saboru očekuju i promjenu drugih Zakona koji se trebaju prilagoditi Zakonu o otocima, a posebno su istaknuli indeksaciju otoka neovisno o stupnju razvijenosti sjedišta lokalne samouprave u kojoj se nalaze. Za mnoge otoke to je još uvijek najveća zapreka u korištenju sredstava iz EU fondova, istaknuo je Grguričin.
Novi Zakon o otocima donosi pozitivne promjene, no još je uvijek puno problema koje treba početi rješavati, kazao je član Otočnog sabora Anton Dobra.
– Da bi sve to skupa krenulo, a kreće pomalo, potrebna nam je bolja prometna povezanost u našoj županiji. Brodovi koji plove za šibenske otoke su stari i samo je pitanje vremena kad će se dogoditi neka havarija. Treba raditi na otvaranju radnih mjesta kroz porezne olakšice i subvencije mladim obiteljima i ljudima koji se žele vratiti  na otok, a takvih je sve više. Država i Grad Šibenik moraju kroz svoje poticaje rasteretiti ulagače povratom PDV-a, odnosno ukidanjem poreza na potrošnju otočnim ugostiteljima, a treba smanjiti i cijenu brodskih karata, predložio je Dobra.
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI