Neovisni novinarski portal
6.12.2021.
priroda i društvo
Ilustracija: Pas s njemačkom zastavom (foto Facebook)

Lutalice odoše u Njemačku:
‘Ostat će Bosna i bez kerova’

Ilustracija: Pas s njemačkom zastavom (foto Facebook)

Ako treba birati vijest tjedna, onda neka to bude ova iz Bosne i Hercegovine. Naime, jučer je susjednu državu zaintrigirala obavijest međunarodnog i psećeg karaktera, odnosno dvojezična objava Njemačke ambasade Sarajevu, ukrašena srcima i ikonicama psa.

-Nijemci vole pse! ??❤️Njemačka ambasada zato podržava rad Animal Care Centar iz Mostara kako bi psi lutalice iz Bosne i Hercegovine uskoro pronašli novi dom u Njemačkoj.Deutsche lieben Hunde! ??❤️Deshalb unterstützt die Deutsche Botschaft das Animal Care Centar in Mostar, damit auch Straßenhunde aus Bosnien und Herzegowina bald eine neue Heimat in Deutschland finden – napisali su njemački diplomati na privremenom radu u BiH na svojoj FB stranici. 

Top lista traženih pšasmina u Njemačkoj. Na prvom mjestu su mješanci… (foto Facebook).

Uz tu objavu zakačili su i ilustraciju koju je objavila njemačka medijski servis Taggesschau, odnosno svojevrsnu top-listu psećih pasmina po traženosti u Njemačkoj. Prema toj ljestvici, Nijemci, njih 87 tisuća, najradije bi udomilo pasminu ‘mješanac‘. Drugi po redu  labrador retriver.

Iako praksa transportiranja napuštenih i pasa lutalica iz azila i šinteraja u Hrvatskoj, BiH, Srbiji prema Njemačkoj i nije nikakva novost, u kontekstu činjenice da je iste države posljednjih godina napustilo i put Njemačke otputovalo na stotine tisuća ljudi, izazvala je zanimljive reakcije sadržane u naslovu vijesti koju je objavilo Radio Sarajevo pod naslovom ‘Odoše i lutalice: Njemačka želi udomiti napuštene pse iz BiH’.

Ilustracija: Pas veselo skače u Berlinu kod Reichstaga (foto: Facebook)

– Njemačka ambasada u Sarajevu odlučila je podržati rad organizacije Animal Care Centar iz Mostara kako bi psi lutalice iz Bosne i Hercegovine uskoro pronašli novi dom u Njemačkoj. Na zvaničnoj Facebook stranici Ambasade Njemačke u Sarajevu objavljena je lista pasmina koje su najdraže Nijemcima: Na prvom mjestu su mješanci, na drugom labradori, a na trećem njemački ovčari, na četvrtom mjestu čivauve, a na petom francuski buldozi. Akciju Ambasade Njemačke pozitivno su ocijenili korisnici društvenih mreža jer je u BiH skoro čitavu deceniju izražen problem pasa lutalica. Parlament BiH usvojio 2009. godine Zakon o dobrobiti i zaštiti životinja, no Zakon nikad nije zaživio u praksi – objavili su na RadioSarajevo.ba.

Uslijedile su stotine komentara BiH čitatelja, najčešće poput ovih:
-Ostat će Bosna i bez kerova ?

-Odoše i kerovi.

-Odoše i oni.

-Odeše nam i cuke u dojčland…

-Pa i cuke nam odoše za Njemačku…

Ilustracija: Pas s njemačkom zastavom (foto: Facebook)

Neki su okrenuli na šalu, pa su se zapitali moraju li psi lutalice proći iscrpljujuću proceduri u njemačkom veleposlanstvu u Sarajevu kakvu prolazi ljudska vrsta ne bi li dobila ‘papire’ za odlazak u Njemačku.

-Čekaju vizu 15 mjeseci i oni? – primjetila je šaljivo jedna komentatorica, aludirajući na pse lutalice. 

-Ja ću u ovoj turi. Puno bolje lajem nego sto pričam njemački – dodao je drugi, nadajući se osobnom odlasku u Njemačku zajedno sa lutalicama.

Valjda  mu to neće biti problem, jer pas na njemačkom laje slično: wau-wau.

Mnogi su bili i kritički nastrojeni naspram BiH političara.

-Uze Švabo sve sve sto valja.. Ostat će ovde samo stoka (političari). Ovdje u BiH ostadoše izgleda samo pacovi i uhljebi – zaključuju neki.

-Njemačka i Bosna i Hercegovina nemaju doduše zajedničku granicu, ali ipak su ljudi iz naše dvije zemlje blizu jedni drugima. Mi održavamo blisku kulturalnu, ekonomsku i političku razmjenu. Njemačka aktivno podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji – pozdravno na stranici Sarajevo.diplo.de kaže Christiane Hohmann veleposlanica u Njemačkoj ambasadi u Sarajevu.

-Nedamo mace i ptice ?? – zaključuje jedna Sarajka na društvenoj mreži.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI