Neovisni novinarski portal
19.9.2021.
EKOLOGIJA / PERFORMANS
1000 Pepeljuga: Hvarski zet iz Nizozemske na pjaci poslagao doplutale cipele, natikače, japanke, štikle, patike, kroksice, šlape…

1000 Pepeljuga:
Hvarski zet iz Nizozemske na pjaci poslagao doplutale cipele, natikače, japanke, štikle, patike, kroksice, šlape…

Danas na Hvaru baš i nije bilo turista, nautičara koji su došli s mora, ali je zato bilo tisuću cipela koje je izbacilo more. Na kamenitoj prostranoj hvarskoj pjaci danas se pojavilo tisuću cipela, natikača, japanki, patika, kroksica, štikla, šlapa i druge obuće koje su međunarodni divljaci negdje bacili u more. Onaj tko se nekada šetao južnim uvalama i plažama na otocima i u priobalju zna da su neke i danas, ali i svaki put nakon jačeg juga, nalik na nasukanu i razbacanu prodavaonicu obuće u kojoj se čovjek može besplatno obuti. Ako baš ne inzistira da su lijeva i desna isti model obuće.

Zna to i Mark Boellaard, nizozemski umjetnik i hvarski zet, koji neko vrijeme živi u Hvaru, a proteklih zimskih  mjeseci se bavio sakupljanjem doplutale obuće na hvarskim plažama. Marljivo ih je prikupljao i danas ih je, uz pomoć prijatelja i hvarske udruge Platforma, poslagao po kamenim pločama hvarske pjace. Bio je to umjetnički čin sa snažnom ekološkom porukom, a nazvan je: 1000 Pepeljuga. Rezultat pogledajte na fotografijama.

-Pepeljuge su postavljene i čekaju vas. Tu smo do predvečer. Mark Boellaard skupljao je cipele kroz dvije zime na hvarskim plažama i ovom umjetničkom instalacijom šalje ekološku poruku-čuvajmo okoliš! Instalacija od 1000 cipela sakupljenih na hvarskim plažama postavlja se prvenstveno kako bi se dokumentirala i virtualno poslala u svijet kao razglednica iz Hvara. Ova jedinstvena kolekcija uredno složenih cipela šalje jaku vizualnu, ekološku i emotivnu poruku, a svaka od njih sa sobom nosi i priču. Pepeljuge pozivaju na buđenje, potiču na razmišljanje i nadaju se promjenama. Cipele će na pjaci ostati samo do predvečer, a u fotografijama i snimkama moći ćete uskoro uživati online – vele iz Platforme Hvar koja inače ‘djeluje u cilju obogaćivanja društveno-kulturnog života grada i otoka Hvara.’.

Izložba šlapa i cipela bi se mogla instalirati i na drugim trgovima na hrvatskoj obali, planira se. S prostorom za izložbe neće biti problema, jer su dalmatinski trgovi ove sezone uglavnom zasad slobodni od uglavnom  nakaradanih i glomaznih  štekata kafića i restorana  – jer nema turista.

Na fotografijama koje smo posudili s Facebook profila Platforme i Marka pogledajte kako je to bilo danas na hvarskoj pjaci…

 

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI