Neovisni novinarski portal
18.9.2021.
EKOLOGIJA / VODA
Greenpeaceov apel iz morskih dubina: Tražimo stvarne korake za rješavanje krize onečišćenja plastikom

Greenpeaceov apel iz morskih dubina:
Tražimo stvarne korake za rješavanje krize onečišćenja plastikom

Aktivisti Greenpeacea na središnjem zagrebačkom trgu predstavili su šestmetarsku skulpturu kitova koji izranjaju iz mora prepunog plastičnog otpada.

Ovom javnom akcijom Greenpeace upozorava da “naša mora i bića koja u njima žive trpe posljedice onečišćenja plastikom za jednokratnu upotrebu”.
Donošenje europske Direktive o plastici za jednokratnu upotrebu, koje je u tijeku, jedan je od oblika borbe protiv sve veće najezde plastike, istaknuli su aktivisti.
-Želimo potaknuti Ministarstvo zaštite okoliša i energetike da se založi za ambicioznije mjere Direktive te njezinu provedbu u što kraćem roku, kaže Petra Andrić, voditeljica kampanje Greenpeacea, ali i dodaje kako posebna odgovornost leži i na proizvođačima i tvrtkama koji na tržište plasiraju ogromne količine plastične ambalaže i jednokratne plastike.
-Plastika koja zatrpava naše plaže i naše živote traži i naš individualni angažman. Svatko od nas može pridonijeti rješavanju problema jednostavnom promjenom navika. Danas se ovdje posebno osvrćemo na plastične vrećice koje su sveprisutne i svojevrsni su simbol onečišćenja plastikom, a vrlo lako ih je zamijeniti: potrebno je samo prije izlaska iz kuće ponijeti platnenu vrećicu sa sobom, zaključuje Andrić.
Prema procjenama u mora i oceane ulazi do 12,7 milijuna tona plastike, odnosno jedan kamion plastike svake minute, a do 2050. godine čak 12 milijardi tona plastičnog otpada moglo bi se naći u okolišu.
Iz Greenpeacea pozivaju građane da potpišu peticiju  kojom od korporacija traže “da prestanu hraniti našu ovisnost o jednokratnoj plastici, a od Vlade da poduzme stvarne korake za rješavanje krize onečišćenja plastikom!”
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI