Neovisni novinarski portal
9.5.2021.
UMJETNOSTI
Supersmeće

Supersmeće

Smeće, nazvana je ovogodišnja manifestacija suvremene umjetnosti Adria Art Annale koja započinje večeras u 20 sati u Splitu u Dioklecijanovim podrumima i trajat će do 5. prosinca 2018. godine. AAA je za svoje 31. izdanje odabralo temu “SMEĆE”, a na izložbenom dijelu biti će predstavljeni radovi 20-ak umjetnika iz šire regije.

– U programu su također predviđena dva gostovanja pjesnikinja iz Beograda koja će se održati u prostorijama udruge AAA, te tribina s brojnim gostima iz područja ekologije, umjetnosti, znanost i s ično,  koja će biti održana na samom zatvaranju manifestacije 5.12. u podrumima. Smeće je trenutno najaktualniji problem čovječanstva, a ovom manifestacijom želimo pokazati njegove ishodišne točke u dominantnom načinu razmišljanja te političkom modelu koji isključenjem sve većeg broja ljudi iz odlučivanja upravo proizvodi ljudsko i sve druge vrste smeća. Osim što smeće prijeti ekološkom katastrofom u njemu vidimo i ogromni potencijal, a umjetnost trenutno ima najveću sposobnost povezati sve odbačene ljude, tj. smeće) i preokrenuti trend društvene i ekološke degradacije – pojašnjava Antej Jelenić iz Umjetničke udruge Annale Art Adria koji priređuju AAA.

Kako kažu, na otvorenju, odnosno večeras, će ‘performansima razotkriti katastrofalan model mišljenja lokalne gradske vlasti koja je i u slučaju borbe za prostor udruge AAA stala na stranu nasilja i kriminala.’

– Međutim lokalni primjeri su samo dio šireg problema kapitalističkog svijeta koji brine više o kulisi blagostanja i osobnom interesu nego o svim ljudima koji žive na marginama, osuđeni da životnu radost traže u smeću, lošim drogama, nasilju i mržnji prema različitima – dodaje Jelenić.

U nastavku teksta prenosimo tekst nazvan Smeće, a u kojem se podrobnije pojašnjava razlog zbog kojega je ovogodišnji AAA ima naslov: Smeće.

Nakon teksta Smeće pogledajte program ovogodišnjeg AAA-a s popisom sudionika i zbivanja. Najprije, evo plakata ovogodišnjeg AAA-a.

S M E Ć E

31. A D R I A A R T A N N A L E

Svemir je pošten kao priroda. Najmanja i najveća životinja jednako su brze, ali čovjek želi ostvariti prednost i zbog toga pati. On želi očuvati stanje duha, zdravlje, prijateljstvo ili imovinu pa bezbrojnim bićima i istinama ne dopušta da dođu do riječi. Raznolikost prirode istine moguća je zbog riskantnog poštovanja među svim spolovima/svemirima/vrstama. Takva suradnja suvremenom čovjeku je nepodnošljiva jer izgleda nemoguća. On stoga kolonizira, briše, histerizira, bježi.

Moramo se suočiti s devastacijom. U svojoj paničnoj potrazi za “udobnom slobodom” čovjek je izbrisao nepojmljiv broj životinjskih i biljnih vrsta te prijeti totalnim uništenjem planeta. Njegova potraga je, unatoč zločinu, i dalje plemenita, jer postoji želja za komunikacijom. Zemlja je presvučena optičkim kablovima, neuronska mreža interneta razvučena je do granica pucanja. Tranzitni putevi, droge, istraživanja seksualnosti, društvene mreže, komunikacijski i parlamentarni kaos, znakovi su iznimne želje za slobodom, ali i velike gluposti.

Veliki akcelerator u Cernu znak je da smo izgradili unutrašnji akcelerator – da smo postali kiborzi koji danonoćno istražuju (ne)ljudska stanja, sudare shvaćanja i stupnjeve elastičnosti svijesti. Rastavljamo se i ponovno sastavljamo, pri čemu ostaju krhotine. Pri svakom novom sastavljanju višak je sve veći. Izgleda kao da pokušavamo hakirati softver života, amputirati tijelo koristeći brutalne alate. Doživljaj je privlačan. Otkrivamo nove talente zvijeri. Učimo o sebi i tijelu promjene.

ALI – sva iskustva prijelaznog razdoblja koja nismo uspjeli međusobno podijeliti, pretvoriti u novo biće, izazov ili umjetnički rad, materijaliziraju se u smeće.

Smeće je posljednji oblik ljudskog izražavanja. Ono nas neumorno podsjeća na zanemarene jezike, hijerarhiju kukavičluka, prioritete oka, na sve odbačeno koje svojim volumenom višestruko nadmašuje ono što smatramo korisnim.

Nije teško pronaći direktnu vezu s aktualnim političkim modelom. Smeće je proporcionalno koncentraciji moći. Sva bića koja su u političkom smislu proglašena “suvišnima” i “nevažnima”, sve što je ušutkano i ubijeno, vraća se kao tsunami otpada, samoorganizira se u plutajući kontinent smrada, zalazi u moždane vijuge kao inteligentna mikroplastika. Smeće je najnoviji medij, a forenzika smeća je znanost o ubijenim idejama koje odbijaju umrijeti. Krist je smeće, komunizam je smeće, liberalizam je smeće, tehnoznanost polako postaje smeće, naši snovi su davno postali smeće. Smeće je ono što ujedinjuje sve ljude i mrvi sve granice. Psihološkim smećem su punjeni naši jastuci. U smeću se krije rebus dosade i formula novog čovjeka. Smeće je spomenik neodlučnosti nastao iz napuhane odlučnosti vođa. Neodlučnost treba izdržati. Smeće treba o-živjeti, spaliti strpljenjem, osvijetliti art blicevima, pretvoriti u pobjedu koja nas ne zanima.

Potrebno je razvijati poetske instinkte, ulagati sav emotivni BDP u tehnologiju izražavanja i osluškivanja. Ne samo da bismo uspjeli drugome reći tko smo, nego i zbog razvoja osjetila koja vide procjep mogućnosti. Što je situacija gora, to su nam oštrije oči i pitanja.

Art manifestacija AAA je rubno mjesto gdje se okuplja društveni otpad. Kakve radove možemo imati? Možemo li se ugledati na Crnu Travu – Superkorov koji svoje postojanje organizira u odnosu s najgorim aktualnim herbicidima. Njegova moć je u moći transformacije. On se hrani iz smočnice zločina prema prema prirodi. Pretvara otrov u otpor. Možda se možemo ugledati na supergamad od koje zaziru čak i najbjedniji. Ona živi na mjestima najveće ljudske sramote. Ona ugrožava ugodnu sjetvu demokracije, otporna je na crkvene pesticide, izmiče gramatičkoj policiji, potiče na sjetu najuže bankarske krugove, neunovčiva je, neosjetljiva na sapunicu sentimenta i maglu ideologije.

Supersmeće je biće simbioze i poezije, nove mitologije koja se odvija na rastućem deponiju bića, ideja i instinkta. Nas koji ne pripadamo niti jednoj klasi i ne upadamo u niti jednu reciklažnu opciju sve je više. Superpeder, hyperlezba, nadčovjek, unterkind i sva druga bića koja se vitalno gibaju psihološkom kanalizacijom zapadne civilizacije najavljuju kraj predaha. Ono što nam se činilo kao era konflikta, grabeži, nasilja i umirujuće zbrke zapravo je bio tek blagdan svete Dosade u odnosu na ono što dolazi. Smeće je rastuća internacionala, odjeb fašizmu čistoće, maslačak u glasačkoj kutiji. Smeće je promjena koju nije moguće odgoditi. Smeće je kraj nježnosti i početak ljubavi.

Jedan od radova s jednog od prohujalih AAA-a (foto AAA)

22.11.-5.12.2018. – Dioklecijanovi podrumi, Split

Manifestacija suvremene umjetnosti – konceptualni radovi, fluxus, akcija, dijalog(predavanje, okrugli stol), video, zvuk, tekst, smeće..dogovor oko produkcije ideja.

Rok za prijavu 17.11.2018.

PRIJAVA NA:

adriaartan@gmail.com

098/603360

Umjetnička udruga AAA

Dioklecijanova 1, Split

Jedan od radova s prijašnjeg AAA-a koji je uključivao lik Arsena Dedića i kutije šibica (foto AAA)

PROGRAM OTVORENJA:
PERFORMANSI: Antej Jelenić, Efra Avila, Dadanti
MUZIKA: DJ. Kudjo Gypsydelic

SELEKTORI 31. AAA:
Dragica Čakić, Milan Brkić, Antej

IZLAGAČI NA 31.AAA:
Božidar Jelenić, Ilija Šoškić, Vilma Reljić, Segor Garber, Milan Brkić, Petar Petrarka, Narcisa Šehić, Valentino Bilić-Prcić, Antej, Ivan Milas, Vice Tomasović, Benedikta Vilenica, Efra Avila, Kristijan Jerković, Mark Boellaard, Ida Loher, Igor Bošnjak, Igor Legaz, Tena Mustač, Franko Bušić, Toni Bobanović Faver, Efra Avila, Dadanti, Micha Kanazir, Ivo Marasović, Petra Popović

PROGRAM 31.AAA:

22.11. OTVORENJE(20H)
performansi, dj Kudjo Gypsydelic

30.11. POEZIJA(20H)
u prostorijama udruge AAA
Anja Marković (BG)
(javljanje videolinkom)

3.12. PREDPOEZIJA(20H)
u prostorijama udruge AAA
Maša Seničić (BG)

5.12. STOL OKRUGLI(19H)
Dioklecijanovi podrumi
“Mogućnost smeća”

Lani: Razgovor u podrumu (foto AAA/Facebook)

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI