Neovisni novinarski portal
8.12.2023.
POLITIKA
Ilustracija: Bivši splitski gradonačelnik Ž. Kerum s pršutom na čelu (foto Facebook)

General naftaš I. Čermak prezuzeo zagrebački restoran i kino Central od političara i trgovca u stečaju Ž. Keruma

Ilustracija: Bivši splitski gradonačelnik Ž. Kerum s pršutom na čelu (foto Facebook)

Eto vijesti o hrvatskim generalima naftašima i trgovcima političarima i posljedicama hrvatske privatizacije. Naime, Trgovački sud u Splitu predao je u posjed novim vlasnicima tri, kako piše Hina, prestižne nekretnine Keruma d.o.o u stečaju – bivše zagrebačko kino Central i legendarni restorani Šumski dvor koje je preuzela tvrtka Ivana Čermaka te zgradu robne kuće u Zadru koju je preuzela solinska tvrtka Tenant.

Te nekretnine svojevremeno su bile procijenjene na 36,65 milijuna kuna, a nekretnina najveće vrijednosti je bivši restoran Šumski dvor, u elitnom zagrebačkom kvartu uz Cmrok procijenjena na čak 15,17 milijuna kuna koju je splitski poduzetnik Željko Kerum preuzeo 2009. u “valu kupovine” nekretnina po Zagrebu.

Time je, kako se u medijima tada isticalo, zaokružio širenje svojeg poslovnog carstva u Zagrebu, kupivši devet lokala u užem centru, uključujući caffe bar Bulldog, vilu na Tuškancu te bivše kino Central procijenjeno na 9,95 milijuna kuna.

General I. Č.

Poslovne prostore u lokalima je po tadašnjem pisanju medija kupovao za 8000 eura po kvadratu, a za nekretninu najveće vrijednosti – restoran Šumski dvor nagađa se da je izdvojio čak pet milijuna eura.

Kerum je i 2012. najavio obnovu tog sada derutnog i zapuštenog restorana s namjerom da će to “biti najekskluzivniji restoran u gradu, onakav kakav Zagreb zaslužuje”, no već 2016. ta nekretnina završila je pod ovrhom.

Novi vlasnik Ivan Čermak u svibnju je ove godine, pak, najavio kako ondje želi napraviti moderan restoran te da će taj projekt angažirati domaće i svjetske arhitekte.

“Dovest ćemo nešto novo u Zagreb, Zagrebu i Zagrepčanima. Investicija u svakom slučaju neće biti mala, spremni smo na to. To je ipak bio jedan kultni zagrebački restoran. Ja kao mlad sam isto bio vezan uz njega i to je više sentimentalna priča nego naš core business”, kazao je Čermak.

Arhiva: Zagrljeni Grdović i Kerum (foto printscreen youtube)

Osim bivšeg restorana, Čermak je od Keruma preuzeo i nekadašnje kino Central za koje također ima velike planove najavljujući otvaranje, kako je istaknuo, “pravog europskog noćnog kluba u koji će biti dobrodošle sve generacije ljudi, ekskluzive na svjetskom nivou”.

No, kao i u drugim brojnim slučajevima u ovoj našoj Hrvatskoj, odabrani politički pogodni tajkuni su se u ratu i poraću naglo obogatili, te su nerijetko došli do izuzetno vrijednih tvrtki i ustanova i nekretnina, u prcrdu tzv. privatizacije. Uglavnom neprosvijećeni i nezainteresirani za opće dobro, uništili su, zapustili ili neprimjereno prenamjenili i neke od kino dvorana u Zagrebu, Splitu, Šibeniku i drugdje…

Osim zagrebačkih nekretnina, novim vlasnicima iz solinske tvrtke Tenant predana je i Kerumova poslovna zgrada – robna kuća na Boriku u Zadru svojevremeno procijenjena na 11,53 milijuna kuna kao i oko 4000 kvadrata zemljišta.

Kerum d.o.o u stečaju registriran je kao društvo s ograničenom odgovornošću za unutarnju i vanjsku trgovinu s temeljim kapitalom od samo 52.600 kuna, a kao jedini osnivač navodi se Željko Kerum. Stečaj nad tom tvrtkom bio je otvoren u studenom 2018., a vjerovnici od Kerum d.o.o. potražuju čak 1,7 milijardi kuna.

Ilustracija: Bivši splitski gradonačelnik Ž. Kerum s pršutom na čelu (foto Facebook)

Umirovljeni general i poduzetnik nakon prodaje Croduxa slovenskom PetroluČermak i Kerum već su poslovali, kad mu je prije godinu dana Ž,K., poznat i po fotografiji s pršutom na čelu, tome generalu prodao svoju jahtu. Kerum je namjeravao nabaviti novu jahtu, veću i s namjerom da dio brodske opreme bude i igralište za boće, odnosno balote.

Umirovljeni general i poduzetnik nakon prodaje Croduxa slovenskom Petrolu, Čermak i Kerum već su poslovali, kad mu je prije godinu dana Ž,K., poznat i po fotografiji s pršutom na čelu, tome generalu prodao svoju jahtu. Kerum je namjeravao nabaviti novu jahtu, veću i s namjerom da dio brodske opreme bude i igralište za boće, odnosno balote.

Inače, neposredno prije rata je Ž.K., tj. njegova obitelj, imala malu trgovinicu na splitskim Brdima, a I. Č. je servisirao klima uređaje.

U međuvremenu je prvi uspio postati i splitski gradonačelnik, te vlasnik trgovačkih centara, jahti, hotela, zemljišta… itd., a koje je uglavnom izgubio, te danas gradi neprimjerene zgrade u jednoj rogozničkoj uvali. Drugi je postao ministar obrane pa trgovine, pa vlasnik lanca benzinskih postaja (Tifon, Crodux…), a danas živi u dvorcu Klokovac kod Krapinskih toplica.

Naizgled nevezana uz ovu prethodnu stiže nam i vijest kako je bivši hrvatski premijer dr. Ivo Sanader (HDZ), jedan od rijetkih koji je u Hrvatskoj optužen ili osuđen za neka koruptivna zlodjela, ovih dana nije u zatvoru nego u Krapinskim toplicama gdje se od nečeg oporavlja.

Idemo dalje… što bi rekao HDZ-ov slogan s fotografije ispod.

Ilustracija: nekadašnji predizborni plakat HDZ-a

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI