Neovisni novinarski portal
16.5.2021.
POLITIKA
Forum mladih SDP-a ustao u obranu svoje autonomije: Bernardić disciplinira i FM?!

Forum mladih SDP-a ustao u obranu svoje autonomije:
Bernardić disciplinira i FM?!

Stanjem u SDP-u nitko više nije zadovoljan. Pa ni Forum mladih koji se digao na noge zbog najave vodstva stranke da će Glavni odbor na sutrašnjoj sjednici donijeti Odluku o osnivanju Foruma kojom se ukida njihova autonomija. SDP reducira unutrašnju demokraciju, Bernardić i njegov najuži tim pokušavaju sačuvati vlastite pozicije potpunom kontrolom nad svim stranačkim tijelima, supstituirajući demokraciju autokracijom. Zbog sporne Odluke, kako neslužbeno saznajemo, vodstvo FM-a, uoči Glavnog odbora, obratilo se stranačkom šefu Davoru Bernardiću,

glavnom tajniku SDP-a Nikši Vukasu i predsjedniku Glavnog odbora Eriku Fabijaniću, informirajući ih o stajalištima Predsjedništva i GO FM-a vezanim za sporni prijedlog Odluke o osnivanju Foruma.
Problem je, kako nam je ispričao potpredsjednik Foruma Luka Nikpalj, što se po drugi put na Glavnom odboru raspravlja i odlučuje o ustrojstvu i djelovanju FM-a, a da nitko nije Forum konzultirao, priupitao za mišljenje, razgovarao bar s nekim iz rukovodstva FM-a, što apsolutno nije u skladu s duhom i načinom djelovanja jedne, navodno, socijaldemokratske stranke.
Forum, kaže Nikplaj, dva desetljeća funkcionira slobodno i autonomno, uz puno poštivanje Statuta i Programa SDP-a. A da nije bilo upravo te autonomnosti, i da je sve ovisilo o volji i želji općinskih, gradskih i županijskih stranačkih nomenklatura, bar 80 posto organizacija Foruma mladih ne bi nikad ni bilo osnovano. Iako stanje ni u FM-u, kao ni u SDP-u generalno, nije bajno, jer mladi odlaze što zbog egzistencijalnih razloga, a što zbog razočaranosti strankom i politikom uopće. Svoj dio odgovornosti, priznat će Nikpalj, snosimo i mi, ali, stanje u FM-u i u SDP-u neće biti bolje ako se mladima ukine sloboda i autonomija. Naprotiv, svaka ozbiljna stranka potiče mlade ljude na kritičko promišljanje i djelovanje jer je ono često progresivnije od seniorskog, a naposljetku, forumi mladih zato i služe da potiču progresivne tendencije u društvu. Stoga, zaključuje potpredsjendik FM-a, ukoliko dođe do ukidanja autonomije i slobode u djelovanju Foruma to će biti krah načela demokratičnosti i progresivnosti jedne socijaldemokratske stranke. De facto negacija njezine suštine.
“Forumaši” vjeruju da oko ovog pitanja ipak neće doći do razilaženja u SDP-u i da će Glavni odbor odustati od namjere da se mladima reducira sloboda u njihovom djelovanju, a neslužbeno doznajemo da je i sam Bernardić sklon kompromisu s FM-om. Uostalom, upravo bi Bernardić, više nego mnogi drugi, morao znati što za Forum mladih znači autonomija, jer je i sam potekao iz njega.
Je li posrijedi uspostavljanje kontrole nad SDP-ovim “podmlatkom” radi gušenja kritičkog glasa i svakog unutarnjeg oponiranja vrhu stranke? Što Bernardić želi postići reduciranjem slobode mišljenja i organiziranja najpotentnijeg dijela stranke? Zar vjeruje da će kontroliranjem kritičara doista anulirati kritiku? Teško.
Zbog dubinskog neslaganja sa stanjem u stranci i ponašanjem njezina vodstva koje demonstrira više autokracije negoli demokracije i transparentnosti u radu, inače, imanentne socijaldemokraciji, i sam Nikpalj najavljuje ostavku.
Potpredsjednik FM-a u tome je eksplicitan: Ako se ta Odluka izglasa na Glavnom odboru, podnijet ću ostavku, jer ne nalazim više nikakve motivacije baviti se politikom u takvim okolnostima. Bio bi to povratak na nešto što smo davno prevladali. To pravo na autonomiju ostvareno je trudom, radom, angažmanom, da bismo sada postali žrtvom nekolicine egocentrika koji nemaju što raditi pa se bave ustrojem FM-a!
-Ako je to ono što želite i mislite da je ispravno, ja vam želim svu sreću, ali u borbu s vama sada neću- poručio je Nikpalj kolegama.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI