Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
UMJETNOSTI
TEF: 'akvapark'  (foto TRIS/G. Šimac)

TEF, umjetnička instalacija pod brdom šljake:
Privremeni spomenik za odbačeni tvornički spomenik

TEF: 'akvapark' (foto TRIS/G. Šimac)

Prostor bivše Tvornica elektroda i ferolegura (TEF) u Šibeniku, vrlo je zanimljiv humanim urbanistima i arhitektima koji bi tamo vidjeli zelene površine i šetnice, kao i brojnim umjetnicima, a ne samo gramzivim tzv. investitorima te s njima vezanim političarima koji bi tamo gradili profitabilne kule i zgrade.

Tako će u subotu  10.11.2018. nova grupa umjetnik na mjestu na kojem je nekad bio tvornički spomenik TEF-a, u okviru projekta Iluminovizija umjetnički kolektiv Ljubavnice postaviti  rad “Privremeni spomenik za tvornički spomenik“.

-Ovaj umjetnički rad uključiti će zemljanu bateriju, “jednu lampicu koja stane na jagodicu prsta” a koju “napaja 8 vreća zemlje” (iz teksta Lane Pukanić). Na mjestu nekadašnjeg spomenika tvornici čiji se ostaci danas primjećuju samo u ostacima troske koja je sedimentirana na tlu nekadašnjeg tvorničkog kruga, tako nastaje privremeni spomenik koji ukazuje na potrebu uspostavljanja novog odnosa s energijom, koju najčešće doživljavamo kroz svjetlo i toplinu, ali i s tlom na kojem živimo. Istovremeno, svojim pozicioniranjem na mjestu odbačenog tvorničkog spomenika, ova performativna instalacija ukazuje i na nužnost očuvanja memorije mjesta – ističe Sonja Leboš, kustosica projekta Iluminovizija.

Zemljane baterije (foto Iluminovizija)

Umjetnička instalacija “Privremeni spomenik za tvornički spomenik” biti će postavljena 10.11.2018. u vrijeme zalaska Sunca, u 16 sati i 35 minuta, a trajati će jedan puni sat, otprilike do izlaska Mjeseca. Osim razgledati instalaciju, posjetioci će moći porazgovarati s umjetnicama i kustosicom projekta.

Umjetnički kolektiv Ljubavnice polazi u svom radu od temeljnog koncepta spajanja umjetnosti i znanosti, a radovi nastaju kroz istraživačke procese u obliku interdisciplinarne suradnje (više o Ljubavnicama pročitajte ovdje: https://vizkultura.hr/intervju-ljubavnice/ ).

Sudionice projekta ‘Ljubavnice’ – foto Maja Bosnić

Iluminovizija je projekt Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII) inspiriran Šibenikom, jednim od prvih gradova na svijetu u kojem je uspostavljena opskrba električnom energijom. Namjera projekta je potaknuti inovativne procese artikulacije svjetla u javnom prostoru kroz format festivala ali i kroz interdisciplinarnu suradnju raznih profesija koje se bave našim odnosom spram okoliša, u ovom slučaju jedinstvenog Šibenika (više o projektu Iluminovizija: http://uiii.hr/pages/iluminovizija)

Kustosica projekta Iluminovizija Sonja Leboš ističe kako  zahvaljuje Lani Stojičević (vidi intervju na TRIS-u), koja je tijekom 2018. godine u okviru projekta Otvorenog likovnog pogona ukazala na postojanje tvorničkog spomenika TEF-a (vidi TRIS), te Gustavu Červaru na razgovoru i inspiraciji za viziju kako bi mogla izgledati Crnica u budućnosti.

Vizura iz TEF-a (foto TRIS/G. Šimac)

Za sve one koji trebaju pomoć pri pronalaženju “Privremenog spomenika…” kustosica će čekati zainteresirane ispred glavnog ulaza na bazen Crnica od 16 do 16.15.

Zainteresirani se mogu javiti i na kontakte navedene na UIII mrežnoj stranici: http://uiii.hr/contact

Iluminovizija 2018 s podnaslovom “Vidici post-industrijskog i post-legaliziranog grada” ove godine je u suradnji sa Sobom DAŠ (Društvo arhitekata Šibenika) ugostila arhitekticu Arminu Pilav i umjetnika Gorana Petercola.

Instalacijom umjetničkog kolektiva Ljubavnice Iluminovizija zaokružuje aktivnosti u ovoj godini.

Podrška projektu je dalo Ministarstvo kulture RH, a rad UIII-a podržava Zaklada Kultura nova.

Kamen, beton i željezo (foto TRIS/G. Šimac)

TEF, ilustracija – Zabranjen pristup (ne)zaposlenima (foto TRIS/G. Šimac)

TEF: ‘akvapark’ (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI