Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
EKOLOGIJA / VODA
Rijeka Drava/Foto: Goran Šafarek

Slovenci zaštitili rijeku Muru od hidroelektrana. Možemo li mi na isti način zaštiti Dravu?

Rijeka Drava/Foto: Goran Šafarek

Odluka slovenske vladajuće koalicije da odustane od planirane gradnje hidroelektrana na rijeci Muri, koja je rezultat dugogodišnjih nastojanja nevladinih udruga te peticije koju je potpisalo više od 70 tisuća ljudi, došla je kao poticaj za hrvatske okolišne udruge koje pozivaju da se odustane od štetnih projekata planiranih na rijeci Dravi.

Nova slovenska vladajuća koalicija pet stranaka u svoj je sporazum jasno napisala: “Zaštititi ćemo rijeku Muru i na njoj nećemo graditi hidroelektrane.“  Odluka je to koju su dugo očekivale slovenske nevladine udruge i Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF jer planirani projekti bi uništili rijeku Muru i prirodu koja je okružuje. No taj sporazum treba i provesti pa slovensku vladu pozivaju na brzu implementaciju te odluke. 
Učinjen je prvi ključan korak kako bi se zaštitilo rijeku Muru i kako bi se to područje razvijalo na ekološki prihvatljiv i održiv način, ističu iz WWF-a.
– Za nas i slovenske nevladine udruge važno je da vlada provede svoju političku odluku te da se odmah zaustavi planirana izgradnja hidroelektrane Hrastje Mota koja je prva u nizu od osam planiranih hidroelektrana, kaže Ivana Korn Varga iz WWF Adrije.
Mura u Sloveniji dio je ekološke mreže Natura 2000, baš kao i Drava u Hrvatskoj. U Europskoj uniji nije sagrađena ni jedna velika hidroelektrana od proglašenja te ekološke mreže te je slovenska vlada također odustala od ideje da ide protiv odluka na razini EU.
Vodeći se slovenskim primjerom WWF opet poziva da se zaustavi i izgradnja hidroelektrana na rijeci Dravi u Koprivničko-križevačkoj županiji kako bi se očuvao slobodan neprekinuti tok rijeke Mure u Sloveniji te Drave u Hrvatskoj.

Ušće Mure u Dravu / Izvor:Drava Life/ Foto:Goran Šafarek

“Sve od granice između Austrije i Slovenije na Muri do ušća Drave u Dunav u blizini Osijeka povezan je i vrijedan ekosustav bogat biološkom raznolikošću. Kontinuitet toka tih dviju rijeka i dalje je ugrožen i od iznimne je važnosti da se i u Hrvatskoj donese odluka koja će spriječiti projekte koji devastiraju jedan od najvrjednijih ekosustava – slatke vode. Hidroelektrane Molve 1 & 2 na rijeci Dravi imale bi izuzetno velik negativan utjecaj na poplavne šume, poljoprivredu, Dravske vodonosnike, tj. opskrbu pitkom vodom, kao i na kulturološku vrijednost tog područja i ljude za koje je Drava živa rijeka na koju su ponosni”, upozorava WWF.

Peticija za spas rijeke Drave

Svojim tokom na području gdje se planira izgradnja hidroelektrana, Drava je jedna od posljednjih prirodnih rijeka u Europi. Uđu li hidroelektrane u Prostorni plan Koprivničko-križevačke županije, ostvarit će se zakonski preduvjet za njihovu izgradnju, a time bi se nepovratno uništila iznimna biološka raznolikost tog područja koje nazivamo Europskom Amazonom. Hidroelektrane bi onemogućile planiranje drugih aktivnosti na tom području, poput održivog turizma ili obnove rijeka, koje u velikoj mjeri financira EU.
Rijeka Drava u Hrvatskoj proglašena je i Regionalnim parkom Mura-Drava te s Mađarima dijelimo UNESCO-v Prekogranični rezervat prirode Mura-Drava-Dunav. Duž Mure, Drave i Dunava u bližoj budućnosti planira se proglašenje prvog svjetskog UNESCO-vog rezervata biosfere koji se proteže kroz pet zemalja.
– Trebali bismo učiti od susjeda kako zaustaviti narušavanje vrijednosti onog najvrjednijeg što imamo, naših prirodnih rijeka. Rijeka Drava u Koprivničko-križevačkoj županiji je srce te rijeke, ističe Korn Varga.
Bogatstvo živog svijeta, mnogobrojni sprudovi i strme obale dom su ugroženim vrstama ptica, bregunici i maloj čigri. Upravo u blizini planiranih hidroelektrana nalazi se i zadnje stanište male čigre na Dravi koje bi nepovratno nestalo ukoliko se dozvoli izgradnja hidroelektrana. WWF poziva stanovništvo koje živi uz rijeku Dravu da kaže svoje mišljenje i potpiše peticiju za spas rijeke Drave.

Rijeka Drava/Foto: Goran Šafarek

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI