Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
POLITIKA
Dan neovisnosti: Ne mislite danas što smo učinili u ovih 27 godina, praznik je!

Dan neovisnosti:
Ne mislite danas što smo učinili u ovih 27 godina, praznik je!

Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti, 8. listopada 1991., državni blagdan kojim se obilježava spomen na odluku Hrvatskog sabora kojom su raskinute sve državnopravne veze s bivšom zajedničkom državom, Jugoslavijom. Dan neovisnosti slavi se u Hrvatskoj kao državni praznik od 2001., a uveden je na inicijativu zastupnika Ive Škrabala.

Odluku o razdruživanju pred zastupnicima je pročitao Vladimir Šeks, a povijesna sjednica održana je u zgradi Ine u Šubićevoj, gdje je Sabor dislociran radi opasnosti od mogućeg neprijateljskog napada. Hrvatski sabor proglasio je neovisnost nakon isteka moratorija Europske zajednice na proglašenje samostalnosti, jer se vjerovalo da je moguće mirno rješenje “jugoslavenske krize”.

Na dan isteka moratorija na osamostaljenje Hrvatske, JNA je odgovorila bombardiranjem Banskih dvora u kojima je bio smješten državni vrh na čelu s Franjom Tuđmanom .
Sabor proglašava oružanu agresiju Republike Srbije i JNA na Hrvatsku, a bivša jugovojska postaje okupatorska i agresorska te kao takva mora odmah napustiti hrvatski teritorij. Hrvatska priprema svoju obranu i poziva članice EZ i UN-a na uspostavu diplomatskih odnosa s novostvorenom državom ( RH ).

Svim našim čitateljima čestitamo državni praznik, želimo da ga provedete u miru, i da pokušate bar danas ne razmišljati o tome što smo u ovih 27 godina napravili od svoje “neovisnosti”. 
TRIS portal

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI