Neovisni novinarski portal
27.9.2021.
EKOLOGIJA
Smeće na otočiću kod Sv. Nikole (snimio čitatelj)

Reagiranje:
‘Trudimo se očistiti otočić Školjić, ali teško je odolijevati naplavinama smeća’

Smeće na otočiću kod Sv. Nikole (snimio čitatelj)

Ovotjedna vijest o smeću zapletenom među grmljem i kamenitom obalom na otočiću Školjiću kod tvrđave sv. Nikole izazvala je reakciju Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode Šibensko-kninske županije – Priroda, koja uz ostalo upravlja tim zaštićenim područjem u šibenskom kanalu sv. Ante.  Promptno nam je rečeno da Javna ustanova u svom svakodnevnom radu ulaže velike napore u pogledu zaštite, očuvanja i promicanja zaštićenih područja kojima upravlja kako bi zaštitila i očuvala prirodu te osigurala održivo korištenje prirodnih dobara.  Iz dopisa, doduše, ne možemo naslutiti jesu li zaposleni na poslovima čišćenja okoliša i sakupljanja otpada dobili promptni nalog da se pojačano pobrinu o Školjiću za uređenje kojega postoji spreman idejni projekt uređenja i pretvaranja u predvorje tvrđave pod zaštitom UNESCO-a koju tek treba revitalizirati.

Na naš tekst Otočić kod tvrđave sv. Nikole: ‘Neka potroše 500 kuna i očiste smeće’ reagirala je Anita Babačić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode Šibensko-kninske županije – Priroda. Napisala nam je da raspoloživim sredstvima i djelatnicima koji su im trenutno na raspolaganju nastoje održati područja kojim upravljaju čistim te da su svjesni činjenice da u zaštićeno područje dolazi znatan broj posjetitelja koji nemaju dovoljno razvijenu kulturu odgovornog ponašanja u prirodi, posebno u pogledu odlaganja smeća. Ustvrdila je ravnateljica nadalje i da zbog neodgovornog ponašanja takvih pojedinaca viđamo svakodnevne prizore odbačenog otpada u okolišu, koje neminovno završava u moru, a koje opet dalje more nanese i vrati natrag te navela što se po tom pitanju konkretno radi:

‘Samo tijekom ove godine, do sada je potrošeno preko 15.000 kn za odvoz otpada i nabavu potrošnog materijal za čišćenje i zbrinjavanje otpada. Dvoje djelatnika zaposlenih preko Zavoda za zapošljavanje i jedan zaposleni branitelj angažirani su na poslovnima čišćenja okoliša i sakupljanja otpada te ostalim preventivnim radovima planiranim godišnjim programom. Unatoč svakodnevnom trudu i radu djelatnika angažiranih na navedenim poslovima čišćenja i održavanja, teško je odolijevati naplavinama smeća koje budu nanesene nakon nevremena odnosno utjecajem jakog vjetra. Provođenjem naših redovnih edukativnih aktivnosti i informiranjem vezano za zaštićena područja, očuvanje prirode i bioraznolikosti te edukativnim radionicama za najmlađe posjetitelje nastojimo djelovati preventivno i utjecati na odgovornije ponašanje pojedinaca, odnosno građana, turista i općenito posjetitelja zaštićenog područja.’, napisala je u svom reagiranju ravnateljica Anita Babačić Ajduk i zaključila da ćemo samo ako svi budemo zajedničkim snagama težili održivom razvoju i jačanju podizanja ekološke svijesti, u dogledno vrijeme imati dobrobit od zaštićenog, a ne od devastiranog prostora.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI