Neovisni novinarski portal
21.1.2022.
POLITIKA / PRIOPĆENJE
Šibenski SDP prosvjeduje: Jasenovac nije radni logor, otkažite promociju Vukićeve knjige!

Šibenski SDP prosvjeduje:
Jasenovac nije radni logor, otkažite promociju Vukićeve knjige!

Na najavu  sutrašnje promocije knjige Igora Vukića “Radni logor Jasenovac” , u šibenskoj Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić, reagirao je priopćenjem SDP Šibenika i županije šibensko-kninske, izražavajući zabrinutost zbog benevolentnog odnosa gradske vlasti prema organiziranju takvog događaja u gradu antifašističke tradicije. Od direktora knjižnice Vilijama Lakića i gradonačelnika Šibenika Željka Burića traže da svojim autoritetom otkažu spornu promociju i tako spase Šibenik od sramote.

– Naime, autor predstavlja Jasenovac kao radni logor (zatvor), koji je bio mjesto zatvaranja protivnika NDH te predstavnika židovskog naroda koji su bili izuzeti od deportacija u Njemačku. Naravno, ne propušta prikazati ustaškog poglavnika Antu Pavelića kao najzaslužniju osobu za spašavanje ljudi iz logora. Ovakve teze nisu samo u suprotnosti s povijesnim činjenicama i zdravim razumom, već su u suprotnosti s temeljnim vrijednostima naše države- navodi se u priopćenju koje potpisuju čelnici GO i ŽO SDP-a Ante Restović i Joško Šupe.

O knjizi se, ističu, očitovala i Javna ustanova Spomen područje Jasenovac, naglašavajući da je koncentracijski logor Jasenovac bio najveći logor na teritoriju Nezavisne Države Hrvatske, te je imao više funkcija od kojih posebno treba istaknuti da je bio mjesto masovnih likvidacija Srba, Roma i Židova te političkih protivnika koji se nisu slagali s politikom i rasnom ideologijom ustaškog pokreta.
– Ne želimo vjerovati da ravnatelj Gradske knjižnice, kao i gradska vlast podržavaju teze iznesene u ovoj knjizi, odnosno negiraju zločine koje je počinio ustaški pokret, i to posebno zato jer živimo u gradu s velikom antifašističkom tradicijom, gradu koji je dao velik broj žrtava u Drugom svjetskom ratu- ističu potpisnici priopćenja, posebno napominjući da u vrijeme kad Austrija zabranjuje promoviranje ustaškog pokreta i zakonom za to propisuje kazne, a revizionističkim “misliocima” zabranjuje ulazak u Australiju, u gradskoj knjižnici kao predstavljač knjige sudjeluje i HDZ-ov gradski vijećnik ( Branimir Zmijanović, op.a.)

SDP-ovi čelnici apeliraju na ravnatelja knjižnice Lakića i gradonačelnika Burića da svojim autoritetom otkažu promociju i tako spase Šibenik sramote.

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI