Neovisni novinarski portal
19.10.2021.
POLITIKA
Gradsko vijeće Šibenika zaključilo “rat” oko “aktualca” : Kim Jong Un bi bio oduševljen radom šibenskog Gradskog vijeća, poručuje oporba

Gradsko vijeće Šibenika zaključilo “rat” oko “aktualca” :
Kim Jong Un bi bio oduševljen radom šibenskog Gradskog vijeća, poručuje oporba

Rijetka je prilika da se pozicija i opozicija generalno, pa tako i u Šibeniku, oko nečega dogovore, osobito ako to zadire u prava jednih, a za račun drugih. Nije to , izgleda, moguće čak ni oko notornih stvari kao što je trajanje tzv. aktualnog sata rezerviranog za pitanja vijećnika. Poziciji je interes da vijećnici pitaju što manje, iako šibenski gradonačelnik tvrdi da za njega nema škakljivih pitanja i da ih nikada neće ni biti, a opoziciji da za svoja pitanja imaju vremena što više. Ili, u najmanju ruku onoliko koliko im je Poslovnik o radu Gradskog vijeća jamčio.

Dakle, svakom vijećniku pripada pravo na dva pitanja, svako u trajanju od dvije minute, a vladajuća nomenklatura ima na raspolaganju čak pet minuta za odgovor. Istodobno, istim Poslovnikom, pa i istim člankom, trajanje “aktualca” ograničeno je na sat vremena. Tako će ostati i nadalje…

A zajamčena prava vijećnika i limitirano vrijeme aktualnog sata, čak ni teorijski ne idu pod ruku. Jer, ako bi svih 25 vijećnika šibenskog Gradskog vijeća , oporbeni i vladajući, htjeli postaviti svoja dva pitanja, i bez odgovora nadležnih iz gradske uprave, za to bi im trebalo 100 minuta i znatno bi premašili trajanje aktualnog sata! I u toj je matematici nastao prijepor zbog kojega je šibenska gradska opozicija po drugi put napustila kolektivno sjednicu Gradskog vijeća.

Ne tražimo milost, nego svoja prava 

Tražili su neograničeno trajanje “aktualca”, ili dok se ne iscrpe sva pitanja vijećnika, a dobili, što su i imali: jedan sat koji se eventualno može produžiti ako se Vijeće iznimno usuglasi oko toga. Dosad je to bilo diskrecijsko pravo predsjednika Gradskog vijeća Dragana Zlatovića, koji je , doduše, ne jednom znao benevolentno “aktualac” i uduplati. Ali, opozicija ne želi “milost” vlasti, nego isključivo konzumiranje prava koja proizlaze iz Poslovnika, kako to reče Ljubica Kardum iz HSU-a, pozivajući Zlatovića da je slobodno svaki put prekine kad prekorači svoje vrijeme od 2 minute po pitanju. No, ona će ga izreći čak i ako vrijeme “aktualca” prođe…

Odbor za statutarna i pravna pitanja GV-a, na čelu sa Branimirom Zmijanovićem, već je odbio prijedlog oporbe, s obrazloženjem da je “nomotehnički neispravan”.

Predsjednik GV-a Dragan Zlatović potrudio se podacima o tome “kako to drugi rade” uvjeriti vijećnike oporbe da razloga za promjenu Poslovnika nema. Jer od 128 gradova u Hrvatskoj, čak 90 ih ima “aktualac” ograničen na sat vremena, kao i Šibenik, 31 ima neograničeno vrijeme za pitanja, a 7 gradova također nije ograničavalo aktualni sat, ali ga imaju na samom kraju sjednice.

No, podaci nisu impresionirali vijećnike opozicije, a neki ( Ivo Glavaš, Most) otvoreno su optužili šefa GV-a da iznosi netočne informacije. Glavaš je zamjerio Zmijanoviću da je argumentaciju Odbora sveo na razinu “nomotehnike” te ga pozvao da upita vijećnike HDZ-a znaju li uopće što je to nomotehnika ( ?! )

Kontradikcija u Poslovniku

HSS-ov Milorad Mišković javno je zahvalio kolegama iz vladajuće većine što su redovito suzdržani na aktualnom satu, čime opoziciji ostavljaju više prostora. Ali, pod pritiskom da će mu vrijeme za pitanja iscuriti, dogodi mu se, priznao je, da jednostavno zaboravi što je uopće htio pitati…!!!

Na dobru volju gradske vlasti je pledirao i Hrastov Nenad Samaržija, napominjući kako bi baš to bio pravi festival demokracije. Nikad, kazao je, nije čuo ni pročitao da je nekom vijećniku zabranjeno govoriti, a ako se GV odluči na ograničavanje aktualnog sata, mnogima će biti zabranjeno postaviti pitanja koja su im delegirali njihovi birači, što bi moglo, veli, isprovocirati neugodne situacije. Recimo, da jedan Anton Dobra s gotovo 2 metra visine i 90 kila težine odbije napustiti govornicu, ili da to učini jedan karatist,  kao što je  Dalibor Perak ( Loza) . I što tada?

-Predsjednik Vijeća danas je više puta naglasio kako smo svi došli na red sa svojim pitanjima jer smo se držali pravila da pitanje ne smije trajati duže od dvije minute. A baš ova današnja discipliniranost pokazala je da u jednom satu nipošto ne možemo svi doći na red, jer je i danas aktualni sat produžen za 20 minuta- upozorio je Perak.

-Sve se svodi na snagu koja izvire iz pozicije. Ali nitko neće vladati zauvijek, pa prema tome vijećnička prava ne smiju zavisiti o nečijoj volji, nego o Poslovniku. Ako imamo definirano pravo, koje nitko ne osporava, zašto onda trebamo to pravo ograničavati na trajanje od jednog sata. Uostalom, ono je u kontradikciji sa zajamčena dva pitanja po vijećniku- konstatirao je SDP-ov Joško Šupe.

Arbitrarni gradonačelnik Burić

Gradonačelnik Željko Burić pokušao je arbitrirati između pozicije i opozicije prijedlogom da se ne intervenira u Poslovnik, da ostane jedan sat “aktualca”, koji se može po potrebi produžiti, a vijećnici koji ne dođu na red, imat će, rekao je, prioritet na idućoj sjednici sa svojim pitanjima. Obvezao se čak i da će se sjednice sazivati dočim se pripremi do 25 točaka dnevnog reda, pa makar između dviju sjednica bilo samo desetak dana. Sve kako pitanja oporbe ne bi izgubila na aktualnosti. Ali i da se Poslovnik ne mijenja…

-Vi gospodine Šupe u ovih šest godina koliko smo zajedno u GV-u, još niste shvatili da za mene ne postoje škakljiva pitanja i nikad neće ni postojati, jer ja uvijek odgovaram na sva pitanja. Do ovoga ne bi ni došlo da vi niste iznosili diplomske radove, studije, odlomke iz političkih kampanja, za govornicom, a da na kraju ne bi ni dočekali vijećničko pitanje. Ne može svrha GV-a biti isključivo aktualni sat, nego njegove točke dnevnog reda- rekao je Burić, uz opasku da su građani “rekli da više vjeruju nama nego vama, i mi to koristimo.”

Kim Jong Un u Šibeniku 

Naposljetku se pristupilo glasanju u kojemu je oporba dobila 10 glasova i novu trku s vremenom na “aktualcu” koji će i ubuduće po Poslovniku trajati jedan sat. U znak nezadovoljstva opozicija je, s izuzetkom nove Bandićeve akvizicije, Antona Dobre, napustila sjednicu GV-a.

-Mislili smo da konačno ima dobre volje da se na današnji dan uvede demokracija u gradu Šibeniku, ali smo svjedoci da vam se ponovno moramo javljati iz Pjongjanga– kazao je, u svom stilu, novinarima, nakon izlaska sa sjednice, u ime opozicije, Ivo Glavaš.

-Mislim da bi Kim Jong Un bio oduševljen načinom kako se radi na našem Gradskom vijeću, a da bi brojni drugi članovi HDZ-a također bili potencijalni kandidati da kod Kim Jong Una budu gradonačelnici. Mislim da je žalosno ovo što se događa, da je HDZ u 21. stoljeću ovoliko nazadan, da ne želi uvesti demokraciju, a ono čega se oni zapravo boje je jaka ujedinjena oporba koja će ipak morati uvesti Šibenik u Europu i 21. stoljeće –poručio je Mostov vijećnik.
Nakon sjednice na svom facebook profilu oglasio se i Dobra. Zamjerio je opoziciji da ga nije pozivala na zajedničke sastanke radi dogovora o zajedničkom nastupu na GV-u, a sad mu prigovaraju što s njima nije napustio sjednicu, požalio se.

Deset posto

-Ako u staroj gradskoj jezgri nema života, koja je svrha investicija- citiram izjavu Željka Burića iz kampanje 2013.- rekao je Ivo Glavaš i nastavio: Obećanje revitalizacije stare gradske jezgre najveća je prevara HDZ-a. Obećao je život, a ubio je staru gradsku jezgru. Zato ponavljam pitanje gradonačelnika Burića: Ako u staroj gradskoj jezgri nema života, koja je svrha investicija?- opetovao je Glavaš i odmah dobio “jezikovu juhu” od gradonačelnika.
-Da je po Glavašu ne bi danas bilo ni hotela Palace, ni King Krešimira, ni Bellvuea…Dragi građani, to vam je gospodin Glavaš, ništa se kod njega u 30 godina nije promijenilo. O Bože moj, oprosti mu, ne zna što govori- uzvratio je Burić. Glavaš je na to odgovorio naknadno, u raspravi o dnevnom redu:- Postoje ljudi čiji je nadimak 10 posto. To su oni koji znaju koliko je 10 posto od svega, a posebno od 60 milijuna, i napadaju sve one koji znaju za 10 posto…
Ta aluzija nije dobro sjela Antonu Dobri koji je Glavašu poručio ako ima dokaze za izrečenu tvrdnju da je nije trebao iznositi na GV-u, nego prijaviti nadležnim institucijama.

Paušal za iznajmljivače ostaje nepromijenjen

Šibenski iznajmljivači u turizmu u ovoj sezoni će plaćati paušalni porez po postelji kao i dosad- od 150 do 300 kuna, ovisno o kategoriji ( 4 ) u koju su razvrstani. Prijedlozi oporbe da se svima odredi paušal od 150 kuna ( Glavaš) jer je “došlo vrijeme da građanima nešto i vratite nakon što ste im sve uzeli”, da svim otocima bude maksimalno 200 kuna ( Samaržija), možda 150 ( Kardum), ili svega 100 ( Mišković ), odnosno da ove godine svim iznajmljivačima paušal ne prijeđe 150 kuna ma gdje bili njihovi smještajni kapaciteti( Marenzzi), nisu prihvaćeni. Paušal ostaje nepromijenjen, ali dogodine će cjenik biti novi, najavio je dogradonačelnik Danijel Mileta.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI