Neovisni novinarski portal
27.9.2021.
aktivisti
Naslovnica novina koje je izdavalo Dalmacijavino (iz 1980. godine)

In Dalmacijavino veritas:
Sutra se čita poezija uokolo propale splitske tvornice vina, rakije i sokova

Naslovnica novina koje je izdavalo Dalmacijavino (iz 1980. godine)

– U nedjelju, 30.12. u podne, skupina splitskih pjesnika i umjetnika nastupit će na nekoliko lokacija u neposrednoj blizini zgrade „Dalmacijavina”, kratkim čitanjem poezije, označavajući mjesto modernosti i progresa, borbe, poraza, pokušaja i svršetaka. Događanje će završiti uz krovnu terasu Dalmacijavina koja je imala javni karakter te je i konzervatorskim elaboratom predviđeno da s nekom novom namjenom i dalje ostane prostor dostupan javnosti. Poeziju će čitati Antej Jelenić, James Meetze, Marijana Pađen – kažu organizatori ovog nesvakidašnjeg poetskog skupa koji se priređuje u okviru projekta Motel Trogir. 

Naslovnica novina koje je izdavalo Dalmacijavino (iz 1980. godine)

Tako će se sutra točno u podne čitati poezija uokolo i na terasi razvaljene i napuštene, ali nekoć slavne i moćne tvornice vina, rakija, likera i sokova Dalmacijavino. Ta tvornica koja je  koncem pedesetih godina sagrađena na jednom od najljepših dijelova splitske obale, podno Katalinića briga, na istočnoj punti splitske luke s koje puca divotan pogled na zalaske sunca. Takva lokacija je zasigurno nekome iz kvarnog političko-poduzetničkog čopora odavno upala u oko kao buduća zlatna koka, pa je jedno od nekoć najjačih i najpopularnijih proizvođača pića u bivšoj razvaljenoj Jugoslaviji u našoj novoj neovisnoj Hrvatskoj nekim čudom propalo, kao i glavnina drugih uglednih velikih poduzeća.

Sada je ta zgrada napuštena, te je kuća za beskućnike. Nedavno je i gorjela u požaru. O njoj brine, odnosno ne brine Lučka uprava Split, a oko 550 radnika Dalmacijavina u stečaju i dan danas povremeno prosvjeduje protiv Vlade RH i tko zna koga jer im se duguje ukupno 64 milijuna kuna njihovih potraživanja, kako se to kaže.  Novokomponirani političari i poduzetnici imaju razne zamisli za taj prostor (neki bi tamo i garažu), no u tome ih (možda) spriječi činjenica što je ta zgrada pod tzv. zaštitom…

Terasa Dalmacijavina s jednim od najljepših splitskih vidika (foto Viktor Popović)

– Zgrada “Dalmacijavina” arhitekta Stanka Fabrisa u splitskoj luci postala je trajno zaštićena kao kulturno dobro RH 2017. godine. Ovaj danas zapušteni objekt prepoznalo je Ministarstvo kulture kao reprezentativni primjer modernističke industrijske arhitekture. Zgrada je izgrađena 1959. godine, a s modifikacijama uvjetovanim povećanjem proizvodnje gradnja je trajala sve do 1973. U sklopu stručno vođenih tura za građane projekta “Motel Trogir”, u listopadu ove godine organiziran je obilazak zgrade koja je značajno devastirana od trenutka kad je napuštena. Zgrada je u međuvremenu postala i posljednje utočište nekima od splitskih beskućnika – pojašnjavaju iz projekta Motel Trogir, kojega, kažu, podržavaju Ministarstvo kulture RH i Zaklada Kultura nova.

Šjor Bepo i Barba

Zgrada je nastala za potrebe industrijske proizvodnje te osim što predstavlja vrijedan primjer industrijske arhitekture modernizma u Hrvatskoj druge polovice 20. stoljeća, ujedno je važna i u valorizaciji opusa splitskog arhitekta Stanka Fabrisa koji je objekt projektirao, isprva u suradnji Dinkom Vesanovićem. Objekt je jedan od markera Splita koji se stopio s krajolikom i kontekstom splitske luke. “Dalmacijavino” je simbol poslijeratnog industrijskog razvoja grada i jedan od prepoznatljivih pejzažnih točaka ikoja se ugleda kada se gradu prilazi s mora, te sa svjetionikom (Katalinko) koji se uzdiže iznad nje čini smislenu cjelinu i važan dio identiteta (modernog) Splita. I to je razlog zbog čega je zgrada Dalmacijavina upisana  u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao trajno zaštićeni spomenik čime je potvrđena njena izuzetna vrijednost.

Dalmacijavino danas (foto Katharina Swoboda)

-Zgrada je također simbol radničkih borbi u doba nestajanja splitske industrije zadnjih nekoliko dekada. Radnici “Dalmacijavina” još uvijek sudskim putem pokušavaju naplatiti dugovanja od prodaje tvorničkih nekretnina. U vrijeme inicijalne borbe radnika Dalmacijavina, ali i niza drugih splitskih firmi u propadanju, oko 2012. godine nastala je i  Mreža solidarnosti –  inicijativa splitskih umjetnika, aktivista, anarhista, studenata i drugih oformljena s namjerom povezivanja različitih borbi koje su se tada odvijale u Splitu i okolici. Slijedom navedenog, pozvali smo neke od njezinih aktera da akcijom na objektu zajednički promislimo putanju od vremena suradnje Mreže solidarnosti s radnicima do danas, kad je industrija ugašena, radnici i dalje obespravljeni, a “borba” svedena na očuvanje samog „kostura”, zgrade, kao strukturnog okvira kolektivnog sjećanja grada i ujedno njegove traumatične točke – kaže Antej Jelenić, član Mreže solidarnosti (ovdje pogledajte dokumentarac Gilde Bavčevića o Mreži solidarnosti koja se zalagala i za radnike Jadrankamena, Uzora…). 

Pipi!

Tako će se sutra  s poezijom zalagati za bolju budućnost prostora uništene tvornice Dalmacijavina. Dalmacijavino samo je jedan od oglednih promjera beskrupuloznog uništavanja vrijednih industrijskih pogona koji su, daje bilo dobrih a ne zlih namjera , i dalje moglo opstati i usput omogućiti egzistenciju za stotine splitskih obitelji. U ovom primjeru je istina svih privatizacijskih postupaka. In Dalmacijavino veritas, parafrazirajmo starorimsku poslovicu.

Mogućnosti Dalmacijavina kojega mnogi pamte po Postupu, Dingaču, Kašteletu, Pelješcu, Šjor Bepu, Vecchii Romangni, Pipiju i još nebrojenim pićima tj. brandovima bile su mnogobrojne.

I danas su mogućnosti za pametno korištenje tog vrijednog gradskog prostora svakojake, ako bude pameti.

I sluha za poeziju koja će se sutra u podne čitati na razvalinama nekadašnjeg Dalmacijavna.

“Na slom svih dokaza, pjesnik odgovara salvom budućnosti”, stih je René Chara, člana francuskog Pokreta otpora i pjesnika kojega citiraju u Motelu Trogir uoči sutrašnjeg poetsko-aktivističkog skupa.

 

Iz bolje prošlosti: nagradna igra s Veljkom Rogošićem u zlatnim godinama Dalmacijvina

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI