Neovisni novinarski portal
5.8.2021.
POLITIKA
Za razliku od Hrvatske, svi oboljeli od SMA u Poljskoj, od sutra više nisu prepušteni liječenju humanitarnim akcijama i ne moraju čekati da građani “napune” fond za skupe lijekove

Za razliku od Hrvatske, svi oboljeli od SMA u Poljskoj, od sutra više nisu prepušteni liječenju humanitarnim akcijama i ne moraju čekati da građani “napune” fond za skupe lijekove

Već tjednima se izmjenjuju prosvjedi u Omišu, Sisku, Pisarovini. Prosvjeduje se kako bi oboljeli od spinalne mišićne atrofije (SMA): Nora, Mate i Jana dobili šansu za život, odnosno šansu za primanje lijeka Spinraza. Prosvjeduje se kako bi se izmijenio sadašnji kriterij HZZO-a za primjenu lijeka na način da Spinraza, bude dostupna svim oboljelima-i onima na respiratoru i onima starijima od 18 godina.
Dugo godina oboljeli od spinalne mišićne atrofije nisu imali baš nikakvu nadu, a onda se krajem 2016. pojavila Spinraza. Zasada jedini odobreni lijek za SMA, teško da bi se našao na listi HZZO-a da, u studenom 2017., nije bilo prosvjeda roditelja koji su izašli na ulicu tražeći šansu za život svojoj djeci. Skupocjena Spinraza na osnovnu listu lijekova HZZO-a uvrštena je u travnju 2018., no ta je „pobjeda” bila tek polovična jer lijek je dostupan tek dijelu oboljelih.
Zašto? Zato jer se, kako tvrdi ministar zdravstva Milana Kujunđić treba dokazati njegova učinkovitost :
-Lijek će dobiti stariji od 18 i oni koji su na respiratoru kada se dokaže da je to učinkovito, ponavlja ministar.
Iz udruge roditelja vitalno ugrožene djece “Kolibrići” ministru poručuju kako njegove izjave ne odgovaraju činjenicama jer lijek Spinraza odobren je od Europske agencija za lijekove (EMA-e) bez ikakvih ograničenja. Za ministra je očito nevažan i podatak, koji iznosi proizvođač lijeka, kako je 20 posto oboljelih koji koriste Spinrazu starije od 17 godina.
Nije ovo prvi put da ministar “obmanjuje javnost”, ističu iz Kolibrića te navode kako je još u travnju obećao roditeljima dostaviti dokumentaciju koja pokazuje kako lijek nije za djecu na respiratoru.
-Obećanje nije nikada ispunio jer takva dokumentacija – ne postoji. Sve uljuđene zapadne zemlje daju lijek svim oboljelima i lako je provjeriti kako isti djeluje na sve – zaustavlja progresiju bolesti i vraća izgubljene funkcije gdje mišići nisu u potpunosti atrofirali. To je još jedan dokaz onome na što ukazujemo od prvog dana, a to je da je jedini problem novac, poručuje predsjednica udruge Kolibrići, Ana Alapić.
A novac je u slučaju Spinraze itekako važan. Cijena samo jedne doze iznosi 659 804 kune, a oboljeli u prvoj godini terapije trebaju primiti oko 7 doza. Prema podacima udruge Kolibrići u Hrvatskoj je 50 oboljelih od SMA. U Hrvatskoj trenutno  17-ero oboljele djece prima Spinrazu te ih je 12  uključeno u kliničku studiju novog lijeka. Za 15-ero djece na respiratoru Spinraza nije odobrena kao ni za oboljele od spinalne mišićne atrofije starije od 18 godina.
Roditelji djece oboljele od SMA drže kako je u Hrvatskoj politika, a ne struka, ograničila liječenje Spinrazom. Primjeri Njemačke, Italije, a od prije dva tjedna i Poljske, idu u prilog toj tvrdnji.
Ministar Milan Kujunđić baš kao u slučaju Spinraze, sve problematično otklanja od sebe uz standardna objašnjenja kako postoje procedure, povjerenstva, procjene,….ne može drugačije…
No itekako može. Poljski ministar zdravstva Łukasz Szumowski, Spinrazu je, od 1. siječnja 2019., učinio dostupnom svim oboljelima od SMA bez obzira na njihovu dob ili tip bolesti.
No treba reći kako je ta odluka donesena nakon godinu dana ustrajne kampanje poljske Fundację SMA, nakon brojnih prosvjeda oboljelih i njihovih obitelji te peticije sa 67 tisuća potpisa kojom se tražilo odobravanje terapije Spinrazom za sve oboljele.
Nakon što pritisak javnosti nije popuštao poljskom ministru zdravstva nije preostalo ništa drugo nego da krene u pregovore sa proizvođačem lijeka, a potom i donese odluku o liječenju Spinrazom na trošak države. Kolika je dogovorena cijena lijeka u Poljskoj nije poznato jer o tome šute i predstavnici proizvođača i ministar, proglasivši sve poslovnom tajnom.
U Poljskoj se, prema procjenama, broj oboljelih od SMA kreće između 500 i 800.
Tek su tri europske države Spinrazu učinile dostupnom svim oboljelima od SMA, uz Poljsku to su Njemačka i Italija. Velika Britanija, Latvija, Estonia i Irska jedine su koje još uvijek odbijaju financirati terapije Spinrazom.
Spinraza je u Italiji dostupna zahvaljujući nacionalnom fondu inovativnih lijekova koji je uspostavljen Zakonom o proračunu iz prosinca 2016. Više od 300 oboljelih u Italiji, dobilo je priliku liječiti se Spinrazom u 16 medicinskih centara.
U Njemačkoj je liječenje Spinrazom uvedeno u kolovozu 2016., kroz kliničko istraživanje i samo za oboljele od Tipa 1. Rezultati tih istraživanja  pokazali su kako je terapija Spinrazom nabolje rezultate postigla kod mlađe djece te one koja nisu ovisna o respiratoru. No poboljšanje stanja evidentirano je kod svih oboljelih od Tipa 1, pa i onih koji su bili na respiratoru. To je bilo dovoljno da Njemačka potom, u svibnju 2017., Spinrazu omogući svim oboljelima od SMA.
U Europskoj uniji 24 zemlje su odobrile liječenje Spinrazom na trošak države, no to ne vrijedi za sve pacijente i za sve tipove bolesti. Baš kao i u Hrvatskoj, u dijelu zemalja, oboljeli su uključeni u kliničke studije novih lijekova za SMA. Prema podacima koje je objavila SMA Foundation, u tijeku su klinička istraživanja za 5 novih lijekova. No ta će istraživanja biti gotova najranije 2020. godine i ona ne garantiraju da će se neki od novih lijekova i odobriti za primjenu.
Spinraza dakle ostaje jedina nada oboljelima od SMA, no njegova visoka cijena ostaje glavna prepreka za njegovu primjenu bez ograničenja. Prepreka je to koja se lako može ukloniti ako ima političke volje da se korist  za oboljele stavi ispred troška lijeka. Takve političke volje, kao u slučaju Poljske, kod nas nažalost nema.
Za razliku od Hrvatske, oboljeli od SMA u Poljskoj, od sutra više nisu prepušteni liječenju humanitarnim akcijama i ne moraju čekati da građani “napune” fond za skupe lijekove.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI