Neovisni novinarski portal
24.4.2024.
političarenje
Plenkovićev “suverenistički happening” karijere umalo pokvarili dubrovački branitelji…

Plenkovićev “suverenistički happening” karijere umalo pokvarili dubrovački branitelji…

Hrvatska je u totalnoj euforiji oko konačnog otvaranja Pelješkog mosta nakon 1277 dana gradnje i čak 28 godina od prvog spomena te zamisli čiji je ponsni idejni začetnik bivši šef Sabora Luka Bebić. Ali, da je umalo došlo do novog cirkusa sa braniteljima, onim njihovim dijelom koji taj status razumije isključivo kao privilegije i “pozivnice”, e, s tim se baš nije računalo. Dan uoči otvaranja Pelješkog mosta pokušalo se nametnuti kao ključno pitanje jesu li na svečanosti otvaranja pozvani dubrovački branitelji. A zašto ne bi bili? Kao i svi hrvatski građani koji taj događaj žele pratiti…

Premijeru Plenkoviću umalo su pokvarili “suverenistički happening” karijere, iliti povezivanje hrvatskog državnog teritorija koji je dosad bio prekidan graničnim prijelazom kod Neuma ( uspostavljenim prije 304 godine ). Tko je i zašto potaknuo to “braniteljsko pitanje”nije jasno, ali tko god bio “promašio je ceo fudbal”. Jer, tema naprosto nije pobudila očekivanu pažnju, a i toliko je iracionalna da je samo mogla proizvesti kontraefekt i izazvati animozitet prema onima koji baš u svakom događaju prije svega pitaju ” a gdje smo tu mi”.

Plenković je i danas, iz Mostara, opovrgnuo tvrdnju da dubrovački branitelji nisu pozvani na otvaranje mosta.

Hrvatska ostvaruje svoj suverenistički potez kojim povezuje teritorij i izrazito smo ponosni na to- izjavio je Plenković uoči sutrašnjeg ceremonijalnog otvaranja najvećega infrastrukturnog objekta izgrađenog u Hrvatskoj od njezinog pristupanja Europskoj uniji (EU). Plenković je posebno istaknuo kako će se mostom i dodatno ojačati veze Hrvatske i BiH, a uostalom, mostovi su tu da povezuju, da omogućuju brži protok i ljudi i roba, a ovim, Pelješkim, i Neum će biti manje opterećen nego dosad, objasnio je šef Vlade.

No, sve je to dobro, ali netko je, kažu dubrovački “ratnici”, napravio grešku u koracima i propustio ih i službeno pozvati na slavlje. A to tako ne može…

Plenković im odgovara da to nije točno, radi se o tome da netko pokušava stvarati probleme gdje ih nema.

-Svi su pozvani. Branitelji su tu. Prvi koji će preći most će biti bajkeri 1. i 4. gardijske brigade. A branitelji Dubrovnika su svi uključeni- odgovorio je na kritike premijer, pa se okrenuo poduci predsjednika države, Zorana Milanovića, koji, kaže, ne razumije koje su prednosti hrvatskog članstva u EU. Između ostalog jedna od prednosti je i da je Europska komisija u investiciji od 526 milijuna eura sudjelovala s 357 bespovratnih milijuna eura, što svakako nije zanemarivo.

I tako, tko god da je ispalio prvi metak iz “braniteljske puške”ususret sutrašnjem velikom događaju kojim će se u svakoj budućoj prilici premijer Plenković i HDZ hvaliti kao bezmalo osobnim doprinosom povezivanju Hrvatske, a Milanović tome oponirati tvrdnjom da je za Pelješki most zaslužnija njegova od Plenkovićeve vlade, bio je pucanj u prazno. Nije pogodio metu.

Konačno, i bajkeri 1. i 4. brigade, koji će prvi prijeći most, su branitelji. Ili se ovdje radilo o nekim sasvim konkretnim braniteljima koji su smatrali da im je na ceremoniji otvaranja Pelješkog mosta mjesto u “VIP loži” s premijerom i visokim  uzvanicima, ali nisu imali dovoljno hrabrosti to jasno i izreći, pa su ovim ćorkom pogođeni samo oni…

Ova mala epizoda mogla bi biti i poučna, makar za one koji iz grešaka i nepotrebnog istrčavanja znadu učiti. Branitelji su hrvatski građani i uz sva priznanja, moralna i materijalna koja su im osigurana, zbilja ne bi više trebali tražiti baš u svakoj prigodi- pozivnice.

Ilustracija: Naziv ‘pelješki most’ valjda ne znači kako će Hrvatsku (opet) opelješiti

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI