Neovisni novinarski portal
17.6.2021.
nije satira
Crkva u Zadru s ugrađenim 'antenama' za bolji signal vjernicima (foto Google Streetview)

U ime signala i profita – amen:
U tornju zadarske crkve četiri odašiljača (Slobodna Dalmacija)

Crkva u Zadru s ugrađenim 'antenama' za bolji signal vjernicima (foto Google Streetview)

 U zvoniku crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije (BZBDM) na Boriku u Zadru na Trgu kardinala Alojzija Stepinca već 15-ak godina mirno počivaju četiri odašiljača – piše Slobodna Dalmacija u svojem netom objavljenom tekstu gromovito naslovljenom: Novi šok za stanovnike dalmatinskog grada: moćni teleoperater bez znanja građana u crkvenom zvoniku smjestio čak četiri odašiljača! Župnik: Gromovi nas stalno tuču, izgorili su nam kompjuteri…

U državi gdje gramzljivci propovijedaju skromnost, neki se čuvari zakona bave kriminalom, veleizdajnici se kite domoljubljem, a lopovi čašću i poštenjem, ovo i nije neka neobična vijest.

Kako piše Slobodna Dalmacija, većina stanovnika Borika doslovno nema blage veze da se u unutrašnjosti poprilično velikog zvonika kriju tehnološka čudovišta od kojih svi zaziru jer je njihovo djelovanje štetno. Što zvonik skriva, ne zna ni Đovi Pavin, predsjednik Mjesnog odbora Puntamika.

– Molim?! – reagirao je Pavin na naše pitanje je li upoznat s činjenicom da se u zvoniku BZBDM nalaze četiri telekomunikacijska repetitora, ističe Slobodna Dalmacija.

Moćni teleoperateri ne bi ih mogli skriti u unutrašnjosti zvonika da im netko iz crkve, odnosno Zadarske nadbiskupije, nije to dopustio, a očito jest. I to bez znanja vjernika koji nedjeljom dolaze na misu, bez znanja djece koja pohađaju vjeronauk, bez znanja mještana u okolnim kućama. Mnogima od njih koji vjeruju da su takvi odašiljači uzročnici zračenja štetnog za ljudsko zdravlje, koje uzrokuje raznorazne bolesti, pa čak i maligne, nikad nije ni palo na pamet da bi u zvoniku crkve, pod budnim okom dragog Gospodina i Bezgrešne Djevice, bila čak četiri takva zloćudna uređaja, kako piše Slobodna Dalmacija. 

Župnik crkve BZBDM don Igor Ikić potvrdio je Slobodnoj Dalmaciji da se repetitori zaista nalaze u njegovoj crkvi.

– Ja sam u ovu crkvu došao tek nedavno, prije tri godine, ali da, postavljeni su. Nisam upoznat s činjenicom koliko ih je točno, ali znam da su gore. Ti odašiljači, to nije ni zdravo! O tome bi se dalo puno govoriti… – odgovorio im je don Ikić, žaleći kako zbog tih odašiljača vjerojatno čepće udaraju gromovi u crkvu pa mu ‘sprže’ kompjuter.

Novinari Slobodne su poslali upit Zadarskoj nadbiskupiiji i tamnošnjem nadbiskupu monsinjoru Želimiru Puljiću upite kolika je mjesečna naknada koju crkva dobiva od najma, zbog čega nisu obavijestili širu javnost o postavljanju odašiljača te u koliko se zvonika na području Zadarske nadbiskupije još nalaze repetitori i u kojim sve crkvama.

Odgovore nisu dobili, kako kaže.

Cjeloviti tekst o slučaju kojemu možemo dati ime ‘U ime signala i profita amen’ pročitajte u izvornom štivu u  Slobodnoj Dalmaciji. 

Crkva u Zadru s ugrađenim ‘antenama’ za bolji signal vjernicima (foto Google Streetview)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI