Neovisni novinarski portal
26.9.2021.
POLITIKA
Šibenski antifašisti obnavljaju Spomen-park strijeljanom Radi Končaru i drugovima, najavljuju dolazak Manu Chaoa na otvaranje

Šibenski antifašisti obnavljaju Spomen-park strijeljanom Radi Končaru i drugovima, najavljuju dolazak Manu Chaoa na otvaranje

U vremenima obilježenim revizionističkim tendencijama, od kojih nije imun ni Šibenik, šibenski Savez antifašističkih boraca i antifašista pokreće novi ambiciozan projekt cjelovitog uređenja Spomen parka strijeljanih na Šubićevcu. Ideju obnove čelnik udruge (SABA) Zoran Restović prezentirao je u Muzeju antifašizma, nimalo slučajno baš za godišnjicu oslobođenja Šibenika, 3.studenoga. Vrijednost planiranih radova procjenjuje se na oko 1,2 milijuna kuna, no, kako kaže Restović, u finalu će to biti znatno manje zahvaljujući donacijama i angažmanu prijatelja i članova udruge koji su spremni napraviti “veliki posao za male pare”. Otvaranje se najavljuje 12.kolovoza 2020., uz ostalo i s velikim “antifa festivalom” na kojega će biti pozvan i Manu Chao!

Memorijalni park na Šubićevcu, gdje su 22. svibnja 1942. strijeljani Rade Končar i još 25 antifašista, uređen je u spomen na pale rodoljube 1962., na dvadesetu obljetnicu njihova pogubljenja. No, od hrvatske samostalnosti, spomen-park je prepušten vremenu i propadanju, tako da je danas, zbog svoje potpune derutnosti, prijetnja prolaznicima. Spomenik je djelo kipara Koste Angeli Radovanija, a iza njega je niz betonskih stupova za koje su fašisti vezivali svoje žrtve prije strijeljanja.

-Htjeli bi vratiti spomen-parku dignitet koji mu pripada, umjesto da kao dosad bude šetalište pasa i mjesto za iživljavanje kojekakvih vandalskih skupina. Učinit ćemo ga mjestom sjećanja i ponosa- poručio je Restović na javnoj prezentaciji projekta koji je u fazi izrade idejnog rješenja. Hortikulturni radovi počinju već u ožujku iduće godine i vjeruje se da bi bili završeni do obljetnice strijeljanja Končara i drugova , 22. svibnja. Park bi ubuduće bio zatvoren i time zaštićen, a imao bi tri staze- stazu zločina, stazu otpora i stazu pobjede. U nastavku staze, do stupova strijeljanja, postavili bi se kameni blokovi i ploče s ugraviranim imenima svih 729 strijeljanih s područja općine Šibenik u Drugom svjetskom ratu.

Prirodno okruženje se ne bi bitno mijenjalo, a cijeli projekt slijedi izvornu zamisao projektanta Spomen-parka. Udruga antifašista obavila je preliminarne razgovore s Gradom koji podupire ideju obnove parka, a obećali su urediti centralnu stazu, i interventno ukloniti betonske ploče koje prijete ugrozom građana, te obaviti hortikulturne radove.

Otvaranje projekta najavljeno je za 12. kolovoza 2020., a “željeli bi otvoriti Spomen-park s velikim “antifa festivalom” za koji bi htjeli privući što veći broj mladih, i ako u tome uspijemo potrudit ćemo dovesti na festival i jednog od najutjecajnijih glazbenika u novijoj povijesti, Manu Chaoa, francuskog umjetnika španjolskog porijekla, poznatog po svom društvenom aktivizmu”.

Zoran Restović – foto: Jozica Krnić

– Ovaj projekt ne može se realizirati s dvoje-troje ljudi. I trenutno smo stoga okupili 53 člana Organizacijskog odbora koji su izrazili suglasnosti i želju da svojim sudjelovanjem pomognu u realizaciji projekta, neki stručnom pomoći, neki radom, a neki imenom i svojim ugledom- sa zadovoljstvom je kazao Restović.

Ambicije su, besumnje velike, projekt zahtjevan, ali nije li se činila nemogućom prije nekoliko godina ( 2016.) i ideja otvaranja Muzeja antifašizma u srcu starog Šibenika, u vremenu, kako rekosmo na početku, rastućeg revizionizma, pa ipak, ideja je realizirana, a Muzej je već u prvoj godini svoga rada zabilježio preko četiri tisuće posjetitelja. Antifašizam, svim otporima i trendovskim revizionistima unatoč, u Šibeniku živi i dalje…

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI