Neovisni novinarski portal
24.10.2021.
mostovi okruga pelješac
Kinesko-pelješki most: Radovi odgođeni radi jakog juga i valova

Kinesko-pelješki most:
Radovi odgođeni radi jakog juga i valova

Izgleda kako su Kinezima i domaćim radnicima već na početku izgradnje pelješkog mosta zasmetali jako jugo i valovi. Kako javlja HRT, zbog juga u Komarni je odgođeno najavljeno postavljanje prvog tzv. stalnog pilota Pelješkog mosta. Valovi i vjetar otežavali su pozicioniranje i precizno postavljanje pilota dugog 126 metara, vele.

Inače, golemim plovilom su iz Kine Kinezi dovezli 24 tzv. pilota koji će biti dio Pelješkog mosta, odnosno će nositi dva središnja stupa budućeg mosta.

Hoće li jaki vjetrovi i valovi i ubuduće otežavati radove, a onda možda i buduće prometovanje tim mostom? Nije nam poznato, no valja se nadati kako je netko o tome vodio računa, kad već nisu graditelji Masleničkog mosta, koji je zbog vjetra zatvoren značajni dio godine.

Inače, slijedi  izvlačenje mulja čija je naslaga na sredini Neretvanskog kanala oko 70 metara, te ubacivanje armiranog betona u cijevi pilota, kako kažu.

Isisavanje tog mulja zabrinulo je neke mještane Komarne koji se bave turizmom.

– Mislim da neće biti nikakvih problema ni za turizam ni za mjesto zato što će se mulj voziti iza Hvara i iskrcavati, kaže Ivo Jerković, predsjednik Mjesnog odbora Komarne, a u kojoj im se sezona produljila jer su ima aparatmane napunili kineski radnici s gradilišta.

No ta će se sezona trajati svega oko dvije i pol godine koliko je predviđeno da će potrajati gradnja kinesko-pelješkog mosta.

Fotografije: printscreen HRT

Tags:

VEZANE VIJESTI